Nytt dansk mediehus vil til Norge: - Finnes ikke en direkte konkurrent

Starter opp med fem politiske nisjeaviser i Norge.

Publisert / Oppdater

Et nytt, dansk mediehus har kastet sine øyne på det norske mediemarkedet og sier i en melding tirsdag at selskapet vil lansere fem politiske, nisjeaviser i Norge i løpet av andre halvår i år. Altinget, som selskapet heter, er allerede etablert i Danmark og Sverige med total 27 nisjemedier som skriver om nasjonal og europeisk politikk.

- Vi har i mange år hatt en drøm om å etablere en politisk avis i Norge, nøyaktig slik vi har gjort i Danmark og Sverige, sier styreleder i Alrow Media, selskapet bak Altinget, Rasmus Nielsen.

Altinget åpnet sin første nettavis i Danmark i 2000 og er fortsatt eid av styreleder Rasmus Nielsen gjennom mediekonsernet Alrow Media. Den svenske utgaven av Altinget ble etablert i 2014.

Totalt jobber det i dag 170 ansatte i Alrow Media, og når Altinget i Norge lanseres vil det komme til rundt 15 personer. I meldingen heter det at redaksjonen i Norge vil få støttefunksjoner i København og bidrag fra Altingets redaksjon i Brussel.

- Innenfor hvilke nisjer tenker dere å lansere i Norge?

- Vi er i gang med å rekruttere en sjefredaktør og andre nøkkelansatte til Alinget.no som vil få et stort mandat til det endelige valget av nisjer. Vi har derfor ennå ikke bestemt oss for hva som blir de konkrete nisjene, men vi vil selvfølgelig informere om dette når vi er klare, sier administrerende direktør Christoph Nørgaard i Altinget til Kampanje.

- Hvem vil du peke ut som hovedkonkurrentene når dere går inn i Norge?

- Altinget har en sterk posisjon og et tydeligt konsept som vi ønsker at internasjonalisere, men det vil selvfølgelig bli gjort tilpasninger for den nasjonale samfunnsstruktur og det politiske system i Norge. Vi kommer ikke til å endre på vårt grunnleggende konsept, den politiske nøytraliteten og vår kvalitetsjournalistikk og vår vurdering er at det ikke finnes en direkte konkurrent i det norske mediemarkedet, så vi gleder oss til å lansere, sier han.

- Vi har flere inntektskilder

Christoph Nørgaard ønsker ikke å gå ut med tall på hvor stor Altinget i omsetning, trafikk eller antall abonnenter. Men i tillegg til de digitale avisene gir mediehuset også ut et printmagasin ti ganger i året og en rekke podkaster.

- Vi offentliggjør ikke de enkelte medienes størrelse eller trafikktall, men våre medier har en gratis forside eller inngang til nisjemediene samt et nyhetsbrev. Betalingen skjer imidlertid inne på de enkelte nisjemediene, sier han.

- Er satsingen i Sverige og Danmark finansiert opp med abonnementsinntekter?

- Det korte svar er ja. Det lengre svaret er at vi har flere inntektskilder rundt medieplattformen utover abonnement, som annonser og da særlig innenfor jobbmarkeddet, sier han.

Selskapet bak, Alrow Media, er i danske Proff oppført med et bruttoresultat (omsetning minus vareforbruk red. anm) på over 100 millioner kroner og et overskudd etter skatt på 7,8 millioner kroner.

- Vi er sikre på at det også i Norge finnes et marked for et seriøst, uavhengig og politisk nøytralt medium, som dekker politikk i dybden. Vi tror på at politikk gjør en forskjell, og det avspeiler seg i vår journalistikk, sier styreleder og eier av Alrow Media, Rasmus Nielsen.

Tidligere har også det danske mediekonsernet JP/Politikens Hus etablert seg i Norge med satsingen Watch Medier som består av rundt 70 journalister. Men satsingen kostet og det første regnskapet viste et underskudd før skatt på 7,5 millioner kroner i det første hele driftsåret i 2020. 

Les også: Dansk aviskjempe taper syv millioner i Norge: - Vi følger vår vekstplan

Nytt dansk mediehus vil til Norge: - Finnes ikke en direkte konkurrent