- Det er ingen som bryr seg en døyt om produktet ditt

En av verdens ledende marketingprofiler gjestet Norge for første gang da Kampanje arrangerte «Merkevaredagen».

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Da merkevarekonsulenten og tidligere professor i markedsføring, Mark Ritson, gjestet Norge for første gang var det for å snakke på Kampanjes store marketing-konferanse, «Merkevaredagen». Ritson har undervist på blant annet London Business School og MIT, har jobbet for kjente merkevarer som Hennessey, News Corp og Sephora og har en fast spalte i det internasjonale tidsskriftet Marketing Week.  

På «Merkevaredagen» snakket engelske Ritson blant annet om «hva som betyr noe og hva som ikke betyr noe innenfor markedsføring» (se video i bunn av saken).

- Den største utfordringen for alle markedsførere er utfordringen vi har med å identifisere og definere et behov hos kunden for så å utvikle et produkt som svarer på det behovet. Det er det jeg kaller markedsinnsikt, sier Ritson.

Ritson, som i dag har sluttet å jobbe ettersom han fikk barn i relativt voksen alder, brukte sin nye familiesituasjon, for å illustrere problemet vi som markedsførere ofte må hanskes.

- Jeg er far til Roxanne på tre år og jeg tilbringer i dag utrolig mye tid av livet mitt med å stå lekeplasser. Jeg er sikker på at andre menn er bedre enn meg, nyter det og finner det mer fascinerende enn meg, men jeg hater det.  Jeg skal gjøre det for jeg skal være en god far, men jeg kan virkelig ikke fordra det, sier Ritson.

Noe av det verste med å tilbringe tiden på lekeplassen er ifølge marketingprofessoren alle de andre fedrene han må snakke med og som forteller om hvor flinke akkurat deres barn er når de klatrer i lekestativene.

- Alle virker å tro at deres barn er spesielt at de er så pene, velutviklet og atletiske og jeg svarer bare «egentlig ikke». De er middelmådige alle sammen, men når du ser barnet ditt utvikle seg dag for dag er det lett å tro at de er på en eksponentiell kurve mot gudestatus. Alle faller for dette tullet, sier Ritson.

Deretter kunne Ritson fortelle de rundt 300 markedsførerne at poenget med historien egentlig gjelder alle som jobber med markedsføring.

- Dere er foreldrene i analogien. Du tror produktet ditt er verdens midtpunkt akkurat som en far tror om datteren sin. Men i virkeligheten er det jo ikke sånn. Våre produkter er veldig lite viktige. De er små ting og folkene på McDonald’s og Unilever har glemt dette. Det er bare burgere og tannpasta. Forbrukeren bryr seg ikke en døyt om produktet ditt. Det er med dette utgangspunktet vi må begynne å jobbe som markedsførere, sier Ritson.

Her kan du følge presentasjonen til Mark Ritson mens du ser video-opptaket av foredraget til Ritson på «Merkevaredagen».

- Det er ingen som bryr seg en døyt om produktet ditt