Slik mobiliserer PR- og reklamebransjen for Ukraina: - Vi har ingen tid å miste

- Det er et sterkt ønske om å bidra, sier byråleder. Her er noen av initiativene som er satt i gang så langt.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

- Ingenting treffer oss mer om dagen enn krisen i Ukraina. Det er bare å rydde bort alt annet og bruke tiden på dette, sier leder i Mediebyråforeningen, Kristin Brimi.Hun har tatt på seg jobben med å koordinere en mediekampanje for Flyktninghjelpen, som verken bruker reklame- eller mediebyrå i dag. Det hele startet med en telefon fra markedsdirektør Jo-Øystein Slinde i JCDecaux og et ønske om å bidra med reklameflater.

- Jeg fikk ideen da jeg satt hjemme og så på det som skjedde og tenkte at her må vi gjøre noe. Erfaringsmessig kommer det mange henvendelser i slike situasjoner, så derfor tenkte jeg at det kunne være lurt å få noen til å koordinere det, og da var Mediebyråforeningen et naturlig sted å starte, sier markedsdirektør Jo-Øystein Slinde i JCDecaux til Kampanje.JCDecaux, som har et søsterkontor i Ukraina, stiller opp med egne flater til kampanjen.- Vi kan stille opp med mye mer verdi i reklamevisninger enn penger. Vi har ledig kapasitet og kan kommunisere viktigheten av å være med å bidra til hundretusener av mennesker som allerede er på vandring, sier Slinde.

Kampanjen skal mane til donasjoner for Flyktninghjelpen.- Dette var en idé som kom i går, så det er helt i støpeskjeen, men vi vil ikke overtenke dette for mye. Vi må bare agere. Vi har ingen tid å miste, så veien blir til mens vi går og så håper vi at vi får med så mange medier som mulig på denne dugnaden, sier Kristin Brimi i Mediebyråforeningen.

Koordinerer:

Kristin Brimi i Mediebyråforeningen har tatt på seg jobben med å koordinere en mediekampanje for Flyktninghjelpen.

- Har et sterkt ønske om å bidra

Mediebyråforeningen har tatt kontakt med flere store norske mediehus og tilbakemeldingene så langt er positive, forteller Kristin Brimi. Også Trigger er koblet på for å justere markedsmateriellet til Flyktninghjelpen.- Flyktninghjelpen har ikke store ressurser internt hos seg, og vi vil ikke belaste dem med merarbeid, så vi er kjempeglade for at Trigger også har vært med på å rekke opp hånden, sier hun.

- For vår del synes jeg det var et veldig fint initiativ. Vi har et sterkt ønske om å bidra og det er ekstra fint å kunne bidra der vi har vår styrke innenfor faget vårt, sier Trigger-sjef Bente Kvam Kristoffersen.

Hun har fått flere spørsmål fra ansatte om hva de kan gjøre for å hjelpe.

- Spørsmålet har vært hva vi kan gjøre som er konkret og dette er veldig konkret. Det er et fint initiativ og jeg liker godt at det er en nøytral part som bistår og er med på dugnaden.

Med på dugnad:

Trigger-sjef Bente Kvam Kristoffersen trengte ikke lang betenkningstid på å bli med på dugnaden til Mediebyråforeningen. Foto: Trigger

- Håper det skjer mange initiativ

Andre kommunikasjonsbyråer Kampanje har vært i kontakt med bidrar gjennom arbeidet med kunder som er tett på krisen i Ukraina.

- For vår del er det mange initiativer. NoA har valgt å donere et betydelig beløp til Røde Kors gjennom vårt kontor i Krakow ettersom de sitter tettest på og vet hvordan midlene kan benyttes best og raskest. Samtidig har vi jobbet tett med Amnesty i mange år, så vi hjelper dem dag til dag med mange av initiativene, sier Anorak-sjef Torgeir Vierdal.

Anorak-sjefen mener kommunikasjonsbransjen har mye å bidra med i krisen som utspiller seg i Ukraina.

- Ved siden av de hjerteskjærende scenene som man ser i Ukraina nå, er det både en informasjonskrig som går parallelt og en krig om sannheten hvor alle de flinke folka i bransjen vår har masse å bidra med. Jeg håper det skjer mange initiativ knyttet til det. Det blir også en enorm og katastrofal flyktningsituasjon som man må hjelpe til å skape kunnskap og forståelse for, sier Vierdal.

- Hva slags behov kjenner de ansatte i Anorak på for å bidra i denne krisen?

- Det tror jeg er ganske unisont. Vi er nesten 500 mennesker i NoA i Oslo og fra alle miljøene kommer det et ønske om å gjøre noe og bidra, både som selskap, miljø og privat. Vi har brukt tid på å finne ut av hvordan vi kan bidra best mulig. I begynnelsen var det mange som sendte mye klær, men det viktigeste man trenger er penger for å tilegne seg mat og medisiner. Uansett hva man velger å bidra med, må man jobbe tett med organisasjonene som kjenner behovene best.

Vil bidra:

Det er et unisont ønske i NoA-konsernet om å bidra i krisen det ukrainske folket står i, og Anorak-sjef Torgeir Vierdal mener bransjen kan spille en viktig rolle. Foto: Eivor Eriksen

Pakker inn bygningen i det ukrainske flagget

Hos Anti er de direkte berørt av invasjonen.

- Vi har en ansatt som opprinnelig er fra Ukraina og har familie der. Så engasjementet vårt kom umiddelbart, sier partner og daglig leder Kristin Holst Grimstad i Anti.

De vil markere solidaritet med Ukraina ved å kle bygningen sin i Ukrainas flagg. Anti har også fargelagt sine sosiale medier med det ukrainske flagget og lagt ut budskap på engelsk, russisk og ukrainsk.

- Det er en veldig tydelig, fysisk støtteerklæring. Endrer det noe? Nei, men det er et tydelig standpunkt, sier Kristin Holst Grimstad.

- Vi donerer også, naturligvis. Vi kan alltid hjelpe med penger, legger hun til.

Byrået står parat til å bistå kunder som vil ta en aktiv rolle i krisen.

- Det vi ser nå er et vanvittig kommunikasjonstrykk. Det er ikke oppmerksomhet man sliter med akkurat. Men vi har tatt initiativ og sagt i plenum at vi er villige til å disponere om ressurser og flytte på prosjekter dersom det blir behov for det. Kommunikasjonsfaget og design er et sterkt våpen i denne krisen, men vi har ikke helt svaret på hvordan vi kan bruke våpenet ennå.

Viser solidaritet:

Anti-sjef Kristin Holst Grimstad står klar til å hjelpe kunder som vil ta en aktiv rolle i konflikten. Byrået viser solidaritet med Ukraina både fysisk og i sosiale medier.

Slik mobiliserer PR- og reklamebransjen for Ukraina: - Vi har ingen tid å miste