NRK utskjelt av musikkbransjen - nå er de snart klare med ny storsatsing

- Er det noe som er sikkert, er det at ikke alle blir fornøyde, sier produsent Paal Ritter Scherven.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

NRKs nye musikksatsing, NRK-scenen, dukker ifølge NRK opp på skjermen neste høst. For å lede satsingen har de hentet kunstnerisk ansvarlig Paal Ritter Schjerven fra Popsenteret, Oslos eget museum for populærmusikk.

Schjerven har både lang tid fra norsk musikkliv som fotograf, scenograf og sceneprodusent, og langt fartstid fra NRK, der han blant annet har produsert «Beat for Beat», «Den store klassefesten», «Alarmprisen» og flere dugnader. 

Schjerven forteller til Kampanje at premieredato for det nye programmet ikke er satt, men at de tar sikte på et startpunkt som gjør dem i stand til å levere bra fra første sending. 

- NRK-scenen skal bli en ukentlig konsertserie, der publikum blir med på en liten musikalsk reise, basert på et samarbeid med artisten, og ønske om hvordan musikken skal fremstå, når det er en «TV-konsert». Det skal bli en konsert for seerne, ikke for noen sal.

Han lover en opplevelse ulikt noe man har opplevd før.

- Nært, ærlig og unikt! 

Ritter Schjerven forteller at de kommer til å dekke «alle type artister og musikere innen alle sjangere».

- Det høres ambisiøst ut, men dette skal speile hele NRKs publikum. Over tid, vil det bli et stort mangfold som også speiler bredden i norsk og samisk musikk representerer, sier Schjerven. 

NRK har alltid møtt kritikk om dette med stor arroganse, men den siste tiden virker det som de har forstått hvordan manglene i dekningen er blitt mottatt av seere og av musikkfeltet generelt. Audun Vinger, musikkritiker

Skal synliggjøre norsk musikk

- NRK har opp igjennom årene fått mye kritikk for mangelfulle dekning av norsk musikk og norsk musikkliv. Tror du kritikerne nå blir fornøyde? 

- Er det en ting som er sikkert, så er det at noen ikke blir fornøyd. Vi lager ikke dette for å please noen, men fordi vi vil skape et godt musikkprogram. De som ikke liker dette, liker sikkert noe annet. Men at mange vil se at dette vil få en viktig rolle i å få synliggjort norsk musikk, bokstavelig talt, på musikkens premisser, det er vi ganske sikre på, sier Schjerven. 

- Hva synes du selv om NRKs musikkdekning de siste årene? Har den vært mangelfull? 

- NRK dekker alle mulige sjangere, mer enn noen annen mediebedrift i landet, men selvsagt er det bredest på radio. Jeg er glad for at det er mange musikkbaserte underholdningsprogrammer, for musikk er viktig for mange på forskjellig måte. Men NRK-scenen skal helt klart bli et godt tilskudd der vi får oppleve fantastiske artister, band og orkestre på nært hold. Rett i fleisen, rett i øra! Det trenger vi!

Han sier at programmets format er er ment å fenge «alle», ikke bare de mest musikkinteresserte. 

-  Er vi heldige får vi mange fler til å være interessert i flere sjangere, artister og kanskje musikk generelt!

«NRKs mest utskjelte mann»:

- Flere har i lengre tid etterlyst flere visuelle flater for musikkinnnhold i NRK, sier NRKs musikksjef Mats Borch Bugge. Foto: NRK

- Ikke en følge av kritikken

«Han blir NRKs mest utskjelte mann», skrev Dagsavisen da Mads Borch Bugge ble ansatt som ny musikksjef i fjor sommer. Dagsavisen mente Bugge ble ansatt i «tidenes mest opphetede debatt om NRKs musikkformidling og forholdet til norsk musikkliv». 

Da ansettelsen fant sted hadde NRKs musikkdekning nylig blitt klaget inn til Kringkastingsrådet av flere tunge musikk- og kulturorganisasjoner, og blitt møtt med krass kritikk i rådet. 

«De siste årene har NRK blitt kritisert for å spille for få gamle artister og for få nye artister, for å ha for mye tullemusikk på TV og for lite ordentlig musikk på P2, og i det hele tatt, for å svikte sitt ansvar for bredden i musikken», het det i Dagsavisen. 

- Er satsingen på NRK-scenen en følge av at NRK har tatt til seg kritikken?

- Ideen om NRK-scenen har levd i Kulturavdelingen i flere år, slik sett vil det være galt å si at dette konseptet dukket opp som en følge av kritikken. Samtidig er engasjement fra, og dialog med publikum noe som alltid gjør oss bedre rustet til å satse på og løfte innholdsområder. Flere har i lengre tid etterlyst flere visuelle flater for musikkinnnhold i NRK, og dette konseptet er glimrende for synliggjøre mye av bredden i norsk musikk, sier Bugge til Kampanje. 

Han sier at publikum nå kan forvente å «ukentlig både se og høre musikk fremført live i overraskende og utfordrende former og miljøer».

- Vi håper publikum kan oppdage ny musikk og nye norske og samiske artister, og med dét bli stolte av all den gode musikken som lages her til lands. Også skal det se og høres bra ut, da, sier Bugge. 

- NRK må hele tiden tenke nytt

Bugge forteller at NRK-scenen-redaksjonen «består av fem svært kompetente og dedikerte folk». 

- Også vil NRK-scenen selvsagt kunne dra veksel på all den kompetansen og ideene som finnes for øvrig i organisasjonen, sier han.

- Hva slags målgruppe har NRK-scenen? 

- Vi håper alle som er glad i musikk kan finne noe de liker på NRK-scenen. Jeg mener vi må forbi tanken om alderssegmentering i musikken. Hver dag etableres det nye forbindelser mellom sjangre og tider, og i en verden der all musikk er tilgjengelig overalt, er det ett fett om den som hører på den er 15 eller 72 år, sier Bugge. 

Tidligere denne måneden skrev musikknettstedet Ballade om at det har skjedd en omorganisering innad i NRK, ved at man har slått sammen musikkenheten i NRKs kulturavdeling og Kringkastingsorkesteret (KORK). I tillegg har to nye radioprogrammer om musikk sett dagens lys.

- Er det slik at NRK nå satser på musikk fremover? 

- De fleste mennesker er glad i musikk, og musikk har derfor alltid vært et viktig område for NRK. Og det er det også fremover. Samtidig har måten folk bruker musikk på endret seg radikalt det siste tiåret, derfor må vi i NRK hele tiden tenke nytt rundt måten vi dekker musikk på. Det som likevel er stabilt, er at musikk engasjerer og skaper fellesskap. Vi håper NRK-scenen kan bidra til både engasjement og nye relasjoner, avslutter Bugge. 

Musikkritiker: - Greit nok

Musikkritiker Audun Vinger, som blant annet skriver i Jazznytt og D2, og tidligere har vært musikkredaktør og sjefredaktør i Natt og Dag, sier at han har levert minst et dusin kritiske kronikker om NRKs musikkdekning. 

- Å klage på NRK er noe «vi» elsker å holde på med, fordi vi føler det er en plikt for statskanalen å dekke kultur i Norge på en interessant måte og forsøke å få det ut til folket i tillegg. Det har vært mange initiativ og det er så klart mange dyktige og pasjonerte ansatte der, men det har vært for slapt i mange år nå. Man ser på NRKs arkiver og drømmer om en tid før ens egen, sier Vinger til Kampanje. 

- Tror du NRK nå satser på NRK Scenen som en følge av kritikken de har fått for sin manglende musikkdekning? 

- NRK har alltid møtt kritikk om dette med stor arroganse, men den siste tiden virker det som de har forstått hvordan manglene i dekningen er blitt mottatt av seere og av musikkfeltet generelt. Mye mer imøtekommende, og det er gode signaler fra musikksjef Mats Bugge for tiden.

- Hva synes du om konseptet? 

- Greit nok, blir sikkert svært kompetente NRK-produksjoner av disse konsertene, om jeg har forstått riktig. Men hadde foretrukket en mer jevn dekning av det som skjer der ute, med reportasjer og analyser og konserter fra mindre klubber og sånt.

- Tror du programmet vil bli tatt godt imot hos de som har uttalt seg kritisk?

- Sikkert ikke, men det er en start!

NRK utskjelt av musikkbransjen - nå er de snart klare med ny storsatsing