Sjokkmålinger tenner valgkampgnisten i Ap: - Det var shotting i baren

Jens Stoltenbergs comeback i norsk politikk hentet inn 4.000 velgere i timen til Arbeiderpartiet.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Stoltenberg-comeback, Donald Trumps stadige angrep mot Europa og en tung, økonomisk pessimisme blant nordmenn, er noe av det som preger valgkampen denne våren. Men den største sjokkeffekten så langt, har uten tvil vært comebacket til Jens Stoltenberg i norsk politikk. Hele ni prosentpoeng har partiet vokst siden januar. Partiet har i rakettfart gått fra 19 prosent til hele 28 prosent, ifølge Poll of Polls.

- Arbeiderpartiet hentet 4.000 stemmer i timen etter at det tirsdag 4. februar klokken ni ble kjent at Jens skulle bli ny finansminister, sier Johan Giertsen i Poll of Polls.

Dermed har partiet klart å demme opp for en voldsom lekkasje av Ap-velgere til borgerlig side samtidig som mange av Høyre-velgerne i 2021 nå lar seg sjarmere av Stoltenberg. Lederstrid, negativ medieomtale og nedturer på meningsmålinger er nå et tilbakelagt kapittel og Arbeiderpartiet henter i stedet Høyre-velgere i stort monn.

- Det kommer til å skje endringer, men en varig effekt for Arbeiderpartiet av det som skjedde, er at du har fått god stemning i partiet. Det var den ikke før dette skjedde, sier politisk redaktør i Aftenposten, Kjetil B. Alstadheim.

Vil du få siste nytt fra medie- og kommunikasjonsbransjen før alle andre? Last ned Kampanje-appen og få nyhetsvarsler rett på mobilen.

- Hvem shottet?

Daglig leder og partner i Kruse Larsen, Jan-Erik Larsen, ledet debatten. - Hvem shottet, spurte Larsen. Foto: Birgitte Aarebrodt

- Lyst til å drive valgkamp

Alstadheim var invitert av PR-byrået Kruse Larsen til å være med i en debatt om det kommende stortingsvalget på Litteraturhuset. Der kunne han fortelle av valgkampgnisten er blitt tent igjen i partiet som lå nede med brukket rygg før jul.

- I desember skrev mediene om forsøket på å bytte ut den sittende statsministeren med Tonje Brenna. Det var et reelt forsøk, men det gikk over. Da jeg var på et landsstyremøte i Bergen rett etter disse endringene, og var på et utested på kvelden. Der var det shotting i baren og det var stemningen. Nå har folk lyst til å drive valgkamp igjen i Arbeiderpartiet, sier Alstadheim.

«Hvem shottet» ville debattleder og Kruse Larsen-sjefen Jan-Erik Larsen vite?

- Det var også statsråder, svarte Alstadheim.

Les også: PR-topper kaller Stoltenberg-comeback en gamechanger: - Enorm utfordring for Solberg

Politiske redaktører:

De tre politiske redaktørene Kjetil B. Alstadheim, Hanne Skartveit og Tone Sofie Aglen hadde alle tatt turen for å snakke om det kommende stortingsvalget på Litteraturhuset denne uken. Foto: Birgitte Aarebrodt.

- Noe av glansen vil bli borte

I debatten møtte han sine kommentator-kolleger Hanne Skartveit og Tone Sofie Aglen fra henholdsvis VG og Aftenposten.

- Ingen trodde i desember at dette ville bli spennende. Alle trodde da at Erna Solberg ville bli statsminister og høyresiden ville vinne. Men Ap har doblet sin oppslutning siden desember og til nyåret og det er helt utrolig. Jeg har aldri sett en lignende snuoperasjon, sier Skartveit til Kampanje. 

- Kan Stoltenberg-effekten vedvare?

- Han blir etter hvert en hverdagspolitiker han også. Under spørretimen denne uken stod han og svarte med tre mennesker i salen. Noe av glansen vil bli borte, det tror jeg, men han har en veldig solid posisjon og Arbeiderpartiet har fått en helt ny selvtillit etter at de brøt ut av det destruktive forholdet til Senterpartiet, sier Skartveit.

- Det kommer helt an på Trump

Men det er ikke bare Stoltenberg som får det til å smelle. Også den amerikanske presidenten Donald Trump blander seg inn i den norske valgkampen og plutselig seiler utenrikspolitikk og forsvar og sikkerhetspolitikk opp som de store sakene.

- Jeg er veldig spent på om det vil normalisere seg og om det igjen blir de nære ting som blir viktige for velgerne igjen, sier Aglen.

- Tror du Trump kommer til å forstyrre den norske valgkampen?

- Det kommer helt an på Trump og hvis han fortsetter som nå, men all erfaring tilsier at det blir en normalisering og at folk blir opptatt av lommeboka si igjen, helsekøene og skole, sier Aglen.

Les også: NRK stempler Trump-påstander som «usannheter» - TV 2 går ikke like langt

Økende fremtidspessimisme

Ifølge en fersk måling til Ipsos kom det tydelig frem at velgerne er preget av en økonomisk uro som med gårsdagens rentekuttutsettelse neppe er blitt mindre. 

- Jeg tror vi kan se mer uforutsigbare og større velgerforflytninger i årets valgkamp. Bakteppet er et elektorat med økende fremtidspessimisme på landets vegne og en svekket tiltro til at de politiske partiene har løsningen på de utfordringene vi står ovenfor. Dette gjelder kanskje særlig for yngre velgergrupper, som er de som er mest preget av tidsånden, sier Eirik Ekrann, daglig leder i Ipsos, til Kampanje.

Ekrann kunne med undersøkelsen Norsk Monitor i hånd, legge frem flere nye samfunnstrender som vil påvirke Norge og her «velstandsstagnasjon» og «moderate forventninger til året som kommer» og «frykt for fremtiden» noen av dem.

Les også: Mediebyråtopp blåser av renteutsettelse: - Tror på et godt mediemarked

PR-topp tror på borgerlig valgseier

Spennende er alle uansett enige om at det blir og ifølge Poll of polls ligger det nå an til en ordentlig «thriller» i september mellom Erna, Sylvi eller Jonas.

I mars ligger de rødgrønne an til å få 85 mandater mot 84 på borgerlige side. 

- Det er større velgerbevegelser enn noen gang og en voldsom Frp-vekst fra i fjor sommer og den kolossale snuoperasjonen til Arbeiderpartiet som er ekstrem interessant. Det er spektakulært det som skjer. Nå er det dødt løp og close race. Begge sider kan seire, men vi tror at det er mest sannsynlig at det blir borgerlig valgseier. Tidsånden og en del andre forhold trekker i den retning, sier daglig leder Jan-Erik Larsen i Kruse Larsen.

Stort panel:

Til stede på Kruse Larsen-seminaret var i tillegg til de tre politiske redaktørene og Kruse-Larsen også Eirik Ekrann i Ipsos og Johan Giertsen i Poll of polls. Foto: Birgitte Aarebrodt

Sjokkmålinger tenner valgkampgnisten i Ap: - Det var shotting i baren