NRK uslåelig med tre VM på menyen - TVNorge og TV3 taper i TV-markedet

TV 2 forsvarer sin posisjon i februar.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Nordmenn mellom 10 og 79 år så i snitt 162 minutter på TV hver dag i februar. Det utgjør en vekst på 10,2 prosent fra samme måned i fjor. Både lineære og digitale kanaler øker. Førstnevnte står for 141 minutter daglig (+7 prosent) og sistnevnte for 22 minutter (+35,8 prosent).

Tallene kommer fra Kantar Medias offisielle TV-undersøkelse.

NRK er den store vinneren med en andel på 49,4 prosent av all TV-seing forrige måned. Det utgjør en vekst på 2,2 prosentpoeng fra samme måned i fjor. NRK1 alene øker med over fire prosentpoeng til en andel på 43 prosent, mens NRK2 går tilbake 1,7 prosentpoeng.

Denne måneden har blant annet bydd på VM i alpint i Cortina, Italia, VM i skiskyting i Pokljuka, Slovenia, og VM i nordiske grener i Oberstdorf, Tyskland.

I tillegg har NRK hatt stor suksess med flere av sine store underholdningsprogrammer i vinter, ikke minst gjelder det «Mesternes mester», som har hatt sin beste sesong hittil med et snitt på 1,5 millioner seere.

- Vi er fremdeles i en pandemisituasjon, folk er mye hjemme og er i Norge, og sånn sett så er det fint å se at det er stor oppslutning om det norske TV-tilbudet. Vi er veldig fornøyd med at det virker som det er mye bruk av NRKs kanaler og strømmetilbud, sier NRKs TV-sjef Arne Helsingen til Kampanje.

- Har vært et veldig spesielt år

NRKs TV-sjef berømmer TV-produksjonsbransjen for sin innsats gjennom pandemien.

- Det er ingen programmer som lages med publikum, og på ski-VM er det pappfigurer på tribunen, men TV-bransjen har klart å omstille seg og formidler likevel en stemning som folk setter pris på, sier Helsingen.

Spesielt to trende har gjort seg gjeldende det siste året. Den første er at de over 50 år har økt seingen av lineære TV-kanaler kraftig, og den andre er at bruken av strømme-TV vokser i alle aldersgrupper.

Det er også tilfelle i februar. Hos TV-seerne mellom 20 og 49 år ligger bruken av lineære TV-kanaler stabilt på 74 minutter i døgnet, mens bruken av strømme-TV har økt med 40 prosent til 32 minutter i døgnet.

- Det viser at det er nødvendig å publisere på alle plattformer for å få en bra totaloppslutning, sier Helsingen.

Han regner med at bruken av TV-kanalene vil gå noe ned etter hvert som vaksineprogrammet - forhåpentligvis - gir nordmenn mer av hverdagen tilbake.

- Jeg tror ikke tiden fra 12. mars 2020 og frem til samfunnet forhåpentligvis blir mer normalt kan være det vi skal sammenligne oss med fremover. Det har vært et veldig spesielt år.

Kraftig strømmevekst

TV 2 er den andre vinneren i februar med en totalandel på 24,6 prosent av markedet. Det utgjør en vekst på 1,2 prosentpoeng.

Hovedkanalen TV 2 har en andel på 16,8 prosent (+0,9 prosentpoeng). Også Nyhetskanalen øker fra samme måned i fjor med en andel på 3,5 prosent (+0,5 prosentpoeng).

- Vi er godt fornøyd med hvordan året har startet for TV 2. Både «Farmen Kjendis», «Hver Gang Vi Møtes» og «The Voice» leverer sterke tall. Det ser vi også på strømme-seingen, som også øker i februar.  Og TV 2 Nyhetskanalen fortsetter å øke. Så ser vi også at NRK gjør det sterkt med vinteridretten, med tre mesterskap på rad, noe som preget tallene både i utgangen av februar og helt sikkert vil bety litt for inngangen på mars, forteller kanaldirektør Trygve Rønningen i TV 2.

Nordmenn så i snitt 6,9 minutter på TV 2 Sumo hver dag i februar. Det er en vekst på over 20 prosent fra i fjor.

Til sammenligning brukte vi i snitt 9,2 minutter på strømmetjenesten NRK TV, opp 50 prosent fra i fjor.

Også Discovery opplever en kraftig vekst i strømmebruken og loggfører et snitt på 3,7 minutter (+85 prosent).

TVNorge og TV3 taper

Utviklingen er ikke like god i lineær-TV-markedet for Discovery-gruppen. Totalandelen ble på 12,4 prosent i februar, ned 2,6 prosentpoeng fra samme måned i fjor.

Nesten alle Discovery-kanalene går tilbake, inkludert TVNorge som ender på 5,6 prosent (-0,5 prosentpoeng).

Heller ikke Nordic Entertainment Group kan glede seg over utviklingen i dette markedet. Deres tre kanaler TV3, Viasat 4 og TV6 tar en samlet andel på 5,6 prosent (-0,6 prosentpoeng).

Hovedkanalen TV3 har en andel på 2,8 prosent (-0,8 prosentpoeng).

Natt til mandag ble det brudd i forhandlingene mellom Nent Group og Telia. Det betyr at 470.000 TV-kunder fra og med mandag 1. mars har mistet tilgangen til disse kanalene.

Les mer: Brudd mellom Nent og Telia - 470.000 kunder mister TV3 

Markedsandeler februar 2021NRK vinner med VM

TV-gruppe 2021 2020 Endring i prosentpoeng
NRK totalt 49,4 47,2 + 2,2
TV 2 totalt 24,6 23,4 + 1,2
Discovery totalt 12,4 15,0 - 2,6
Nent totalt 5,6 6,2 - 0,6
Andre 7,9 8,2 - 0,3

NRK uslåelig med tre VM på menyen - TVNorge og TV3 taper i TV-markedet