Ny humorstjerne slapp unna NRK-kritikk: - Jeg tror jeg kan kødde med hvem som helst

Men Gaute Berg Næss innrømmer at han hadde vært skuffet om ingen klagde.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

På høsten i fjor bekreftet NRK at de hadde signert humorprogrammet «Gauteshow», med Gaute Berg Næss (27) og Snorre Kind Monsson (22) til NRK TV. Men programmet kunne fort ha havnet hos konkurrenten, det norske mediekonsernet Schibsted.

- Vi snakket både med VGTV og NRK fordi det er jo litt typisk VGTV, men jeg er veldig glad for at vi havnet hos NRK. Statskanalen er stas, sier Berg Næss til Kampanje.

Ikke bare synes han NRK er veldig stas, men Marienlyst la også frem et bedre budsjett enn det de gjorde i Akersgata. 

- Og da fikk vi jo muligheten til å lage et enda bedre program.

«Gauteshow» var imidlertid ikke ukjent for allmennkringkasteren. Programmet ble nemlig pitsjet inn for første gang i 2018, men da var tonen en annen.

- Vi viste frem de første to episodene som var veldig alternative fem minutter. Vi kom riktignok videre og hadde et lite håp om at vi skulle klare å få til en avtale, men så fikk vi nei. Sikkert to, tre, fire, fem ganger. I tillegg ville NRK fjerne veldig mange av vitsene våre, sier han.

- Tror du folk hadde vært klare for «Gauteshow» i 2018?

- Nei. Av fem minutter ville NRK klippe vekk tre minutter, hvis programmet i det hele tatt skulle hatt en sjanse og det ble fortsatt nei. Men programmet var ikke bra nok heller på det tidspunktet, sier han.

- Null sperrer hvis gjestene i sofaen er komfortable

Nå i 2024 har de fått frie tøyler av NRK og duoen velger selv hva som skal klippes bort.

- De visste godt hva de gikk til med «Gauteshow» og de har heller ikke prøvd å endre noe eller legge føringer for hvem vi skal invitere til studio eller hva vi kan fleipe med. Er det noe som ikke kommer med, så er det vi som har fjernet det, og ikke NRK.

- Hva har dere fjernet?

- Det er noen vitser som lugger litt og som bare blir for fæle. Hvis ingen ler i studio blir det bare ukoselig, selv om jeg kan like det da. Jeg ser kunsten i det, smiler han.

- Også er det et par pedo-vitser og noe om Utøya som vi valgte å klippe bort. Og det tror jeg var helt greit.

- Knyter det seg noen gang i kroppen når du er i ferd med å spørre om noe drøyt?

- Hvis gjestene i sofaen er komfortable så har jeg null sperrer. Jeg spiller en fiktiv karakter i studio og er veldig trygg i den karakteren, selv om noen sikkert tror at jeg er en fæl type. Men nei, jeg har ikke noen problemer med å stå i det, altså, sier han.

I kjent stil:

Kompisene Gaute Berg Næss og Snorre Kind Monsson, gjør suksess med humorprogrammet «Gauteshow» på NRK. Foto: Mathias Lohne/Munter Film/NRK

- Vi trodde vi skulle få flere klager

Frem til NRK-overgangen ble «Gauteshow» publisert på produksjonsselskapet Munter sin YouTube-kanal, der programmet raskt ble populært. Programmet hadde premiere på NRK TV 4. januar og har fått aldersgrense 15 år. Siden januar har Kringkastingsrådet mottatt 46 klager og programmet var en av sakene som ble behandlet i Kringkastingsrådet denne uken.

- Vi trodde faktisk at vi skulle få flere klager, så egentlig føler jeg at vi har kommet billig unna, sier Næss.

- Føles det som et nederlag at dere ikke har provosert mer?

- Nei, eller både og. Vi hadde jo vært skuffet om vi ikke hadde fått noen klager, fordi vi hadde regnet med det og var forberedt på det. Hadde ingen klagd hadde det betydd at vi ikke sparker hardt nok fra oss.

Han synes derfor at 46 klager er godt innafor.

- Nå vet vi jo at det er flere som klager om oss på nettet, enn de som faktisk gidder å sende inn en klage til Kringkastingsrådet, så vi vet at vi provoserer langt flere enn 46. Men jeg må innrømme at det er litt digg også at det ikke er flere. Hadde det rast inn med klager til NRK så hadde det kanskje blitt enda mer diskusjon om skjebnen vår i toppen, sier han.

Programmet har også hisset på seg både tidligere NRK-komikere, kommentatorerer i Akersgata og Norsk Interesseforening for Kortvokste reagerte også på at Sandra Borch ble kalt «dverg» på NRK.

Les også: Kringkastingsrådet avviser mobbeanklager mot Gauteshow: - Herlig befriende

- Vi leser bevisst ikke alt som blir skrevet

At det skulle komme reaksjoner til «Gauteshow» var han helt sikker på, men ifølge Næss er det overraskende lite å melde om som sendes direkte til ham.

- For det meste er det bare hyggelige meldinger. Jeg tror jeg har fått fem negative meninger, og det var faktisk mye mer dritt å få i kommentarfeltet på TikTok da jeg drev med det. Etter hvert lærer man seg til å ikke bry seg om det - også vet jeg at jeg må tåle litt. Man blir liksom litt herdet på veien. Og nå som vi er på NRK, så synes jeg det er så stas at jeg ikke gidder å bry meg. 

Næss og Monsson ble godt forberedt før programmet ble sluppet på NRK.

- Vi ble bedt om å ha samtaler med psykologer på huset og følte vi ble godt rustet psykisk. Vi prøver å holde alt på en armlengdes avstand og leser bevisst ikke alt som blir skrevet. Men folk skal få lov til å ha meninger. Det er bare fint. 

Gauteshow-duoen har vært effektive gjennom den første sesongen og fleipet med mange ulike grupper. 

- Det begynner å bli færre grupper å tøyse med, men det er fortsatt noen igjen som vi har lyst til å invitere til studio. Vi har i hvert fall lyst til å lage en «riking-spesial» og en «lesbe-spesial».  

En snill fyr:

Gaute Berg Næss beskriver seg selv som en snill, omgjengelig, rastløs og glad fyr med mange drømmer. Foto: Anette Johansen-Desjardin

Begynte karrieren på TikTok

27-åringen fra Skien er ikke bare kjent fra «Gauteshow.» De siste årene har han jobbet som komiker og skuespiller og er for mange kjent under Instagram-navnet «GucciGaute», der han har 25.000 følgere. Da Covid traff begynte han med TikTok og lagde ironiske videoer om alle trendene som florerte på plattformen, men fordi flere av vitsene og ideene hans ikke egnet seg på TikTok, fant han veien til standup og sceneunderholdning.

- Jeg synes det er gøy på en scene fordi det føles så fritt, sier han.

Næss beskriver seg selv som en snill, omgjengelig, rastløs og glad fyr som drømmer om å jobbe både foran og bak kamera og male kunst. Mest av alt drømmer han om å spille en skurk eller en gæren morder i mørke og absurde serier.

- Gjør ikke alle det? Jeg gjør i hvert fall det og jeg kommer til å holde meg til ganske «nisjete» ting, akkurat som «Gauteshow.» Jeg synes det er mest morsomt å lage ting som folk kanskje ikke forventer, sier Berg Næss.

Viktor Hovland er drømmegjesten

En av favorittepisodene til Gaute Berg Næss er episoden med tidligere forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch. Dette er også episoden flest har klaget inn til Kringkastingsrådet, etter at det ble fleipet med kortvokste og ordet dverg, ble brukt.

- Noen er redde for at vi kan bidra til at ordet brukes mer, men vi er en bitteliten dråpe i et hav av underholdning. Det er klart hvis du trekker ut alt det fæle fra «Gauteshow» så finner du mye fælt, men jeg vet også at mange koser seg med programmet. Jeg har fått mange tilbakemeldinger fra kortvokste som ikke deler samme syn eller følte seg støtt etter episoden.

- Men jeg synes selvfølgelig det er trist hvis ordet brukes til å mobbe, men personlig tror jeg ikke det. Det er humor og det er kunstform. Det skal provosere litt. 

- Har du en drømmegjest, eller noen som kunne gjort deg litt starstruck?

- Det må bli Viktor Hovland. Men igjen så føler jeg meg såpass trygg på at jeg skulle klart og gått inn i karakter. Jeg tror jeg kan kødde med hvem som helst. For litt siden snakket vi om at det hadde vært gøy å invitere Joshua French eller Orderud-gjengen. Det er ikke sikkert at det hadde blitt så hyggelig stemning, men det hadde blitt et kult bilde, sier han.

 

Gaute Berg Næss, også kjent som «GucciGaute» på Instagram, drømmer om golfesset Viktor Hovland i studio. Foto: Anette Johansen-Desjardin

Ny humorstjerne slapp unna NRK-kritikk: - Jeg tror jeg kan kødde med hvem som helst