Kuttet i Solo-reklamen i fjor – slik angriper Ringnes, Freia og Orkla årets påske

- I år er vi mer tilbake til normalen, og vi starter i påsken, sier markedssjef i Ringnes.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

I fjor skrev Kampanje om at Ringnes, Freia og Orkla valgte ulike strategier i en ekstraordinær påskehøytid. På grunn av koronakrisen og det medfølgende hytteforbudet, droppet Solo påskereklamen, varslet en betydelig nedtrapping i markedsføringen, og en langt mindre synlig merkevare. Ser en på de ferske tallene til Nielsen over reklameinvesteringene til de største annonsørene i Norge, viser det seg at Ringnes gjorde nettopp det. Brus- og leskedrikkgiganten kuttet markedsføringen med rundt 20 prosent, viser Nielsen-tallene.

Peder Onsøyen, markedssjef for brus og energidrikke i Ringnes, sier det var en annerledes påske i fjor, og at det er viktige Solo-uker.

- Vi gjør omtrent en fjerdedel av salget vårt i påsken, hvis man teller med måneden før påskeuka og selve påskeuka. Da er det et enormt trykk. Sånn var det også i fjor, selv om det var en veldig annerledes påske, sier Onsøyen til Kampanje.

Også i andre kanaler har det vært lite å melde fra appelsinbrusen.

- Dere har ikke delt noe på Facebook-siden siden september. Har dere redusert medietrykket?

- Vi reduserte budsjettene våre i fjor på grunn av korona-situasjonen, så vi hadde et mindre trykk i media gjennom hele fjoråret. I år er vi mer tilbake til normalen, og vi starter fokuset i påsken. Da blir vi mer synlige igjen, sier Onsøyen.

Nå tror han det blir en god påske for Solo selv om koronapandemien på ingen måte har sluppet taket.  

- I fjor begrenset vi tilstedeværelsen i butikk, fordi vi ikke ønsket å oppfordre folk til å dra dit. Før påsken vil vi igjen ha fokus på å være til stede både i mediebildet og i butikker, for eksempel i form av konkurranser. Nå har den unormale situasjonen blitt «den nye normalen», og jeg tror folk fortsatt har et ønske om å ha en fin påske med Solo, sier han. 

Nielsens reklamestatistikk viser selskapers brutto reklameinvesteringer før fremforhandlede rabatter. 

Når det gjelder Kvikk Lunsj spesifikt så vi en negativ effekt på salget da nordmenns påskeferie i 2020 ble alt annet enn normal. Sølvi Grana Slotte, markedssjef i Mondelez

- Har ligget med brukket rygg

Ringnes og Solo sier at de fremover kommer til å øke medietrykket i påskesesongen og sommersesongen, og å øke fokuset rundt Solofondet, en stiftelse som har som formål å hjelpe ungdom med store og små prosjekter.

- Vi kommer til å kjøre bredt i media, og så kommer vi til å fokusere på konkurranser knyttet til Solo-«merch» i sosiale medier og i butikk.

Han bekrefter at Solo-salget definitivt har blitt påvirket av koronakrisen det siste året – både på godt og vondt.

- Vi har to kanaler: utelivet er den ene, og dagligvare, kiosk og bensinstasjon den andre. Salg i uteliv og kiosk og bensin har vært negativt påvirket av restriksjonene, mens dagligvare har hatt positive covid-effekter. Sagt på én måte, så har det vært et merkelig år, hvor en kanal har ligget med brukket rygg, og den andre, drevet av dagligvare, har gått så det griner. Flere kjøper også «multipacks» i butikkene, og fordi det ikke er noen grensehandel til Sverige nå, så har det gitt oss et større volum, forklarer han.

De siste årene har Solo kjørt ut seks millioner liter brus før påske.

Her kan du se reklameinvesteringene til påskeannonsørene i 2020. Alle tall i MNOK.Freia økte, mens Ringnes kuttet i reklameinvesteringene

Selskap 2020 2019 Endring i %
Orkla Conf. & Snacks 232,7 228,3 + 1,7
Mondelez 149,5  110,7 + 35
Ringnes  87,6 108,2 - 19

Nidar forventer salgsvekst i påsken

- Påskemarsipan er en del av påsketradisjonene for mange, og hører med i påskeegget. For nordmenn flest har også Nidars påskemarsipan blitt en påsketradisjon, sier Elisabeth Aandstad Ekheim, kommunikasjonsdirektør i Orkla Norge. 

I fjor uttalte hun til Kampanje at de ville «drive som planlagt, men med noen mindre justeringer». 

Nå forteller hun at marsipansalget økte med 24 prosent under fjorårets påske, og at de også så en salgsvekst innen kategoriene godteri-, kjeks og snacks sammenlignet med året før. 

- Salgsøkningen henger nok nært sammen med koronasituasjonen og hjemmepåske. Færre reiser utenlands og mange ønsker å kose seg litt ekstra, sier hun. 

Hun sier at når vi nå går mot nok en hjemmepåske med mindre reising, er det grunn til å forvente en god omsetning av påskemarsipan også i år. 

- Påskemarsipan er en del av manges påsketradisjoner, og Nidar lager millioner av marsipanfigurer til påskehøytiden. 

- Har dere tatt noen grep eller «vridd» om kommunikasjonen, på grunn av koronakrisen? 

- Generelt kan vi si at mediamiksen tilpasses fortløpende og noe reklame er kreativt påvirket av tiden vi er inne i, sier Ekheim.  

Nidar er en del av Orkla Confectionary & Snacks som på Nielsens reklamestatistikk lå tilnærmet flatt på reklameinvesteringer i 2020 sammenlignet med 2019, med snaue 100 millioner kroner brutt, digital annonsering inkludert.

Solgte mindre Kikk Lunsj under påsken i fjor

En annonsør som derimot økte markedsføringen i koronaåret 2020 var sjokoladeprodusenten Mondelez, bedre kjent som Freia i Norge. Markedssjef Sølvi Grana Slotte i Mondelez forteller til Kampanje at salget av sjokolade generelt har økt under koronakrisen. Hun sier at dette skyldes mindre reising, at man bruker mer tid hjemme, og er mer på ferie i eget land.

- Grensehandelen er nærmest borte, vi kjøper heller ikke det vi pleier på taxfree og i utlandet. Alt dette kommer norsk handel til gode. Når det gjelder Kvikk Lunsj spesifikt så vi en negativ effekt på salget da nordmenns påskeferie i 2020 ble alt annet enn normal. Hytteforbudet gjorde at vi ikke kunne tilbringe påsken slik vi tradisjonelt sett gjør, men snarere hjemme i egen stue. Det var også mindre snø i lavlandet, derfor ble det også mindre skigåing lokalt, og alt i alt et endret forbruksmønster mot en normal påske, sier hun. 

Salget av Kvikk Lunsj økte derimot om sommeren. Slotte sier dette skyldtes at nordmenn måtte tilbringe sommerferien i eget land, og at flere ønsket å oppdage landet og norsk natur.

- Så til tross for et lavere salg til påske ble resultatet for hele året veldig bra for Kvikk Lunsj.

-  Hvordan ser dere på årets påske? Kommer reklametrykket til å ligge på normalt nivå, og hvordan forventer dere at salget vil se ut?

- Reklametrykket blir som normalt. Vi har allerede vært til stede i media i flere uker, fortsetter mot påske og salget så langt går svært godt. Man vet jo aldri hvilke restriksjoner som pålegges, men det ser i alle fall per nå ut til å være grønt lys for turer på hytta. Nordmenn elsker tradisjoner, og Kvikk Lunsj på hyttetur til påske er en av disse tradisjonene som for så mange mennesker bærer gode minner. Vi tror derfor salget kommer til å fortsette på et bra nivå mot påske, sier Slotte.

Norges ti største annonsørerSlik utviklet reklametrykket seg i 2020

Selskap  2020 2019 Endring i %
Rema 1000 702,0 613,8 + 14
Kiwi 657,7 595,5 + 10
Extra (Coop) 591,1 533,0 + 11
Spar  435,2 383,3 + 13
OBS 419,6 369,6 + 14
Telenor 375,3 338,0 + 11
Meny  321,9 267,5 + 20
Power 301,5 266,1 + 13
Telia 300,7 362,0 - 17
One Call 270,3 251,9 + 7

*Alle tall er hentet fra Nielsens reklamestatistikk og viser selskapenes brutto reklameinvesteringer før fremforhandlede rabatter og digitale mediekjøp. 

Kuttet i Solo-reklamen i fjor – slik angriper Ringnes, Freia og Orkla årets påske