Kampanje fyller 50 år og vi har i den forbindelse snakket med mange i mediebransjen om hva de mener er det viktigste som har skjedd innen medier, reklame og kommunikasjon de siste 50 årene. Ja, de siste fem tiårene. Intet mindre.
På Kampanje Premium denne uken kan du også lese hva Kapital- og Finansavisen-redaktør Trygve Hegnar, VG-sjefen Torry Pedersen, reklamemannen Kjetil Try, Tonje Gjerstad i Mediebyråforeningen, TV 2-sjef Alf Hildrum, radiosjefen Trygve Rønningen og Google-sjefen Jan Grønbech. Til sammen sitter de sju på over 200 år med medie- og kommunikasjonserfaring og har i flere tiår preget bransjen og vært tydelige stemmer i både fag- og samfunnsdebatten.
Les mer: – Dette har endret bransjen vår mest
Vi har også stilt 22 bransjepersoner følgende spørsmål:
- Hva er det viktigste som har skjedd innen medier, reklame og kommunikasjon de siste 50 årene?
Olav Sandnes, Egmont Hjemmet Mortensen/ TV 2 fra årsskiftet
– Det er jo fremveksten av de digitale mediene. Og de nye naturlovene som følger av digitale medier. Verden er ikke nødvendigvis lik det den var i går. Den ligger nært i tid, men jeg tror det er den mest dramatiske endringen vi har sett.
Thomas Spence, Norsk Journalistlag
– Den digitale revolusjon er grensesprengende og har snudd opp ned på alle sider av journalistikken: medievaner, produksjon, innhold, distribusjon og finansiering.
Stina Greaker, Gyro
– Det har blitt en veldig profesjonalisering i alle ledd de siste årene både på selger- og kundesiden; flere vet mer om hva som skal til og hvordan. Spørsmålet om gjennomføringsevne og -kraft er ikke lenger et så viktig spørsmål. Kampen står om de beste ideene. Og gratulerer Kampanje med 50 år.
Thorhild Widvey, Kulturminister
– Det er fort gjort å bli nærsynt og peke på utviklingstrekk fra de seneste årene, men når det gjelder teknologi er det likevel vanskelig å komme forbi betydningen digitaliseringen av mediesektoren og distribusjon av innhold over internett har hatt. Ellers har også profesjonaliseringen av offentligheten vært et viktig trekk som har preget både redaksjoner, politiske organisasjoner og kommunikasjonsbransjen.
Opptatt av nettet: Kulturministeren peker på digitaliseringen av mediesektoren og distribusjon av innhold over internett som de største endringene. Foto: NTB Scanpix.
Petter Nome, Bryggeri- og Drikkevareforeningen
– Internett, selvfølgelig. Da min kollega Vidar Nordli-Mathiesen fortalte meg om fenomenet tidlig på 90-tallet, hørte jeg en nerd som levde i sin egen science fiction-boble. At hele verden skulle være koblet opp på samme nett, at vi kunne skrive brev i real time uten frimerke og få tilgang til all verdens informasjon på egen pc, det var tross alt for urealistisk. Så gikk det et par år og vi var der. Så kommer selvsagt smarttelefonen. Begge deler ting som har gjort livet mye enklere og morsommere, og mye mer komplisert og frustrerende.
Kathrine Haldorsen, Mastiff Entertainment
– Digitaliseringen har endret det meste. Nå er alt globalt, og alle kan se det samme i løpet av få sekunder. Lineær tv er på vei ned. Vi klarer ikke samle en veldig stor gruppe til et bestemt tv-program, det er det kun de store eventene som klarer nå. Vi må være til stede på alle plattformer og tenke nytt. Og håpe at forbrukerne velger det beste innholdet, som vi skal fortsette å levere, på flere steder.
Hans Geelmuyden, Geelmuyden.Kiese
– At mikroprosessoren ble satt i masseproduksjon i 1973. Det forandrer alt.
Tenker smått: PR-nestor Hans Geelmuyden mener mikroprosessoren endret alt i medie- og kommunikasjonsbransjen.
Tor W. Andreassen, Norges Handelshøyskole
– Det er to ting som har vært revolusjonerende for medier, reklame og kommunikasjon de siste fem årene: Fremveksten av internett og distribusjon av medier, reklame og kommunikasjon via mobile plattformer har gjort at man kan treffe folk i helt andre situasjoner enn når man sitter og ser på noe. Det andre er at ledere i langt større grad kan eksperimentere og måle effekten av ulike løsninger, noe som har bidratt til et helt annet og mer økonomisk syn på reklame og kommunikasjon. For ulike medier har internett vært døden i form av synkende bruk i alle kanaler: tv, radio og aviser og magasiner.
Christina Dorthellinger, Egmont Publishing
– Med et så bredt spørsmål, får du et bredt svar. Internett og e-post er mest banebrytende. Det har forandret alt; måten vi jobber på, måten vi lever på, måten vi tenker på.
Louise Vad, Schibsted
– Hvordan samfunnet har blitt mer og mer digitalt og hvordan vi mennesker bygger nettverk i det digitale nettsamfunn.
Anette Mellbye, Aftenposten Mobil
– Internett - mobilt internett! Det forandrer måten vi innholdsprodusenter må tenke på fundamentalt. Innholdet er alltid med oss. Og vi har bare sett begynnelsen. Om kort tid sitter innholdet på oss i form av ulike typer wearables. Det er viktig å forstå at mobilen ikke er endepunktet: wearables kommer til å stille oss overfor nye krav og spennende muligheter. Og så sosiale medier, da. De har snudd dynamikken rundt kommunikasjon på hodet.
Arild Grande, Arbeiderpartiet
– Vi har opplevd en kommunikasjonsrevolusjon som representerer enorme muligheter og store utfordringer. Mennesker knyttes sammen over hele verden, vi får venner i andre land, folk finner kjæreste på nettet og vi lærer mer om livene til mennesker våre oldeforeldre ikke engang visste om. Dette forandrer livene våre radikalt. Se bare på hva som var forløperen til Den arabiske våren. Samtidig oppleves verden som mer uoversiktlig og kanskje mer truende for mange. Hatefulle ytringer spres lettere over landegrensene og faren for selvradikalisering øker. Samtidig kan hver enkelt være sin egen redaktør og alle kan og bør bidra i kampen mot ekstreme holdninger.
Benedicte Unhjem Johansen, PHD
– Her vil jeg trekke frem tv både som en sterk engasjerende mediekanal og agendasetter for nyhetsbildet. Vi kommer selvsagt ikke utenom å nevne digitaliseringen, internett og mobile plattformer som har ført til en utrolig utvikling og endret vår brukeradferd. De siste årene har også ekspansjonen av sosiale medier via smarttelefoner ført til mer tilgjengelighet.
Anne Britt Berentsen, rådgiver/styrerepresentant
– Digitaliseringen og den teknologiske utviklingen, helt klart. Den gir enorme muligheter, og utfordrer «de etablerte», uansett kanal og systemer. Nye aktører kommer til, brukerne har «makta», det krever skjerping og evnen til å følge med og ligge foran, kontinuerlig. Gode eksempler på selskaper jeg mener har klart dette, så langt, mener jeg er Google og Facebook.
Unni Strømstad, Nordea
– Internett og deretter Iphone. Det har endret både musikk- og mediebransjen og vil påvirke alle andre bransjer også i tiår fremover. Gratulerer med 50-årsdagen!
Morten Micalsen, MTG TV i Norge
– I uprioritert rekkefølge: Enorm økonomisk velstandsvekst, tv og internett, likestilling, globalisering av markedet og medier. Jeg vil avslutningsvis gratulere Kampanje med de 50! Kampanje har vært viktig og samlende for bransjen og jeg tror Kampanje har en viktig rolle i de kommende årene også.
Tonje Sagstuen, Norsk Tipping
–Internett og digitaliseringen er utvilsomt det viktigste som har skjedd i årene etter at Kampanje ble etablert for 50 år siden. Digitaliseringen er kanskje ikke det mest oppsiktsvekkende, men farten på den er i hvert fall det. Nå har det blitt en normaltilstand. Det er spennende og utfordrende på samme tid.
Tone Humblen, Llowbank
– Internett. Smartphone. Sosiale medier.
Martin Gran, Snøhetta Brand Design
– Jeg skummer over VG.no mer enn før. Jeg er usikker på om det er dét VG vil. Samtidig gleder jeg meg over at Morgenbladet, Klassekampen og DN stadig vokser. Nisjemedier, medier som stolt prøver å grave og fordype seg, liker jeg. At Kampanje finnes er bra. Særlig hvis ambisjonen er lik. Gratulerer så mye med 50!
Martin Bentzen, MEC Norway
– Det har skjedd mye på 50 år, men her i landet vil jeg trekke frem tv, som virkelig har posisjonert seg som en sterk mediekanal som produserer innhold som engasjerer og setter agenda for nyhetsbildet på en helt spesiell måte. Internett og mobilteknologien har de siste årene flyttet utrolig mange grenser, og er definitivt noe av det viktigste som har skjedd innenfor vår bransje. Vi blir tilgjengelige, og kan få budskap når og hvor vi måtte ønske det. Når det gjelder våre venner i USA, kan man ikke komme utenom å nevne Google og Facebook, som begge har gitt oss muligheter ingen trodde var mulig før de kom på banen. Dette gjelder selvfølgelig både som forbruker og i yrkessammenheng. Gratulerer så mye med 50-årsjubileum!
Erna Therese Widerøe, Mascot Høie
– Internett først og fremst. Deretter Google og analytics som har gitt mer kontroll til markedsføreren på den digitale plattformen. Sosiale medier og med det større grad av kommunikasjon og involvering mellom produktet/tjenesten og forbrukeren. Ikke for å glemme muligheten for segmentering – og at man nå i større grad kan rette markedsføringen mot relevante målgrupper.
Gunnar Bleness, Inventura
– Ingenting kommer i nærheten av den påvirkningen og gjennomslaget som den dramatiske, pågående digitaliseringen har hatt, naturlig nok. Radio drepte ikke aviser, tv drepte ikke radio og video drepte ikke tv, men nå skjer det endringer som vil ende med at mange skal dø. Eller endre seg radikalt. Samtidig var avisenes løsrivelse fra de politiske partiene en stor og viktig begivenhet, både for mediene selv og for norsk demokrati, og opprettelsen av TV 2 har vist seg utrolig viktig for utviklingen av alle kommersielle medier - og alle fjernsynskanaler - her i landet.
Heidi Marie Sperre-Flesland, MK Norway
– Uten tvil min arena; den digitale. Begrepene tid, sted og rom er endret i takt med teknologien. Mens vi før så på ’den virkelige verden’ og ’den virtuelle verden’ atskilt, er nå de flettet sammen. Det har oppstått nye handlingsmønstre og handlingsrom for både privatpersoner og bedrifter, og det er håpløst å stritte i mot denne utviklingen. Join the joyride!
50 år med mediehistorie: Siden Kampanje ble etablert i 1964 har det skjedd mye i norsk og internasjonal medie- og kommunikasjonsbransje. Dette er forsiden fra aller siste utgave av magasinet. Fra og med 2014 er Kampanje heldigital og abonnentene får tilgang til alt innhold på alle plattformer via vår nye tjeneste Kampanje Premium. Illustrasjon: Bonnier Creative.