Ett halvt århundre er langt tid i en så foranderlig industri som medie- og kommunikasjonsbransjen, og det er nesten umulig å peke på de viktigste endringene eller kåre bransjens største «gamechangere».
Ikke er det mange som har vært med så lenge heller, men er det noen med lang fartstid i bransjen så er det Kapital- og Finansavisen-redaktør Trygve Hegnar, VG-sjefen Torry Pedersen, reklamemannen Kjetil Try, Tonje Gjerstad i Mediebyråforeningen, TV 2-sjef Alf Hildrum, radiosjefen Trygve Rønningen og Google-sjefen Jan Grønbech. Til sammen sitter de sju på over 200 år med medie- og kommunikasjonserfaring og har i flere tiår preget bransjen og vært tydelige stemmer i både fag- og samfunnsdebatten.
Kampanje tok derfor en prat med dem alle for å høre hva de synes har endret markedet mest i løpet av disse årene.
– Det har vært flere store skifter og ett av dem var da internett kom. Men nå har vi et nytt stort skifte med mobilutviklingen og vi er sikkert nær på det tredje skifte som skaffer deg informasjon når du vil, hvor du vil, om hva du vil og hvor enn du er, sier sjefredaktør og administrerende direktør i VG, Torry Pedersen.
Pedersen startet å jobbe i papiravis, men har gjennom hele 1990- og 2000-tallet vært med å lede Norges største avis over i den digitale tidsalderen. Men selv om Pedersen har vært med på både nett- og mobilrevolusjonen tror han ikke det stopper med det.
– De neste ti årene vil det skje fundamentale endringer i det norske mediebildet, sier Pedersen.
– Det er mye bekymring i medieindustrien om lønnsomheten fremover. Trenger mediehusene å være bekymret?
– Jeg pleier å si det er ingen mediekrise, men det er krise i mediene. Hva mener jeg med det? For borgeren er tilgangen på informasjon bedre enn noen gang før i historien. Men for de som tjente masse penger på sin monopolistiske posisjon, er det utfordrende at det er mange flere konkurrenter. I gamle dager så konkurrerte ikke VG med et par selskaper fra vestkysten i USA. Men i dag er dette våre hovedkonkurrenter. Det er utfordrende, men det er også en masse muligheter i dette og i hvert fall for oss som har så godt grep om det norske folk på digitale flater. Det er ganske unikt det vi har fått til, så jeg velger å se optimistisk på det, sier han.
– Gigantisk forandring
En av de nye konkurrentene som Pedersen sikter til fra USAs vestkyst, er Google. Her hjemme er Google-sjefen Jan Grønbech definitivt en som snakker varmt om endringene i medieindustrien. Grønbech, som har vært en del av norsk og internasjonal internettbransje siden før dotcom-krisen på begynnelsen av 2000-tallet, mener mobilen er det som har endret industrien mest.
– Det er helt åpenbart mobiltelefonen. Da jeg startet i Google kom 99 prosent av søkene fra en desktop. I dag er dette «femti-femti» og omsetningen på mobilannonseringen i Norge vokser nå med over 100 prosent årlig. Dette er en gigantisk forandring, sier Grønbech.
Det er likevel i årene som kommer at de virkelige store endringene vil komme, ifølge Google-sjefen. Med andre ord: Spenn fast sikkerhetsbeltet!
– Om fem år kommer vi ikke til å snakke om forandringene som skjedde frem til 2014. Vi kommer til å snakke om de som skjedde etter 2014. Jeg tror det er nå ting begynner å skje. Det er nå de gamle bedriftene vil bli disrupted som det heter, akkurat som Instagram erstattet Kodak, sier Grønbech.
– Hvordan har Google endret medieindustrien?
– Det har vært veldig statisk generelt i mediebransjen i 40-50 år. Ja, tv kom og det ble kommersielt og det forandret noe, men ikke så veldig mye. Men jeg tror kanskje Google har vært med på å gjøre norske bedrifter enda bedre. Jeg tror det er sunt for alle det finnes aktører som VG, Finn, Facebook og Google som man kan bryne seg på uansett hvilken del av mediebransjen man er i, sier Google-sjefen.