Da Medietilsynet slapp sin rapport om avsendermangfoldet i norske medier i forrige uke, konkluderte de med at norske medier har et sterkt avsendermangfold. Rapporten ser også på mangfoldet innad i arbeidsstokken i norske medier, og rapporterer om en økende kvinneandel, i tillegg til en god aldersfordeling blant norske journalister.
«Alder, kjønn, etnisitet og politisk tilhørighet er eksempler på egenskaper ved arbeidsstokken som antas å bidra til mangfold fordi disse faktorene kan ha betydning for kildebruk, temavalg og vinkling av det journalistiske innholdet», heter det i rapporten.
Men de eneste faktorene knyttet til mangfold i arbeidsstokken som måles i dag, er alder og kjønn.
- Det jo naturlig å diskutere fremover om det er flere forhold ved arbeidsstokken som bør måles, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet til Kampanje.
- Om vi skal forsøke å måle antallet journalister med flerkulturell bakgrunn eller innvandrerbakgrunn, er absolutt noe som er verdt å gjøre en vurdering av. Så vidt jeg vet, finnes det ikke samlet data over dette noe sted per i dag, men det er absolutt et interessant felt å se nærmere på. Denne type mangfold er like viktig som kjønnsmangfoldet. Det er et område som det er viktig å se hvordan man kan følge opp, fortsetter Velsand.
Velsand sier det er mulig for Medietilsynet å samle inn disse dataene, «gitt at aktørene både har det og er villige til å dele det».
- I tillegg må man jo også se på forhold knyttet til personvern, eller om det er andre etiske vurderinger som må tas.
Velsand ønsker ikke å spekulere i hvor mange redaksjoner som har ansatt journalister med innvandrerbakgrunn – eller hvor høye tallene er dersom de har det – men medgir at tallene mest sannsynlig er lave.
- Når man snakker om mangfold, så har man tradisjonelt snakket om kjønn, men nå har man heldigvis blitt opptatt av at mangfoldet har flere dimensjoner, sier Velsand.
- Kunne man nådd ut til nye målgrupper ved ansatte flere flerkulturelle journalister?
- Vi vet at mange synes det er viktig å kunne identifisere seg med personene de ser i aviser og på TV. Skal mediestoff oppleves å være relevant, så er jo det å kunne identifisere seg med enten tematikken eller de som er intervjuet viktig, sier Velsand.