Naturvitere og tech-hoder slår merkevarekjempene DNB og Meny i Årets markedsfører

- Det var en kamp mot Goliat, men David beviste, sier årets juryleder.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

På et digitalt arrangement i regi av Markedsføringen i Oslo (MFO), ble prisen «Årets markedsfører» delt ut for 21. året på rad. Det er andre året prisen deles ut med koronapandemien som bakteppe og i fjor var det treningssenterkjeden Sats og markedsdirektør Marianne Orderud som fikk prisen.

Denne gangen derimot, var det imidlertid en fagforening som stakk av med seieren. Årets vinner heter nemlig Tekna.

- Det er helt fantastisk, sier markedsdirektør i Tekna, Helene Johnsen, til Kampanje. 

- Hvem er det typiske medlemmet ditt? 

- De som kan bli medlemmer hos oss er de som har mastergrad i naturvitenskap og teknologi, men de aller, aller fleste er sivilingeniører, sier hun.  

- Så her har naturviterne og tech-hodene slått bank og finans og dagligvare? 

- Ja!  

Det er første gang fagforeningen vinner denne prisen, men når Tekna først gikk til topp så var det ikke uten kamp. I finalen møtte Tekna noen av landets aller største markedsføringskjemper, DNB og Meny.

- Det var en tøff kamp mot slutten og det skilte ikke mye på finalistene, men likevel stod Tekna frem som det beste caset. Meny og DNB presenterte to veldig solide jobber de også, men denne gangen var det David som beviste i kampen mot Goliat og to av Norges sterkeste markedsføringsmaskiner, sier juryleder og nestleder i Markedsføringsforeningen, Anders Bakke Ingebrigtsen, til Kampanje.

Les mer: Treningssenterkjede kåret til «Årets markedsfører» - slår McDonald’s og Vipps i finalen

Prisen «Årets markedsfører» handler om den helhetlige markedsføringsstrategien, og i motsetning til andre markedsføringspriser er den ikke spesielt rettet mot effekter av spesifikke markedsføringstiltak, medier eller kreativitet.

Se videointervju med vinneren, markedsdirektør i Tekna, Helene Johnsen, rett etter prisutdelingen i konkurransen «Årets markedsfører». 

Måtte styrke medlemsbasen

Utdelingen kommer på en dag der det flommer over av priser i markedsførings- og kommunikasjonsbransjen, og tidligere i dag har både Tine vunnet en bærekraftmåling og McDonald’s stakk av med flere utmerkelser i Anfo Effekt. Markedsdirektøren i Tekna, Helene Johnsen, lar ikke det overskygge noe av gleden ved å vinne «Årets markedsfører». Hun sier Tekna bestemte seg for å sende sitt kandidatur etter å ha jobbet for blant annet å styrke medlemsbasen til fagforeningen til nærmer seg 90.000 ingeniører.

- Vi hadde en god økning i fjor, men hadde også et godt år i 2019. Det å jobbe for å holde organisasjonsgraden oppe i Norge ser vi på et viktig arbeid og det går på å synliggjøre fagforeningene og hva vi betyr i arbeidslivet, sa Johnsen før finalen.

Hun innrømmer at det sitret litt ekstra da hun hørte hvem hun skulle møte i finalen.

- Det var kjempespennende å konkurrere mot to veldig, dyktige bedrifter som har gjort en god jobb i merkevarebygging av sine selskaper. Det gjør at vi synes dette er så gjevt, det at vi kan være med i toppen samme de store, sier Johnsen.

Pallen:

Her ser du pallen i «Årets markedsfører»-kåringen i år, der også Aina Lemoen Lunde fra DNB og Jørgen Norman Larsen var sammen med vinneren, Helene Johnsen, fra Tekna. DNB fikk sølv, og Meny tok hjem bronsen. Foto: Eivor Eriksen.

- Utviklet egen prediksjonsmodell

Ifølge jurylederen Anders Bakke Ingebrigtsen var det spesielt bruken av en avansert, kvantitativ datainnsamling og et grundig innsiktsarbeid, som imponerte juryen.

- De har gjennom maskinlæring utviklet en egen modell for å predikere hva som er drivere og barrierer for å være medlemmer i Tekna, det er imponerende. De viste at det å investere i dyp målgruppeinnsikt lønner seg, og at det kan gi tydelig retning for tiltak på både kort og lang sikt, sier Bakke Ingebrigtsen.

Ved hjelp av denne innsikten kunne Tekna også gjennomføre en liten «merkevarerevolusjon», ifølge Ingebrigtsen.

- Den gode interne kulturen for innsiktsarbeid oppsummeres godt av vinneren i sitatet «Hos oss stoler vi på fakta». For en så liten organisasjon måtte vi derfor spesielt applaudere bruken av avanserte kvantitative datakilder som beslutningsgrunnlag for en reposisjonering av merkevaren, sier han.

Her kan du se videoen der jurylederen i Årets markedsfører avslører hvem som gikk til topps i årets kåring. 

Her kan du se vinnere i konkurransen «Årets markedsfører» de siste årene.. TI år med vinnere av «Årets markedsfører»

Årstall Vinner
2020 Tekna
2019 Sats Norge
2018 Thon Hotels
2017 Tise
2016 Kolonial.no
2015 DNB
2014 Storebrand
2013 SAS
2012 DNB
2011 Lebara

 

Naturvitere og tech-hoder slår merkevarekjempene DNB og Meny i Årets markedsfører