Schibsted plukker ut nye byråstjerner: - Fremtidens meningsbærere

15 talenter fra byrå- og mediebransjen skal hjelpe Schibsted å slå tilbake mot teknologi-gigantene i kampen om annonsekronene.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

- Alle disse er ambisiøse folk som er definert av byråledelsen som fremtidens meningsbærere i sitt byrå og i mediemarkedet, sier Nicolai Kjølner, som er leder for byrå og partnerskap i Schibsted.

Denne uken tar han imot 12 mediebyråtalenter i Schibsteds lokaler i Akersgata for å dele innsikt og sparre sammen. Dette er andre kull i talentprogrammet, og nytt i år er at de eksterne talentene også får selskap av tre Schibsted-talenter.

Schibsted-lederen legger ikke skjul på at noe av målet med programmet er å sikre seg en større andel av reklamebudsjettene som går via mediebyråene.

- Vi skjønner at sosiale medier er kommet for å bli, men de har visse utfordringer. Det vi ønsker å gjøre med denne gruppen er å utforske hvilke løsninger som er morgendagens løsninger, og hvordan Schibsted kan være en del av det, sier Kjølner og legger til:

- Vi tror at hvis vi gjør dette, så vil det også gagne Aller, Amedia og de andre norske redaktørstyrte mediene.

Han har stor tro på å samle rådgivere fra et bredt spekter av byråer.

- De vil oppdage at de sitter med de samme problemstillingene, og kommer vi sammen og snakker om det, så kan vi dytte mediemarkedet i riktig retning.

De som er med i talentprogrammet er (bak fra venstre) Andrea R. Skaar (UM), Martin Foreman Rigan (Re:Media), Anine Namork (Try Opt), Felicia Alvsing (Schibsted), André Skoog (PHD), Julie Becklund (Mood/Nettrafikk), Fabian Bjørne-Larsen (Schibsted), Josefine Johansen (Publicis), Martin Krog Larsen (iProspect), Filip Buberg (OMD), Bettina Laborg (Denstu X), Max Allum Næss (EssenceMediacom), Karoline Hjelmeland (WAL), Andrea V. Unaas (Wavemaker) og Marie Michaelsen (Schibsted).

Les også: Schibsted dobler omsetningen etter TV-kjøp: - En stor endring

- Det er et lite dilemma

Karoline Hjelmeland i WAL gleder seg til å ta fatt på programmet.

- Jeg ser frem til å få mye innsikt, både fra Schibsted og fra folk fra så mange forskjellige byråer. Folk har forskjellig syn på ting og det er veldig interessant. Det er fint å komme seg ut av bobla man er i hver eneste dag, sier hun.

Samtidig som mediebyråenes jobb er å gjøre det som er til det beste for annonsørene, så innrømmer hun at de heier på redaktørstyrte mediehus.

- Her går det en debatt rundt hva annonsører kan gjøre for å sørge for at det norske mediemangfoldet består. Hva tror du Schibsted kan gjøre for å slå tilbake mot de internasjonale teknologiplattformene?

- Vi har pratet litt om det, og det er et lite dilemma. Annonsører må være på TikTok og Snapchat, fordi det konsumeres helt sinnssykt store mengder innhold der. Samtidig som man vil være i en litt tryggere kontekst, og man er mer «brand safe» i de store mediehusene enn på TikTok og Meta.

Les mer: - Hvorfor straffer vi Tesla, men belønner Meta, Google, Amazon og Apple?

Karoline Hjelmeland er plukket ut av WAL for å være med på Schibsteds talenprogram. Her med leder for byrå og partnerskap i Schibsted, Nicolai Kjølner. Foto: Eivor Eriksen

- Vi har et ansvar

Hjelmeland tror nøkkelen er å skape rom for avkobling også innimellom de tunge nyhetssakene.

- Det er viktig å få med seg alt det ubehagelige som skjer i verden, men så vil man koble litt av også. Det er derfor de unge bruker TikTok og Snap. De vil le litt å kose seg. Der har mediehusene en jobb å gjøre, for å fylle den rollen også.

Men mediebyråene har også et ansvar, mener hun.

- Vi har et ansvar om å ha en formening og en klar anbefaling til kundene. Samtidig er det en verden der man aldri har to streker under svaret. Man vet ikke helt hva som er riktig før man har gjort et valg.

Presenterer Schibsted-eier:

Daglig leder i Stiftelsen Tinius, Kjersti Løken Stavrum, opplever stor interesse for hvem som eier mediene. Hun fikk flere spørsmål om hvordan mediehusene skal bygge tillit hos leserne da hun møtte årets talentkull. Foto: Eivor Eriksen

- Tror på den kollektive fornuft

På første samling torsdag denne uken, fikk deltakerne møte flere av Schibsteds øverste ledere, inkludert daglig leder i Schibsted-eier Stiftelsen Tinius, Kjersti Løken Stavrum.

- Det er alltid inspirerende å møte flinke folk som er engasjerte og forholder seg til det vi driver med. Og så synes jo vi i stiftelsen at en av våre oppgaver er at stiftelsen blir kjent. Jeg bruker alle anledninger til å snakke om stiftelsen, sier hun.

Hun ga deltakerne en kort innføring i stiftelsens historie, med fjorårets oppkjøp av Schibsteds nyhetsmedier som et soleklart høydepunkt.

Løken Stavrum var også innom kampen om annonsekronene og de internasjonale teknologigigantene Google, Amazon, Meta og X, som hun omtaler som «infrastruktur uten ansvarlighet».

Nå øyner hun et håp om at utviklingen kan snu og at flere annonsekroner kan tilfalle mediehusene.

- Jeg tror på den kollektive fornuft. Jeg synes mediebransjen i Norge leverer og beviser godt at vi er en god kontekst for gode annonsører. Nå står vi foran en periode med mye større alvor, som jeg antar gjør at flere vil tenke seg om hvor de bruker tid og hvor de bruker penger.

Men det må fordrer en adferdsendring hos folk, erkjenner hun.

- Hvorfor tror du folk vil bruke mindre tid på de internasjonale plattformene?

- Fordi vi åpenbart står foran en periode med større alvor, på ekte, så er det mange som har behov for å forstå hva som skjer, vite hva som skjer og gjøre seg opp en mening. Det er midt i medienes kjerneoppgave, sier Løken Stavrum.

- Så blir det viktig å gjøre det på en måte som de unge og nye mediebrukerne trives med. De lange skriftlige analysene vil fortsatt appellere til mange, men ikke til alle.

Les også: Tinius-topp fyller kassen med 2,6 milliarder: - Ønsket ikke så mange egg i én kurv

Schibsted plukker ut nye byråstjerner: - Fremtidens meningsbærere