Disruptiv «hotellsjef»

- Vi er ikke bare en del av delingsøkonomien, vi sitter i førersetet, sier Norden-sjefen i Airbnb.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

2014 har vært et utrolig år for Airbnb. Nettstedet, som gjør det mulig å leie ut boligen din til fremmede over nettet, har blitt utrolig populær med over én million overnattinger i måneden. Selskapet blir sett på som gallionsfiguren i det som kalles den nye delingsøkonomien, en økonomi der verdier skapes ved at vi leier, deler og låner produkter og tjenester av hverandre – i stedet for å eie.

- Du kan se på delingsøkonomien på to måter. Det ene er at du deler enten boligen din eller livsstilen din. Du lever igjennom en annen gjennom oss. Men du utnytter også den kapasiteten som er der i dag. Hvor mange er det som egentlig sover i sin egen bolig i 365 dager? Det er det jo ingen som gjør. Jeg tror rett og slett vi må begynne å tenke litt nytt, sier norske Even Tangen Heggernes, sjef for Norden og Nederland i Airbnb til Kampanje.

- Hva slags tjeneste er Airbnb?

- Vi er en markedsplass som gjør det mulig å booke noens hjem eller å leie ut ditt eget hjem og det gjør du enten via app-en vår eller via nettsiden vår og du skal gjøre det på 1, 2, 3. Du søker, du finner en bolig, og du booker, sier Heggernes.

Airbnb er ikke alene om å skyte fart. Den nye delingsøkonomien har gitt liv til tjenester som Uber, en «taxiapp» som knytter sammen sjåfører og passasjerer mot betaling, og Haxi som organiserer kompiskjøring. Mange trekker også frem oppblomstringen av de mange nye datingtjenestene. Av norske eksempler er kanskje Easybring, et selskap som lar privatpersoner opptre som transportselskaper, den mest kjente.

- Jeg vil ikke bare si vi er en del av delingsøkonomien, men i førersetet, han.

Det er altså en norsk 30-åring som er satt til å lede verdens raskest voksende «hotellkjede», og den nye «hotellkongen» har gjort lynkarriere i selskapet han begynte i for tre år siden. Tidligere ledet han kontoret i Storbritannia og Irland, men er nå hentet hjem for lede kontoret som overvåker Norden og Nederland.  Han fyller dagene med markedsføring, reiseliv og brukeropplevelse og mye reising. Også elsker han å overnatte borte hos folk. Heggernes anslår at han i løpet av de tre årene han har jobbet i Airbnb, har tilbrakt rundt 500 netter i hjemme hos folk han har møtt gjennom tjenesten. Overnattingsted finner han på eget nettsted.

- Det beste ved Airbnb er å reise til de byene du tror du kjenner og har vært mye i, sier han.

- Bor du selv på hotell?

- Jeg bor veldig sjelden på hotell. Jeg bor i Airbnb-boliger. Men jeg har ikke noe i mot hotell og bodde på hotell i går -fordi jeg ble invitert i forbindelse med en konferanse. Men å bo på hotell er en helt annen greie enn å bo hjemme hos privatpersoner, sier han.

 - Så hva liker du best?

- Jeg må innrømme at jeg liker Airbnb-opplevelsen aller best. Jeg er ikke mest opptatt av hvor jeg bor, men hvilken person jeg kommer i kontakt med.

Det er bedre at 1000 mennesker elsker deg enn at én million som liker deg Even Tangen Heggernes

Luftmadrass og frokost
Airbnb-eventyret startet opp i San Fransisco i 2008 av to gutter som ikke hadde råd til å betale husleien. De eide noen luftmadrasser som de bestemte seg for å leie ut på en nettside de kalte «airbed & breakfast» - eller luftmadrass og frokost. Seks år senere har selskapet hatt mer 26 millioner gjester og opplever, som alle de nye «superhotte» teknologiselskapene, vanvittige prisinger. Uten å ha lagt frem et eneste omsetningstall eller et resultat, prises Airbnb ved den siste emisjonen til 13 milliarder dollar. Det gjør at selskapet allerede er mer verdt enn Hyatt Hotels.

- Vi er i samme bransjen, men vi er ikke fiender av hotellene. Vi har nesten ikke business-reisende, men 95 prosent turisme, sier han.

- Så målet har ikke vært å ta livet av hotellnæringen?

- Det er ikke enten eller. Noen ganger passer det innholdet og andre passer et annet innhold. Det er rom for flere. Vi tilbyr private overnattinger som er noe helt annet enn å bo på hotell. Noen ganger er et hotell et godt og praktisk og trygt alternativ, men andre ganger er Airbnb like godt, praktisk og trygt.

Med rundt 4000 boliger på det norske markedet har ikke den norske hotellbransjen merket så mye til den nye tjenesten her hjemme. Det kan det fort bli en slutt på, for ifølge Airbnb har veksten «vært på over 200 prosent det siste året». Så spørs det da hva de gamle hotellkongene Petter Stordalen og Olav Thon synes om oppkomlingen?

- Det kan være en del hoteller som går i mot oss, men det er veldig annerledes å bo hjemme hos noen og bo på hotell. Vi er en del av turismebransjen ja. Vi kan være en konkurrent til dem, men vi gjør også reisekaken større. Våre brukere bor i boligen i gjennomsnitt fire dager, mens du på hotell bor i snitt to dager, sier Heggernes.

Enn så lenge er ikke selskapet børsnotert, men er eid av en gruppe investorer, gründerne selv og ansatte.

- Er du selv eier?

- Alle ansatte får en viss cut og er på en måte medeiere, og det er motiverende og får en til å jobbe hardt og synes det er godt. Det er ingen åtte til fire jobb. Jeg har en arbeidsdag som gjør at jeg er alltid på og alltid av. Jeg styrer min egen dag og har mine mål jeg skal nå. Men jeg teller ikke timer. Det er en livstil.

- Blir du en holden mann nå?

- Det vet man ikke. Det får heller være en bonus. Det viktigste er at jeg kommer med noe nytt til det norske markedet som betyr mest for meg som nordmann. Drive innovasjon til en stor bransje, sier han.

- Men omsetningstall går dere ikke ut med?

- Det vi sier, er at vi har over 800.000 boliger på verdensbasis og vi har hatt over 26 millioner gjester siden oppstarten. Det vokser vanvittig raskt, sier Tangen Heggernes.

At det vokser raskt er det ingen tvil om. Det tok nemlig Airbnb fire år å nå én million overnattinger, mens snittet i 2014 har vært én million månedlige overnattinger. Airbnb er i dag til stede i 34.000 byer i 190 land og under sommerens fotball-VM, bodde hver femte internasjonale besøkende til fotball-VM i Brasil gjennom Airbnb.

Tidligere megler: Even Tangen Heggernes jobbet tidligere som eiendomsmegler i Oslo. - Jeg tjente godt med penger, men mistrivdes i jobben. Det var ikke noe som ga meg så mye og jeg følte ikke at jeg var med å forandre veien, sier han.

- Det er en kjempemiddag
Heggernes mener tjenester som Airbnb er eksempler på en «større trend» i samfunnet som handler om bedre «kapasitetsutnyttelse». Han tror Airbnb bare er starten på en rekke nye deletjenester.

- Ja, vi er i startgropa. Men det begynner med de store tingene fordi det er de som har størst verdi, men på sikt vil det bli mer, fordi vi må utnytte kapasiteten bedre. Det er ingen grunn til at dette ikke skal fortsette.

At det vil ta av, er han ikke tvil om, for hvem sier ikke nei til å tjene en ekstra slant.

- Økonomien i Norge er god, men kan du tjene 800 kroner natta når du er ute og reiser, er det fortsatt mye penger. Det er en kjempemiddag. I hvert fall for meg, sier han.

Selve det å legge ut leiligheten din på Airbnb er gratis, men forretningsmodellen går ut på at selskapet tar cirka ti prosent for hver booking gjennom tjenesten. Får du ikke leid ut boligen din, koster det deg ingen ting.  

- Er det «safe» å bruke Airbnbs tjenester?

- Absolutt. Vi hadde aldri kommet til disse tallene hvis det ikke er det. Men det er klart; vi har én million gjester hver måned så det skjer ting. Men da må vi være tilstede og hjelpe og bistå der det gjøres feil, sier han.

Samtidig leser man om misbruk og organiserte grupper som bruker Airbnb-leiligheter til å planlegge store houseparties. Heggernes sier det gjøres en rekke tiltak for å sikre at profilene som brukes på tjenesten er riktige og viser til at alle brukere må enten skanne inn pass eller førerkort og lenke profilen sin opp til Facebook og Twitter. Men som alt annet i den nye deleøkonomien, handler det om tillit.

- Alt er basert på å legge inn anmeldelser. Hvis jeg skal booke et sted så går jeg inn og leser andres anmeldelser. Hvis 20 andre går god for personen, så stoler jeg selvfølgelig på det, sier han.

Tre kjappe:

  • - Hvem beundrer du mest?

    - Stor fan av Elon Musk som startet Tesla. Det mange glemmer er at han også grunnla PayPal som forandret hvordan vi betaler på nett. En ekte gründer som alltid ser etter nye muligheter på hvordan vi kan drive verden framover.

  • - Hva kommer tittelen på din selvbiografi til å bli?

    - «The private business traveler».

  • - Hvor går skillet mellom jobb og privat?

    - Er det et skille mellom jobb og privat? Airbnb har for meg blitt en livsstil - på en god måte.

Reklame og forbrukermakt
Det er liten tvil om at sosiale medier har vært viktig for fremveksten av Airbnb. Men ville det vært mulig å bygge slike tjenester uten kraften som ligger sosiale medier?

- Nei, det tror jeg kanskje ikke. Sosiale medier er som å spre ild i tørt gress. Hver gang jeg booker på Airbnb, har jeg muligheten til å dele den leiligheten med alle vennene mine. Det er en en kjempekanal. Både Facebook, Twitter og Instagram, sier han.

Han viser til hvordan man i dag «gjennom en tweet eller blogg kan nå millioner av mennesker».

- I løpet av fem minutter kan du legge ut leiligheten din og nå millioner av mennesker. Tidligere måtte du ha et mediehus i bakhånd skulle du klare å nå mennesker, men nå kan du rett og slett starte en minibusiness i din egen leilighet i løpet av fem minutter, sier han og sammenligner det med utviklingen i mediebransjen.

- Jeg tror medieindustrien har vært utsatt for disrupsjonen når du ser på sosiale medier og hvordan teknologien gir alle en stemme som kan nås av massene. Det tar makten bort fra de store systemene og gir mer makt til personer, Mer makt til forbrukeren, sier han.

Selskapet har så langt ikke brukt så veldig mye av pengene på tradisjonell reklame og markedsføring.

- Først og fremst har det vært «word of mouth». Vi ser at halvparten av bookingene som har vært gjort i 2014 er fra eksisterende brukere og det er «powerful». Men vi bruker ganske mye penger på markedsføring og det er mye online. Jeg antar at vi er en av Googles virkelige store kunder på søkeord, sier han,   

Når det gjelder markedsføringen, sier Heggernes at selskapet fortsatt følger det første rådet de fikk fra investorene sine.

- Det første rådet vi fikk, var at det er bedre at 1000 mennesker elsker deg enn at én million som liker deg. Men for å få 1000 stykker til å elske deg - hva gjør du da? Du bruker tid med dem. Vi gjør derfor mye community-arbeid og inviterer brukerne på middager og arrangerer andre aktiviteter.

Satser i Norge: Airbnb har allerede kjørt flere reklamekampanjer i Norge. - Denne høsten har vi hatt en kampanje der vi oppfordrer nordmenn til å ta weekendreiser til London, Paris og København, sier reiselivssjefen.

- Redde for det ukjente
Likevel tror han timingen for lanseringen av Airbnb har vært viktigere. Tangen Heggernes sier en må se fremveksten av de nye tjenestene innenfor deleøkonomien parallelt med utviklingen av internett. Han deler lett og lekent inn internettutviklingen i fire generasjoner; generasjoner som har tatt brukeren fra pipende modemer og oppgitte mødre som fortviler over opptattlinjer på telefonen, bildedeling og YouTube, sosiale medier og til det han i dag kaller «fjerde generasjon internett».

- Både far og mor er i dag online og på Airbnb, men de ville jo aldri ha brukt kortet sitt til å kjøpe noe på nett for ti år siden. Så det er en timing her. Også tror jeg det har startet i en periode der økonomien i verden ikke er som den er i Norge. Det er mange som har behov for disse ekstra inntektene. Det er på denne måten de får endene til å møtes, sier han.

Fortsatt er nordmenn langt mer forsiktige med å ta i bruk tjenesten - sammenliknet med andre deler av verden. I Norden ligger danskene langt foran oss.

- Bare i København har vi 10.000 boliger og det er en by på størrelse med Oslo. Her har vi 1700, sier han.

Heggernes mener det skyldes flere forhold, og peker på både operasjonell «timing» og kulturelle og økonomiske forskjeller.

- I Norge har vi veldig god økonomi og ser ikke oppsiden med 7-800 kroner per natt. Vi er også mer skeptiske og litt redde for «the unknown». Danskene er litt mer internasjonale enn oss og det kan jeg si uten å tråkke nordmenn på tærne. Jeg har bodd lenge i København, sier han.

Som sjef i Airbnb vet han ekstremt mye om reisevanene til brukerne sine. Derfor tror han nordmenn etter hvert vil få mer og mer øynene opp for tjenesten.

- Vi gjør masse tester av brukerne våre og det verste nordmenn vet når de er ute på reiser, er å føle seg som en turist. Vi skal være trendy, kule og hippe og passe inn og hvem passer bedre til å guide deg til det enn de lokale? spør han.

Han kaller utleierne av Airbnb-bolig for «verdens beste concierge-tjeneste».

- Jeg tipper mange av hotellene i Danmark anbefaler gjestene sine å gå på Jensens Bøfhouse, som er litt som Big Horn her hjemme. Nå skal ikke jeg tråkke på deres tær, men det er ikke favorittmatopplevelsen min. Jeg ville personlig ikke anbefalt turistene å gå på Karl Johan. Jeg ville anbefalt de nabolagene jeg henger i, sier han.

- Hvordan ville du selv møte konkurransen fra nye «disruptive» krefter i markedet?

- Disruptiveness er i min verden bare et annet ord for innovasjon og innovasjon er det mest positive som er. Hadde jeg vært i selskap som ble utfordret, ville jeg tatt utfordringen og tenkt at det her er bra. For til slutt, hvis det er konkurranse, så betyr det at det er til det bedre for forbrukerne.

- Hva blir Airbnbs største utfordring når den kommer?

- Vi startet opp med å løse et problem. Gründerne våre hadde ikke penger til å betale husleien sin. Jeg tror Airbnbs største konkurrent er to gutter som har et problem - også løser de det på en bedre måte enn de vi gjorde og det er fascinerende. Det vi ser i dag, er ikke det vi ser de neste 50 årene, sier den nye «hotellsjefen».

CV:

  • Født: 

    1984

  • Sivil status:

    Kjæreste

  • Jobber:

    Airbnb - Country Manager Nordics & Netherlands

    Airbnb - Country Manager UK & Ireland

    Airbnb - Head of sales & Business Development Nordics & Netherlands

    Ring Eiendomsmegling - Eiendomsmegler 

Disruptiv «hotellsjef»