I fjor ble Göteborgs store kommunikasjonsanskaffelse avgjort. 29 byråer deler på 62,8 millioner i året innenfor seks ulike disipliner. Den samlede potten for rammeavtalen er 250 millioner kroner. Innenfor området «markedsførings- og kommunikasjonstjenester fullservice» valgte byen å inngå avtaler med 13 reklamebyråer.
I en nylig avsluttet konkurranseutsettelse for «Utbildningsförvaltningen» hvor ni byråer konkurrerte om å i løpet av de kommende fire årene få gjennomføre årlige kampanjer for videregående skoler rettet mot byens niendeklassinger. I anskaffelsen fikk byråene i oppgave om å sende inn to caser på kampanjer som skulle vise leverandørenes egnethet for den spesifikke oppgaven. Byråene skulle også levere et bindende tilbud for arbeidet. I 2023 betalte Utbildningsförvaltningen 600.000 kroner for tilsvarende kampanje.
Det fremgikk ikke av grunnlaget hvordan prisen skulle vektes mot de andre vurderingskriteriene. De deltagende byråene visste bare at de skulle evalueres på forståelse av oppdraget, erfaring/kompetanse, estimert tidsbruk samt selve tilbudet.
Anskaffelsens uklare forutsetninger fikk konsekvenser. De deltagende byråenes tilbud viser en stor spredning, fra Welcoms 278.570 kroner til Gullers Grupps 1 378 000 kroner. Welcom vant anskaffelsen - til tross for at de ble vurdert til å ha dårligst forståelse av oppdraget.
Dette har fått flere av lederne for de «uheldige» byråene til å steile.
På Valentin & Byhr, som var den eneste av tilbyderne som oppnådde maks poeng, er administrerende direktør Magnus Tengby oppgitt. Prismessig plasserte byrået seg midt på treet med 582.750 kroner.
-Dette var liksom too much. Hvis vi hadde visst om premissene, ville vi aldri stilt opp, det er tid og penger vi aldri får tilbake. Jeg vet at det ikke er mulig å gjennomføre denne kampanjen til denne lave kostnaden. Å la byrået som hadde dårligst forståelse av oppdraget utføre det, er ikke en god måte å bruke skattepengene på, sier Tengby.
Welcoms administrerende direktør Anna Singer mener at byrået overhodet ikke har gitt prisdumping. Alt handler om et tolkningsspørsmål.
-Vi så på budsjettet for fjorårets videregåendekampanje, og vår vurdering er at mediekjøp og filmproduksjon ofte utgjør mer enn halvparten av det totale budsjettet, så vi brukte denne resonansen som et grunnlag for vårt tilbud. Vi regnet da baklengs basert på oppgaven og tror at vi kan gjøre gode ting basert på det tilbudet vi har gitt. Deretter må vi innlede en dialog med oppdragsgiveren som vi ennå ikke har truffet for å få mer detaljer.
-For det første fokuserer vi på oppgavens karakter, men vi tar også hensyn til budsjettet fra tidligere år. Som vi har resonnert, inkluderer ikke mediekjøp og filmproduksjon oppgaven.
-Vet dere at det er slik?
-Det kan vi ikke vite.
Håkan Larsson, HR- og kommunikasjonssjef for Utbildningsförvaltningen i Göteborg, ønsker ikke å kommentere verken evalueringsmodell eller hvorfor byråene oppfordres til å holde seg under beløpene i prislisten. Hans understreker at forvaltningen bare har rammeavtalen å forholde seg til.
Les mer her - Kraftig kritikk mot Göteborgs anskaffelse: - Uklart, for lite informasjon og prisfokusert