Google raser mot Schibsted etter gruppesøksmål: - Spekulativt og opportunistisk

Schibsted selv er ordknappe om gruppesøksmålet de som eneste norske mediehus har tegnet seg opp på.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Onsdag denne uken ble det klart at over 30 mediehus fra en rekke land går til et gruppesøksmål mot Google der de krever 2,1 milliarder euro. Kravet gjelder det som skal være Googles konkurransehemmende oppførsel innen annonseteknologi. At norske og internasjonale mediehus har vært kritiske til Google i mange år er en kjent sak, men nye uttalelser fra EU og bøter fra Franske konkurransemyndigheter som slår fast at søkegiganten skal ha drevet med konkurransehemmende aktivitet, har helt bensin på bålet for mediehusene som nå går til sak.

- Jeg kan bekrefte at Schibsted har signert gruppesøksmålet mot Google for misbruk av markedsmakt. Siden dette er en sak som forventes å pågå over tid, vil jeg for øvrig henvise til de som fører saken på våre vegne, sier kommunikasjonsdirektør i Schibsted, Øyvind Vormeland Salte, til Kampanje.

Av det Kampanje kjenner til skal Schibsted ha tatt beslutningen om å sette navnet sitt på søksmålet forrige uke. Det er det europeiske advokatfirmaet Geradin Partneres og det Amsterdam-baserte selskapet Stek som fører saken for mediehusene og finansiør Harbour Litigation. 

- Det har blitt brukt nok tid på å komme til kjernen av Googles feilhandlinger innen annonseteknologi, som nå er tydelig for alle. Det er på høy tid at Google blir holdt ansvarlig for sine overgrep og kompenserer ofrene, Europas mangfoldige og vitale mediesektor, sier partner og grunnlegger av Geradin Partneres, Damien Geradin, i en uttalelse.

Det er rettsfondet Harbour Litigation som har drevet frem initiativet og som også skal stå for alle kostnadene knyttet til søksmålet. Fondet påtar seg all risiko og vil ved en eventuell seier få en bit av kravet på 2,1 milliarder euro. 

Se listen over alle de skandinaviske mediehusene som saksøker Google lenger ned i saken. 

Les også: EU: Google har misbrukt makt i annonsemarkedet

- Vil motsette oss dette kraftig

Kampanje har bedt Google Norge om kommentarer til at Schibsted er med i søksmålet mot selskapet. 

I en e-post fremholder juridisk direktør i Google, Oliver Bethell, at de jobber konstruktivt med utgivere på tvers av Europa. 

- Våre annonseverktøy, og verktøyene til mange av våre konkurrenter innen adtech, hjelper millioner av nettsteder og apper å finansiere innholdet sitt, sier Bethell til Kampanje.

Han sier de vil motsette seg kravet.

- Dette søksmålet er spekulativt og opportunistisk. Vi kommer til å motsette oss dette kraftig, basert på fakta.

I en felles pressemelding som har gått ut på vegne av gruppesøksmålet heter det at de involverte medieselskapene har pådratt seg tap på grunn av et mindre konkurranseutsatt marked.

- Uten Googles misbruk av sin dominerende stilling, ville medieselskapene ha mottatt betydelig høyere inntekter fra annonsering og betalt lavere avgifter for annonseteknologitjenester, hevder de 32 mediehusene i meldingen.

Her kan du se en liste over alle de skandinaviske mediehusene som deltar i søksmålet. Schibsted eneste norske mediehuset i gruppesøksmål

Mediehus Land
Schibsted Norge
Everysport Group Sverige
Det Nordjyske Mediehus Danmark
JP/Politikens Hus Danmark
Jyske Fynske Medier Danmark
TV 2 Danmark Danmark
Alma Media Finland
Keskisuomalainen Finland
Sanoma Finland

Det er totalt 32 mediehus fra 17 land som deltar i søksmålet. Det tyske mediekonsernet Axel Springer skal være blant de større mediehusene som deltar.

Google raser mot Schibsted etter gruppesøksmål: - Spekulativt og opportunistisk