Coop slipper kunstmaler løs på Oslo S: - De beste reklamene er også kunstverk

Thomas Klevjer tror ikke Coop-jobben påvirker hans integritet som kunstner. - Da må integriteten være ganske liten fra før, tenker jeg.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Mandag til fredag denne uken har Odd Nerdrum-elev Thomas Klevjer sittet i flere timer i strekk og malt sitt siste kunstverk. Maleriet var så godt som ferdig fredag ettermidag og har blitt en reklameplakat for Coop og deres produktserie «Smak».

- Jeg har ingen problemer med å male her. Jeg kan skape et tunnelsyn og en konsentrasjon som gjør at jeg klarer å koble ut alt sammen. Når man maler på denne måten krever det mye fokus og stor konsetrasjon uansett. Selv når jeg sitter alene i studio så må jeg lære meg den teknikken, så det har ikke vært så vanskelig, sier Kelvjer.

Les også: Coop har fått med kunstner på reklamelaget: - Et møte mellom det høykulturelle og det folkelige

At det er reklame han maler, bryr Klevjer seg fint lite om. Han mener det er særnorsk å tro at alt som har med kunstens verden skal være statssubsidiert.

- Det å male reklame er litt morsomt, for veldig mange stiller et spørsmål i et kunstperspektiv; «Skal du selge kunstens integritet?», sier Klevjer og fortsetter:

- Men det har jeg ingen problemer med. Bare se litt kunsthistorie. Man trenger ikke gå lenger tilbake enn Theodor Kittelsen. Da ser man at han lagde illustrasjoner for Hydro og oppgjennom historien har mange malere gjort oppdrag på vegne av andre. Alt fra portrettoppdrag til utsmykninger av kirker og privatebygg, sier Klevjer.

- Så du føler ikke det går utover din integritet som kunstner?

- Nei. Da må integriteten være ganske liten fra før tenker jeg.

Kunstverket vil for øvrig stå på Oslo S til ut neste uke.

- Det å gjøre det gammeldags, legger folk merke til

Klevjer forteller at selv om han ikke har blitt preget av mylderet av folk, så har han likevel brukt forskjellige teknikker ettersom dagene har gått.

- Jeg startet veldig strategisk den første dagen. Da kjørte jeg helt tunnelsyn. Da snakket jeg ikke med noen. Det var viktig for meg å få opp noe som gjorde at folk så at jeg faktisk kunne gjøre det her. Deretter, tirsdag og utover uken, så slapp jeg gradvis opp, sier han.

Klevjer har malt det store maleriet etter et mindre skissemaleri. Han forteller at han har brukt oppmot åtte ganger lenger tid på det mindre maleriet, enn det store, hvis man teller tid per centimeter på bildene.

- Det at jeg sitter her skulle være en gimmick. For man ser ikke reklamene som er på skjermene når man går forbi her. Det er så mange skjermer som blinker. Skjermer har utviklet seg ekstremt de siste tiårene, og det har blitt så mange av dem. Det er overalt. Så plutselig, det å sitte å gjøre det gammeldags, så legger folk merke til det, sier Klevjer og fortsetter:

- Det var litt morsomt. Noen synes det er så uvirkelig at noen skal kunne sitte her å lage det, at noen trodde det var juks. «Han har ikke malt det her her». Man tror ikke det er sant at noen kan sitte her og gjøre det, da er man koblet litt fra det som for meg er en virkelighet.

Han understreker imidlertid at han har opplevd den aller meste av responsen som positivt.

- Det var ei dame som skrev at det var første gang på flere år at hun hadde glede av en reklameplakat. Det var veldig morsomt, sier Klevjer.

Reklamekunst eller kunstreklame:

Kaja Wang og Axel Haagenrud Bjørne-Larsen i Anti hadde i dag tatt turen til Oslo S for å ta i øyesyn kunstverket til maleren Thomas Klevjer. Maleriet er også en reklameplakat for Coop og deres produktserie «Smak».Foto: Øyvnd Hofsrud.

- Føles det godt å lage noe som folk faktisk vil se på

Det er reklamebyrået Anti med kreatørene Axel Haagenrud Bjørne-Larsen og Kaja Wang som står bak kampanjen og idéen om at det skulle sitte en maler på Oslo S og male Coop-motiver. De forteller at det har vært en oppleves å se kunstverket utvikle seg. 

- Det er en annerledes utendørskampanje enn de vi har jobbet med før, og Thomas er en fantastisk interessant person, sier Haagenrud Bjørne-Larsen.

- Var det vanskelig å få han med på det?

- Nei, det var det egentlig ikke. Han skjønte idéen og synes det var en god idé. Så han var egentlig enkel å få med, sier Wang.

Hun forteller videre at det har tatt om lag tre måneder fra idé til kunstverket nå står klart på Oslo S.

- Hvordan kom dere til at dere ville ha kunst i reklamen?

- Det passer veldig bra med merkevaren. Det er litt hverdagsluksus å kunne ha «Smak» på frokostbordet. Det var det vi tenkte på og jobba med. «Godt håndverk gir god smak»-koblingen. Disse produktene er bygget på godt håndverk, og da var tanken at reklamen måtte være det samme, sier kreatør-duoen.

- Samtidig føles det godt å lage noe som folk faktisk vil se på. At vi ikke trenger å mase. Vi kan bare la folk komme og se på, fortsetter dem.

- De beste reklamene som er laget er også kunstverk

Klevjer forteller at han selv har vært innom reklameverden og jobbet i byråer tidligere.

- Hva tenker du egentlig om reklame?

- Det er ingenting som er galt, så lenges det gjøres på riktig måte. Jeg har jobbet i reklamebyrå selv på 90-tallet, Nota Bene i Hønefoss og i et byrå i Drammen, så jeg har laget reklame. Derfor har jeg fulgt med på Gullfisken og sånt i flere tiår. De beste reklamene som er laget er også kunstverk på sitt vis, sier Klevjer.

- Men hører kunst og reklame sammen?

- I det grove er det to forskjellige ting. Men likhetene med det er at det handler om visuell kommunikasjon. Den biten kommer man ikke unna. Intensjonen og budskapet spiller helt andre veier, sier Klevjer.

Han forteller videre at han ser på det som en stor tillitserklæring å ha fått invitasjonen til å representere Anti og Coop gjennom den siste uken. 

- Jeg er jo egentlig ikke noe annonsør for «Smak»-produktene, men deres filosofi er tradisjon, håndverk og kvalitet. Og at de da kan gå god for meg og mener jeg kan fylle de kravene, det er en honnør, sier han.

- Er du fornøyd med resultatet nå som du er nesten ferdig?

- Med de premissene om at bildet er stort, at det er figurativt maleri, syv timer om dagen og i de omgivelsene, så kan man ikke forvente noe bedre, sier Klevjer.

Coop slipper kunstmaler løs på Oslo S: - De beste reklamene er også kunstverk