Viaplay kritisk til ny TV-lov: - Best i stand til å håndtere dette selv

Kulturdepartementet jobber med å innføre den nye loven i 2026.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Saken oppdateres.

Slik Kampanje kunne omtale tidligere i dag var det fredag klart for et TV-toppmøte hos Kulturdepartementet angående den nye medfinansieringsloven som skal sikre millioner av kroner til norske filmer, serier og dokumentarer

Både Netflix, Warner Bros Discovery og Viaplay er godt representert. Også interesseorganisasjonen Motion Picture Association er til stede. De representerer blant annet Amazon Prime, Disney, Paramount Pictures og Universal. 

Viaplay har de seneste årene skrudd kraftig ned på dramaproduksjonen for å bøte på krisen selskapet traff sommeren 2023. På det meste hadde selskapet i sin tid 70 bestillinger ute i det nordiske markedet. P4 og Viaplay Norge-sjef, Kenneth Andresen, utrykker ikke optimisme rundt lovbestemt investeringsplikt.

- Norsk innhold har alltid vært viktig for Viaplay, og vi er blant aktørene som investerer tyngst i nettopp dette. Når det er sagt, så er vi på prinsipielt grunnlag motstandere av å bruke lover og forskrifter for å regulere redaksjonelle prioriteringer hos kringkastere og strømmetjenester. Vi mener at dette er noe bransjen er best i stand til å håndtere selv, sier Andresen til Kampanje. 

Se hva kulturministeren svarer her.

Målet er å være klar i 2026

Andresen er derimot glad for at kulturminister Lubna Jaffery inviterer til møte, og at departementet ønsker å lytte til innspill fra bransjen. 

- Vi er glade for at departementet ser viktigheten av en tett dialog med bransjen i utformingen av forskriften om medfinansiering. Komiteflertallet på Stortinget var også opptatt av dette, og ba blant annet om at bransjen må få nødvendig tid til å tilpasse seg forpliktelsen før ikrafttredelse, fortsetter han.

En annen som også var på møte er daglig leder i Virke Produsentforeningen, Åse Kringstad

- Kulturministeren sa at ambisjonen er å være i mål med forskriftsarbeidet så den kan tre i kraft fra 1. januar 2026, slik hun har indikert tidligere, sier Kringstad i Virke til Kampanje.

Det skal ikke være skissert opp en konkret tidslinje for når forskriften skal på høring. Samtidig skal det også ha vært unison enighet blant partene om at en fondsløsning vil bli et behov med tanke på finansieringsplikten.

Les også: Skal møte strømmegigantene om ny TV-lov – Disney og TV 2 stiller ikke

TV 2 møtte ikke opp

Blant de nordiske aktørene var det kun Viaplay som stilte, og fra den norske film-og TV-industrien var NFI, Filmforbundet, Norske Filmdistributørers Forening og Virke Produsentforening til stede.

- Det at strømmeaktørene i forkant av vedtaket i Stortinget har jobbet for at det ikke skal være en lovbestemmelse hører med til gamet, men nå har vi fått et lovvedtak som ivaretar alle interesser, fortalte leder i Virke Produsentforeningen, Åse Kringstad, til Kampanje. 

TV 2 var ikke til stede. Det skyldtes en blunder ifølge direktør for samfunnskontakt i TV 2, Roger Valhammer.

- Vi synes det er positivt at statsråden inviterer til silke innspillsmøter i viktige saker, og TV 2 stiller i utgangspunktet alltid når vi blir invitert. Vi har forøvrig sendt skriftlig innspill tidligere, så TV 2s syn er formidlet departementet, fortalte han Kampanje fredag formiddag. 

Les også: TV 2 reagerer på brev fra Netflix: - Det regnestykket skulle jeg likt å se

Slik lovvedtaket lyder nå plikter strømmeaktører å investere direkte i norsk produksjon tilsvarende fire prosent av deres årlige bruttoomsenting i Norge. Plikten skal også gjelde for tjenester etablert i andre EØS-land som tilbyr innhold rettet mot et norsk publikum. 

Med omsetning har stortinget tatt til orde for å inkludere inntekter fra abonnement, reklame, sponsing og produktplassering.

NRK skal ikke omfattes av investeringsplikten, ei heller tjenester som har en årsomsetning mindre enn to millioner euro eller dersom tjenesten har en seerandel på under én prosent av det norske markedet. 

Tjenester som ikke tilbyr spillefilm, dokumentarer, dramaserier og dokumentarserier skal også holdes utenfor ordningen. 

Les også: Strømmegiganter må bla opp i ny TV-avtale

Viaplay kritisk til ny TV-lov: - Best i stand til å håndtere dette selv