I dag starter lønnsforhandlingene mellom NHO og LO. De skal forhandle «rammen» for alle lønnsforhandlinger som nå kommer utover våren og 185.000 LO-medlemmer kan gå ut i streik om det ikke blir enighet i lønnsoppgjøret med NHO. Det er ventet at kravene til LO vil ligge på rundt fem prosent. Lederen av LOs største forbund i privat sektor, Fellesforbundets Jørn Eggum, har varslet et lønnskrav mellom 4,8 og 5,4 prosent. Lederen av NHO-giganten Norsk Industri, Stein Lier Hansen, har på sin side anslått en smertegrense på 4,5 prosent.
Senere i vår skal også journalistforbundet forhandle lønn med Mediebedriftenes Landsforening (MBL). Kampanje har snakket med den gjenvalgte lederen i Norsk Journalistlag (NJ), Dag Idar Tryggestad, som forteller at journalister som de fleste arbeidere har tapt kjøpekraft det siste året. NJs forhandlinger med Mediebedriftenes landsforening (MBL), som er deres største tariffområde, starter torsdag 4. mai med frist fredag 5. mai.
På spørsmål om NJ er avhengig av et godt resultat fra frontfagene, svarer NJ-lederen at de registrerer hva som diskuteres i forhandlingene, men at de ikke er bundet av det.
- Vi utformer våre egne krav og vil kommentere dem når tidspunktet er riktig, sier Tryggestad til Kampanje.
NJ-lederen forteller videre at arbeidsmarkedet for journalister har gått veldig opp og ned den siste tiden.
- I de største byene, og der hvor det er stor konkurranse, er det rift om jobbene og få tak i folk. Samtidig ser vi en bekymringsfull utvikling der mange mindre, og spesielt lokale medier, sliter med å få tak i folk. Lav lønn er selvsagt en av forklaringene på det, legger han til.
Les også: DN-journalister på lønnstoppen - her er bransjens best betalte