Skal møte strømmegigantene om ny TV-lov – Disney og TV 2 stiller ikke

Den nye strømmeloven som skal sikre finansiering til norske dramaserier blir i dag tema hos Kulturdepartementet.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Fredag denne uken har kulturminister Lubna Jaffery invitert en smørbrødliste av strømmeaktører og interesseorganisasjoner når Kulturdepartementet (KUD) skal orientere om veien videre for den endelige utformingen av medfinansieringsloven som skal sikre investeringer i norske prosjekter fra aktører som tjener penger på det norske strømmemarkedet. 

- Lubna Jaffery vil innledningsvis orientere kort om prosess og videre framdrift i arbeidet med regulering av investeringsplikten, herunder arbeidet med å fastsette nærmere regler i forskrift, heter det i invitasjonen fra KUD.

Under møtet åpnes det for at partene kan komme med muntlige innlegg, i tillegg til skriftlige. 

- Det er alltid spennende å ha et slikt politisk møte med flere aktører, men vi opplever egentlig at det er bred enighet her. Det at strømmeaktørene i forkant av vedtaket i Stortinget har jobbet for at det ikke skal være en lovbestemmelse hører med til gamet, men nå har vi fått et lovvedtak som ivaretar alle interesser, sier leder i Virke Produsentforeningen, Åse Kringstad, til Kampanje.

Hun skal være til stede på møtet blant en rekke representanter fra Netflix og Warner Bros Discovery. I tillegg vil interesseorganisasjonen Motion Picture Association være til stede. De representerer blant annet Amazon Prime, Disney, Paramount Pictures og Universal. 

Blant de nordiske aktørene er det kun Viaplay som stiller, og fra den norske film-og TV-industrien vil blant annet NFI, Filmforbundet, Norske Filmdistributørers Forening og Virke Produsentforening være til stede.

Les også: Strømmegiganter må bla opp i ny TV-avtale

 

TV 2 stiller ikke på møte

Det betyr at TV 2, som har fått invitasjon, ikke stiller. Olav Sandnes har tidligere kommentert Netflix’ sine formaninger om ny strømmelov, der strømmeaktøren hevdet de var størst på norske investeringer. 

- TV 2 og NRK er utvilsomt langt, langt større. TV 2 er den største innkjøperen av norsk underholdning og serier, så jeg vet ikke hvordan Netflix regner der. Det er vanskelig å forstå det, sa TV 2-sjefen til Kampanje sist uke. 

Han virket ikke nevneverdig bekymret for at investeringsplikten ville ramme TV 2 og TV 2 Play, som allerede er en stor investor i det norske TV- og film-markedet. 

Direktør for samfunnskontakt i TV 2, Roger Valhammer, sier at en glipp sørget for at de ikke fikk med seg invitasjonen. 

- Vi synes det er positivt at statsråden inviterer til silke innspillsmøter i viktige saker, og TV 2 stiller i utgangspunktet alltid når vi blir invitert. Vi har forøvrig sendt skriftlig innspill tidligere, så TV 2s syn er formidlet departementet.

Les også: TV 2 reagerer på brev fra Netflix: - Det regnestykket skulle jeg likt å se

Slik lovvedtaket lyder nå plikter strømmeaktører å investere direkte i norsk produksjon tilsvarende fire prosent av deres årlige bruttoomsenting i Norge. Plikten skal også gjelde for tjenester etablert i andre EØS-land som tilbyr innhold rettet mot et norsk publikum. 

Med omsetning har stortinget tatt til orde for å inkludere inntekter fra abonnement, reklame, sponsing og produktplassering.

NRK skal ikke omfattes av investeringsplikten, ei heller tjenester som har en årsomsetning mindre enn to millioner euro eller dersom tjenesten har en seerandel på under én prosent av det norske markedet. 

Tjenester som ikke tilbyr spillefilm, dokumentarer, dramaserier og dokumentarserier skal også holdes utenfor ordningen. 

- Spent på framdriften

Åse Kringstad forteller at hun er spent på å høre hva ministeren har å si om den videre prosessen. Det er beregnet at den nye strømme-loven vil årlig bidra med 150 til 200 millioner kroner inn i den norske film- og TV-bransjen.

- Jeg er først og fremst spent på å høre mer om framdriftsplanen i dag. Alt ligger godt til rette for at departementet kan ha en høring i løper av de nærmeste månedene, og jeg håper at denne prosessen ikke trekker ut i tid. Det er en fordel for alle at forskriften derpå plass til januar neste år, sier Kringstad.

Kringstad understreker at ordningen slik den nå foreligger er god både for den norske film- og TV-bransjen, men også for strømmaktørene, som hun omtaler som «viktige for det norske økosystemet»

- Vi får bedre forutsigbarhet og bedre konkurransevilkår nå, fortsetter Kringstad. 

Hun sier seg også enig i at opprettelsen av et filmfond kan være en god løsning, slik Netflix tidligere har tatt til orde for. 

- Vi har merket oss at noen av strømmeaktørene har tatt til orde for en fondsløsning som et alternativ til å svare på investeringsforpliktelsen om de ikke har noe de ønsker å investere i. Vi mener det er viktig at det kommer en innretning i forskriften som gjør at man ivaretar muligheten til å svare på forpliktelsen også når man ikke har prosjekter man ønsker satse på. Vi støtter at dette bør være en løsning gjennom avhending til fond. 

Blir med på møtet:

Åse Kringstad er daglig leder i Virke Produsentforeningen og er med på møte når kulturministeren skal treffe strømmeselsapene i dag.

Skal møte strømmegigantene om ny TV-lov – Disney og TV 2 stiller ikke