Finn erstatter Vinmonopolet på omdømmetoppen – SAS stuper på listen

- Vi har absolutt en jobb å gjøre med å bygge tillit, sier kommunikasjonssjef i SAS.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist
Dag Robert Jerijervi
Nafisa Zaheer Journalist

Etter to år på toppen av Apelands omdømmemåling må Vinmonopolet i år gi fra seg førsteplassen til Finn. Det betyr at Schibsteds markedsplass på mange måter kan si at de har Norges best likte merkevare.

- Finn.no har et svært godt produkt, og god kommunikasjon. De utvikler seg hele tiden, men ikke raskere enn at kundene hele tiden oppfatter markedsplassen som velkjent og trygg, sier administrerende direktør Ole Christian Apeland i Apeland.

Traction-undersøkelsen setter omdømmet til 50 av Norges mest kjente selskaper under lupen. I år er det tett i toppen og bare to poeng skiller førsteplassen Finn fra fjerdeplassen NRK. De har henholdsvis 84 og 82 poeng. Fjorårets vinner Vinmonopolet har 83 poeng. Det samme har Tine.

Alle disse selskapene har resultater som kvalifiserer til «et svært godt omdømme» ifølge Apeland.

- Det som kjennetegner de beste, er at de innfrir eller overgår folks forventninger på nær sagt alle områder, sier han.

- Utrolig motiverende

Når Kampanje ringer Finn-sjef Eddie Sjølie har ikke nyheten blitt sluppet for de ansatte enda.- Vi regner med at dette blir tatt godt imot. Det er dette vi jobber for, å skape gode opplevelser for brukerne der ute. Det er utrolig motiverende, så dette skal vi feire.- Hva tror du er hemmeligheten bak de gode resultatene?- Det er ingen enkel hemmelighet. Vi har jobbet veldig godt over veldig mange år og det er det som gir utslag i undersøkelser som dette over tid. Vi har en kultur for å skape verdier for forbrukerne.Selv om Finn har en solid posisjon i markedet, understreker Sjølie at det er langt ifra noe monopol, slik fjorårets vinner Vinmonopolet nyter godt av.- Vi velger å tro at vi gjør oss fortjent til posisjonen ved at vi hele tiden tilpasser oss markedets behov.

NRK nærmer seg toppen

NRK vokser med tre poeng, og går samtidig fra å ha et «godt» til et «svært godt» omdømme. 

Traction måler omdømmet gjennom et helt år. Det betyr at det er vanskelig å si hvordan en enkelthendelse, som vinterens Sophie Elise-sak, har påvirket svarene.

Ole Christian Apeland tror på sin side at det mye omtalte og utskjelte samarbeidet mellom influenceren og statskanalen har hatt lite å si for sistnevntes omdømme.

- Omdømmet til NRK er så godt at de ikke lar seg svekke mye av en sånn saom som det der. Det blir krusninger. Når man har snakket om at hele NRKs omdømme står på spill, så er det en overdrivelse, mener han.

SAS: - Har absolutt en jobb å gjøre

Ingen selskaper faller mer enn SAS, som gir slipp på hele 14 poeng. De plasserer seg på 45. plass med 57 poeng. De dårlige nyhetene for SAS stopper ikke der. Konkurrrenten Norwegian vokser nemlig mest av alle med med fem poeng og legger seg på 33. plass med 64 poeng.

- Omdømmetapet er en tydelig konsekvens av streiken og feriekaoset som SAS forårsaket i fjor sommer, sier Ole Christian Apeland.

Han tror det blir tungt å gjenvinne tilliten til reisende.

- Folk tilgir, men det går en grense. SAS bør ha en god sommer, for å si det sånn.

Kommunikasjonssjef Tonje Sund i SAS er verken fornøyd eller overrasket over utviklingen.

- Vi har et bakteppe med en pandemi som har slått hardt ned i bransjen, også SAS, det har vært krig i Ukraina, som har stengt luftrom vi normalt flyr over, også har vi hatt en ødeleggende streik og vi har startet en såkalt charter 11-prosess, konkursbeskyttelse, som vi står midt oppi. Samlet sett så er dette de største krisene SAS har stått i de siste årene, sier hun.

Nå jobber SAS hardt med å levere produktet kundene forventer av SAS, forteller hun.

- Vi har tidligere hatt mer fokus på forretningsreiser. Nå skal vi tilpasse oss et reisemønster som er endret etter pandemien, med mer fritidsreiser og litt mindre forretningsreisende. Vi lanserer nå mange nye ruter, mange nye avganger og ser at kundene kommer tilbake, og at kundetilfredsheten er høy når de reiser med oss. Men vi har absolutt en jobb å gjøre med å bygge tillit og det skal vi klare. 

Traction 2023Her er selskapene med best omdømme i Norge

Plassering Selskap Poeng
1. Finn.no 84
2. Tine 83
2. Vinmonopolet 83
4. NRK 82
5. Meny 78
6. Clas Ohlson 77
7. Posten 77
8. Q-Meieriene 77
9. Kiwi 76
10. KLP 75

Finn erstatter Vinmonopolet på omdømmetoppen – SAS stuper på listen