Mandag denne uken lanserte Schibsted at de vil begynne å eksperimentere med å ta seg betalt for å ikke samle inn og dele data fra sine brukere. Det vil si at det norske mediekonsernet kan ende opp med å slå følge med Meta, som lanserte en lignende løsning i fjor høst hvor brukere kan betale for å slippe målrettet annonsering.
- Vi må eksperimentere med nye løsninger for å finansiere journalistikken fremover. Det kommer til å bli omdiskutert, men alternativet er dårligere, skrev konserndirektør for nyheter i Schibsted, Siv Juvik Tveitnes, i en kommentar hos Medier24 der hun utredet om hvorfor Schibsted ønsker å eksperimentere med en slik løsning.
Timingen for det nye Schibsted-grepet skuffer seksjonssjef i Datatilsynet, Tobias Judin. I skrivende stund undersøker nemlig europeiske tilsynsmyndigheter lovligheten av Metas betalingsløsning, hvor brukere kan abonnere på Instagram eller Facebook for å slippe annonser og for at deres data ikke skal deles med annonsører.
- Vi synes det er ekstra overraskende at Schibsted lanserer dette grepet nå, mens vi undersøker om dette er lovlig eller ikke. Vi skjønner at mediene må finansieres, det er alle enige i, men så er spørsmålet om dette er en god måte å gjøre det på. Mediene er viktige fordi de er på brukenes sin side, men mange vil nok oppleve dette som fremmedgjørende, sier Judin til Kampanje.
Les også: Datatilsynet bekymret for Elon Musks app-planer: - Et personvernmareritt