Exit-produsent takker NRK for suksessen: - Hadde blitt avfeid som spekulativ på en annen kanal

Fremantle-sjefen tror NRKs tunge redaksjonelle plattform har gjort «Exit» mer troverdig. - I hvert fall før Sophie Elise-saken, sier han.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Torsdag 2. mars er det duket for premiere på den siste sesongen av «Exit». Da serien først kom ut mottok Kringkastingsrådet 65 klager på serien. Tross noen klager på bordet ble den raskt en seermagnet, og over to millioner har sett de to første sesongene. Det er Petter Testmann-Koch, administrerende direktør i Fremantle, overrasket over.

- Å lage «Exit» har vært gøy, men mottakelsen har vært overraskende. Vi trodde dette var noe som traff og som var litt spektakulært, men at det skulle bli den suksessen det har blitt, var helt umulig å forutsi, sier Testmann-Koch til Kampanje.

Serieskaper Øystein Karlsen, forteller at det for tiden er et tøft strømmemarked og at han vil bli overrasket om den tredje sesongen når de samme toppene som de to foregående.

- Før premieren av sesong én sa NRK at de var kjempefornøyde hvis det ble 500.000. Nå har vel den sesongen bikket 2,1 millioner, og sesong to ligger på to millioner tror jeg. Jeg blir veldig overrasket om vi når dit igjen. Alt over 500.000 som var det opprinnelige målet er jeg «happy» med, men jeg har en følelse av at vi lander litt høyere enn det, sier Karlsen.

- Så lenge de som ser på det liker det, så er det bra for meg, legger han til.

Han er fornøyd med å kunne avslutte Exit-eventyret på en ordentlig måte gjennom denne siste sesongen.

- Det er fint å kunne sette en ramme. Så er det sånn at når vi ser på det her om ti år så tenker vi at det er et «håndverk» som har stått gjennom alle episodene. Denne er kanskje mer divergerende enn de andre sesongene fordi den drar seg mer mot det mørke og drama mot slutten, men jeg synes selv det er den beste sesongen vi har gjort, sier Karlsen.

«Exit» er ikke bare en suksess i Norge. Serien har blitt solgt til mer enn femti land og er i dag den mest strømmede serien i Norden noensinne. Testmann-Koch tror ikke serien ville oppnådd samme suksess om den hadde blitt sendt på en annen kanal.

- Da tror jeg kanskje den, innledningsvis, hadde blitt avfeid som kommersielt spekulativ. I og med at NRK - i hvert fall før Sophie Elise-saken - hadde en mye tyngre redaksjonell plattform, så tror jeg det er en del av suksessen til serien. At den ble oppfattet som veldig troverdig. NRK har vært «champions» fra dag én og stått i det, sier han.

- Fantastisk partnerskap

Testmann-Koch forteller videre at han er meget godt fornøyd med hvordan samarbeidet med NRK har vært.

- I den aller første pitchen så ble vi bedt om å tone det ned. Da sa jeg «det tror jeg ikke noe på, da ødelegger vi det genuine». Da tenkte de seg om i fem sekunder og sa «det har du helt rett i», så har de vært med på reisen. Det har vært et fantastisk partnerskap, sier Testmann-Koch.

Dramasjef i NRK, Marianne Furevold-Boland, forteller til Kampanje at hun ikke er lei seg for at det er exit for «Exit», men er snarere heller glad for å kunne runde av serien med en tredje sesong.

- Først og fremst er det en gledens dag. Det er en kjempereise vi har fått gjøre med denne serien. At vi nå går inn i tredje sesong er en sann glede. Det har vært et fyrverkeri og en berg-og-dal-bane av en følelsesmessig reise for oss i publikum og vi er mektig imponert over det arbeidet Øystein Karlsen, teamet bak og skuespillerne har gjort, sier Furevold-Boland.

- Også er det jo sånn at man kan si mye om disse guttene, men man blir engasjert i universet, legger hun til.

- Hva har «Exit» gitt NRK? 

- Et av NRKs oppdrag er å skape refleksjon og samtaler. Jeg tenker at gjennom «Exit» setter vi fokus på en ukultur i et miljø, men òg andre samfunnsperspektiver. Å være med på å skape nettopp engasjement og samtaler rundt dette er viktig, sier Furevold-Boland.

Exit har gjennom de nå tre sesongene fulgt livene til fire finansmenn fra Norge og historiene som blir fortalt er inspirert av virkelige personer. Mange av scenene i serien inneholder både sex og rusmisbruk.

- Hva er grunnen til at det er ok å sende «Exit», men folk vil ha vekk Sophie Elise? 

- Som sagt er dette en gledens dag for «Exit»og vi skal feire «Exit». Hva gjelder programinnholdet til NRKs andre avdelinger så har jeg ikke noe ytterligere kommentar, svarer Furevold-Boland.

Nå håper Furevold-Boland at den siste sesongen vil dra like mange seere som de to foregående sesongene.

- Det får vi inderlig håpe, «Exit» har blitt en flott serie som vi er stolte av – så det er bare å benke seg foran skjermen. 

Slutt:

Sesong tre av «Exit» blir den aller siste. Onsdag møtte skuespillerne pressen for siste gang. Foto: Eivor Eriksen.

- Man blir nesten fyllesjuk av å tenke på det vi har spilt inn

Agnes Kittelsen mener det er modig av NRK og produksjonen å sette en strek for det som har vært en av tidenes norske seriesuksesser.

- Det blir litt trist å si farvel til karakteren min, for det er virkelig en jobb jeg har elsket å ha. Det er noe spesielt å få spille en karakter over tid. Men med det sagt så synes jeg det er kult at «Exit» runder av dette og setter en sløyfe på den pakka og at man faktisk avslutter noe, sier hun og fortsetter:

- Det er en tendens i tiden at serier bare ruller og går så lenge kanalen tjener penger på den. Jeg liker historier som har en slutt. Det er jeg glad for at «Exit» tør å lage.

Også Kittelsen ble overrasket over hvordan serien ble mottatt av seerne.

- Det var vel egentlig ingen som hadde sett for seg at det skulle bli det det har blitt til. Jeg synes det har vært kjempefint med på noe som har utviklet seg sånn som dette har gjort, sier hun.

- Hva har vært høydepunktene dine fra «Exit»?

- Det er vanskelig å svare på, for man blir nesten fyllesjuk av å tenke på det vi har spilt inn. Man er litt utmatta som skuespiller og seere etter å ha sett alt. Men det aller morsomste for meg er å få lov til å spille den utviklingen. Det har vært gøy, sier Kittelsen.

- Du har kanskje fått med deg Sophie Elises bildetekst på det mye omtalte Instagram-bildet. Kan du bekrefte at livet blir bedre bare man gir litt faen?

- Nå er jeg heldigvis forskånet fra den delen av «Exit». Jeg har ikke tatt av meg så mye klær og jeg har ikke «snorta» så mye kokain, sier Kittelsen humoristisk.

Finale-Exit:

Den tredje og siste sesongen av NRK-serien «Exit» er her og dermed blir det også et gjensyn med Tobias Santelmann og Jon Øigarden i rollene som multimillionærer. Foto: Fremantle/NRK

Exit-produsent takker NRK for suksessen: - Hadde blitt avfeid som spekulativ på en annen kanal