«Brutalt år» for Dagsavisen i reklamemarkedet: - Hadde gått bedre med Polaris i ryggen

Dagsavisen fikk juling i fjor. Nå får Oslo-avisen nye muskler på annonsesiden med Polaris på eiersiden.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Onsdag formiddag, bare noen timer etter at Mediebedriftenes landsforening hadde gjort opp status for landets opplagsvinnere på papir og på nett, gikk Polaris Media ut med nyheten om at de har kjøpt 12 prosent av aksjene i aviskonsernet Mentor Medier. 

Det består av tungt statsstøttede aviser som Vårt Land, Morgenbladet og Dagsavisen, og det er i første omgang sistnevnte som nå inngår et annonsesamarbeid med Polaris Media.

Det er sjefredaktør Eirik Hoff Lysholm i Dagsavisen glad for.

- Jeg tror det er veldig spennende og veldig bra, og så er jeg veldig opptatt av at vi har fått på plass en annonseavtale for Dagsavisen som gjør at vi kan kapitalisere bedre på våre sidevisninger og posisjon i markedet enn vi klarer som en mindre aktører, sier han til Kampanje.

Fjoråret ble spesielt vanskelig på annonsesiden for Dagsavisen, som følge av koronapandemien. Sektorer som reiseliv, kultur og svenskehandel er viktige for annonsesalget til Oslo-avisen, og de har alle blitt slått ut av krisen.

- Det var et brutalt år der vi mistet store annonseinntekter på grunn av pandemien. I starten mistet vi én million per måned i annonseinntekter, sier Hoff Lysholm, og legger til at omsetningen vanligvis ligger på litt over det dobbelte.

Les mer: Polaris Media kjøper seg inn i Dagsavisen og Vårt Land

- Viktig å nå ut til enda flere annonsører

Med koronakrise og ny konkurrent i Oslo, i form av Amedia-eide Avisa Oslo, har det absolutt ikke vært et stille år på hjemmekontoret. Dagsavisen har vært gjennom både permitteringer og kostnadsbesparelser, men Eirik Hoff Lysholm klarte å hente alle ansatte tilbake i august i fjor.

- I sånne tider kommer våre felleskapsorienterte verdier godt til syne, sier sjefredaktøren.

- Er det avgjørende for Dagsavisen at dere nå får Polaris på eiersiden?

- For oss er det kjempefint, men vi har klart å øke digitale inntekter på eget kjøl og innført nye formater. Men det vil bli viktig å nå ut til enda flere annonsører med enda bedre produkter. Hadde vi hatt Polaris i ryggen i året som var, hadde vi hatt et enda bedre resultat til slutt, sier han.

2020-regnskapet er foreløpig ikke vedtatt, men det ligger an til et overskudd på et par millioner ifølge Hoff Lysholm.

I pressemeldingen som ble sendt ut i dag heter den strategiske samarbeidsavtalen med Polaris Media vil gi Mentor Medier «større ressurs- og utviklingskapasitet slik at avisene kan være bedre rustet i den pågående digitale transformasjonen.»

Polaris Media vil ifølge en melding «få økt volum, noe som gir potensiale for enda bedre produkter og tjenester i fremtiden.»

- Det å bli en del av en større enhet i møte med annonsørene, har utrolig mye å si. Det ser jeg utelukkende positivt på, sier Dagsavisen-sjefen og utdyper:

- Det er vanskelig å være nummer to, tre eller fire i et annonsemarked, om det er nasjonalt eller lokalt, og vi er på en måte begge deler. Våre lesere er like mye verdt som de andres, men de store annonsekampanjene går et annet sted, legger han til.

- Har dere mye programmatisk reklamesalg?

- Mye er programmatisk, men vi har også en god del direktesalg og flere selgere som har gjort en kjempejobb. Nå får de enda bedre verktøy, selv om det vil ta litt tid før vi er klare til å presentere dette for annonsørene. Jeg gleder meg til å se hva vi kan få til med Polaris.

- Profesjonell og god aktør

Foruten fordelene på annonsesiden, tror ikke Dagsavisen-sjefen at endringene på eiersiden i Mentor Medier vil få de store konsekvensene.

- Jeg forholder meg først og fremst til Mentor Medier som vår største eier, og jeg forholder meg ikkee så mye til hver enkelt eier i Mentor Medier, men det må være positivt å få en så profesjonell og god aktør i det skandinaviske mediemarkedet på eiersiden. Det må styrke både eiermiljøet og konserner.

- Føler du noe slektskap til Polaris?

- Ja, vi kjenner dem godt. Jeg hadde med meg alle våre ledere for å besøke iTromsø for fire-fem år siden. Selv om de er en liten avis, så er de en liten avis som lykkes utrolig godt med tanke på sine forutsetninger. Vi tok med oss masse lærdom tilbake som vi har satt i verk hos oss. 

På den ferske opplagsstatistikken til MBL, som ble lagt frem i dag, kommer det frem at Mentor Mediers avisportefølje økte opplagene sine og Dagsavisen hadde 25.800 i opplag. 

«Brutalt år» for Dagsavisen i reklamemarkedet: - Hadde gått bedre med Polaris i ryggen