Publicis åpner opp om kjønnsforskjeller: - Ser konkrete resultater

Men menn tjener fortsatt mer i snitt enn kvinner.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Kort tid før kvinnedagen legger ett av Norges største kommunikasjonshus, Publicis, frem tall som viser at utviklingen er på rett vei hos dem. Samtidig viser tallene at menn fortsatt tjener bedre enn kvinner, av årsaker vi skal komme tilbake til.

- For noen år siden begynte vi å legge frem konkrete tall for å gi innsyn om kjønnsforskjeller i Publicis. Åpenhet gir økt bevissthet, og vi ser at det gir konkrete resultater. Men selv om vi har fremgang, er dette et kontinuerlig arbeid der vi blant annet har en egen arbeidsgruppe på huset, Power of All, som bidrar med informasjon, opplæring og bevisstgjøring, sier Publicis-sjef Peder Mittet til Kampanje.

Publicis består av mediebyrået Starcom, reklamebyrået Kitchen og PR-byrået MSL, og teller i dag rundt 180 ansatte. 62 prosent av dem er kvinner. Det er en økning på fire prosent siden 2023.

7 av 10 kvinner er under 40 år

19 av 30 ledere i Publicis er kvinner. Det utgjør 63 prosent av alle med personalansvar, og det er en økning på ti prosentpoeng fra fjoråret. Kvinner er fortsatt i undertall i ledergruppa, men de utgjør nå 40 prosent, opp syv prosent fra året før.

I snitt tjener menn 14 prosent mer enn kvinner i Publicis. Det er på linje med statistikk fra SSB, som viser at menn i privat sektor og offentlig eide foretak hadde 14 prosent høyere lønn enn kvinner i 2024.

Det må sees i lys av at det er en overvekt av menn i senior roller og en overvekt av unge kvinner i selskapet, skriver Publicis i rapporten.

- Vårt langsiktige mål om å rekruttere, beholde og utvikle flere kvinner i ledende stillinger i selskapet har de siste årene vist gode resultater. Det gjør vi blant annet gjennom å tilby ekstern lederutdanning til alle ansatte med personalansvar og jobbe strategisk for å rekruttere kvinner til ledende stillinger. Amanda, Marjolijn og Benedicte er tre av totalt 19 dyktige kvinnelige ledere i selskapet, sier Mittet.

Han sikter til Amanda Feingold (Head of Broadcast), Marjolijn de Bont (Head of Film) og Benedicte Larodd (Head of Account Management), som trekkes frem i rapporten.

Sistnevnte ser tegn på fremskritt i bransjen når det kommer til likestilling.

- Vi er mange kvinner i spesialist- og rådgiverroller, men helt på toppen har man en liten jobb å gjøre. Det er fortsatt flest menn i mange av de høyere stillingene rundt omkring i byråene, men så er det også flere kvinner som har kommet til. Det er ikke helt gærent, sier Larodd til Kampanje.

Hun forteller at de jobber mye med lederutvikling i Publicis for å motivere flere unge talenter til å ta større ansvar.
 
- Hva tror du må til for at flere kvinner skal ta steget opp til senior roller?

- Man må ta initiativ selv også. Det å ta eierskap og ikke være redd for at alt må være perfekt hele tiden, det tror jeg er viktig.

- Kommer til å fortsette å jobbe med dette

I år sammenfaller kvinnedagen med at flere globale aktører slår retrett i spørsmålet om likestilling og mangfold. Donald Trump har tatt opp kampen mot såkalte DEI-tiltak i USA, og flere amerikanske selskaper som Google og Accenture har svart med å droppe sine mangfoldstiltak.

Selv om også franskeide Publicis ifølge flere medier nylig har gjort kutt i sin amerikanske avdeling for mangfold, likeverd og inkludering, så står disse tiltakene fortsatt høyt på agendaen ifølge Mittet.

- Dette temaet tenker jeg er ekstra viktig i en tid der mektige krefter både i politikk og næringsliv reverserer sitt fokus på likestilling, mangfold og inkludering. Vi kommer til å fortsette å jobbe med dette, Publicis' credo er tross alt «Viva la difference».

Publicis åpner opp om kjønnsforskjeller: - Ser konkrete resultater