Da Medietilsynet slapp sin rapport om avsendermangfoldet i norske medier i forrige uke, undersøkte de kun to faktorer knyttet til mangfold innad i arbeidsstokken - alder og kjønn.
- Om vi skal forsøke å måle antallet journalister med flerkulturell bakgrunn eller innvandrerbakgrunn, er absolutt noe som er verdt å gjøre en vurdering av. Så vidt jeg vet, finnes det ikke samlet data over dette noe sted per i dag, men det er absolutt et interessant felt å se nærmere på, sa Medietilsynet-direktør Mari Velsand til Kampanje og konkluderte:
- Denne type mangfold er like viktig som kjønnsmangfoldet.
NRK er den eneste mediebedriften i landet som har opprettet et eget rekrutteringsprogram for å få opp andelen journalister med flerkulturell- eller innvandrerbakgrunn. De er i tillegg de eneste i landet som henter ut statistikk knyttet til temaet. 6,6 prosent av NRKs medarbeidere i 2018 var innvandrere, mens én av syv nyansatte hadde «flerkulturell kompetanse» – en betegnelse som innebærer språkkompetanse, nettverk og perspektiv fra store innvandrergrupper utenfor Vest-Europa – som ofte også innebefatter personer med én utenlandskfødt forelder.
TV 2s organisasjons- og kommunikasjonsdirektør direktør Sarah Willand sier til Kampanje at hun og TV 2 er positive til at Medietilsynet vurderer å kartlegge dette.
– Dette er noe vi og veldig mange med oss kan og bør bli bedre på. Som mediebedrift er det spesielt viktig at vi representerer det samfunnet vi er en del av, både foran og bak kamera, det innebærer representasjon av mer enn bare begge kjønn, sier Willand.