TV 2-eier går hardt ut mot regjeringen: - Uforståelig

Mediegiganten som eier en rekke medieselskaper i Norge med klar beskjed til den norske regjeringen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Onsdag denne uken la mediekonsernet Egmont frem sine tall for fjoråret, og de viste selskapet hadde en omsetningsvekst på 11 prosent i 2022 til hele 23,3 milliarder norske kroner, men det er nok av mørke skyer som henger over konsernsjef Steffen Kragh som eier virksomheter som TV 2, Story House Egmont og Nordisk Film. 

- Årets resultat er tilfredsstillende, gitt at vi som andre publisistiske virksomheter ble påvirket av betydelige økte kostnader, og at vi har tatt store engangsutgifter i forhandlinger med TV-distributører for å sikre den strategisk viktige utrullingen av TV 2 Play. I 2022 økte vi investeringene i innhold samtidig som vi hadde produktmessig og kreativ suksess, noe som har resultert i en rekke priser takket være stor innsats fra de ansatte, sier Egmonts konsernsjef Steffen Kragh.

Denne uken kunne Kampanje fortelle at TV 2 med sin strømmetjeneste, TV 2 Play, i dag når ut til rekordmange 1,3 millioner abonnenter. Kragh sier til Kampanje at det på innholdssiden har vært et år preget «av mange suksesser» og han viser til journalistikken til TV 2 i forbindelse med krigen i Ukraina og fotball-VM i Qatar, mange bokutgivelser på forlaget Cappelen Damm, bestselgere som «Kampen om Narvik» innenfor filmområdet og digital vekst på strømmetjenestene TV 2 Play og Storytel.

- Det har vært et godt år for Egmont på innholdssiden med mange sterke produksjoner på tvers av virksomhetene våre, sier Kragh.

Han mener veksten i TV 2 Play er «markant» og at til tross for TV-konfliktene til TV 2 er fornøyd med at Egmont-konsernet klarte å øke topplinjen med 4,5 prosent organisk vekst.

- At vi klarer dette på en tid der konsumentene har fått økte renter, høyere inflasjon og stigende energipriser er vi fornøyde med, sier han.

Les også: Rakettvekst for TV 2 Play – har lagt på seg med over 500.000 kunder på ett år

 
Vi er imidlertid glade for at vi ikke endte opp med å betale den prisen Premier League-rettighetene endte opp med å koste for det norske markedet Steffen Kragh, Egmont

- Uforståelig at nyheter skal pålegges moms

Resultatet til Egmont ble imidlertid sterkt påvirket avn syv måneder med svarte TV 2-skjermer hos flere av Norges største TV-distributører. Steffen Kraghm må se at resultatet falt med rundt én milliard kroner, og endte på 680 millioner kroner.

- Resultatet er tilfredsstillende gitt at vi måler opp mot et all time high-resultat i 2021 og den enorme kostnadsveksten i 2022, sier Kragh.

Økte kostnader og krigen Ukraina preger også resultatet, ifølge Egmont. 

- Bare på trykk og papir har kostnadene økt med 100 millioner kroner og selv om det høres lite ut i Egmont-sammenheng så utgjorde vår tilbaketrekning fra det russiske markedet med salg av spill 50 millioner kroner på bunnlinjen, sier han.

- Hva slags år blir 2023 tror du?

- Det blir et utfordrende år. Mange av de kostnadsutfordringene vi hadde i 2022 vil gjenta seg i 2023 også blir de en ekstra utfordring når det skal betales moms på TV-nyheter. For meg er det uforståelig at nyheter på norsk om Norge skal pålegges moms. Det blir en ekstra regning for oss i år, sier han.

Les også: TV 2-sjefen med et av sine svakeste resultater: - Skulle gjerne vært kriser og konfliktene foruten

- Det er en aktuell debatt

Egmonts omsetning økte med 2,2 milliarder norske kroner til 23,3 milliarder i 2022, men økte kostnader og flere TV-konflikter på det norske markedet krympet overskuddet med en milliard kroner.  I tillegg kunne TV 2-sjef Olav Sandnes fortelle Kampanje i går at også bortfallet av Premier League-rettighetene har svekket resultatet til TV-konsernet.

- Premier League har åpenbart var svært lønnsomt, burde TV 2 gravd dypere i lommeboken i kampen mot Viaplay?

- Vi er tilfredse med de mange sportsrettighetene vi har og ville gjerne fortsette med Premier League på de vilkår vi hadde. Vi er imidlertid glade for at vi ikke endte opp med å betale den prisen Premier League-rettighetene endte opp med å koste for det norske markedet, sier Kragh.

Som en stor utgiver av bøker, blader, TV og film, følger konsernsjefen også debatten om såkalt kansellering. De siste månedene har diskusjonene om kansellering gått høylytt etter at det ble kjent at et engelsk forlag hadde ansatt såkalte sensitivitetslesere som hadde gått gjennom barnebøkene til Roald Dahl og foreslått fjerning av ord som «tjukk» og «stygg». Nylig ble det også kjent at to av tegneserieskaperen Don Rosas Onkel Skrue-tegneserier angivelig skal stanses for all fremtidig republisering fordi historiene ifølge tegneren ikke lenger passer med selskapets verdier. Mediekonsernet Egmont har ansvaret for å distribuere Donald Duck-tegneseriene i Norge.

- Som en stor utgiver hvordan stiller du deg til at man går og endrer og redigerer gamle tekster?

- Det er en aktuell debatt i alle markedene vårene og jeg synes det er fint at vi har en debatt knyttet til eldre innhold både på film, TV og tekst. Men her gjøres de redaksjonelle beslutninger best i hvert marked i de redaksjonelle ledergruppene. Jeg er trygg på at vårt dyktige og kompetente, redaksjonelle teams i Norge håndterer dette godt, sier Steffen Kragh.

Her kan du se alle tallene til Egmont for regnskapsåret 2022. Alle tall i MNOK. Egmont slår av en milliard på resultat

Egmont 2022 2021 Endring i %
Omsetning 23.320,0 21.072,0 + 11
Resultat før skatt 680 1.707,0 - 60

 

TV 2-eier går hardt ut mot regjeringen: - Uforståelig