Tidligere Bonnier-topp er TikTok-mamma: - Det er video som gjelder og det kan ikke være kjedelig

Anne Kathrine Krøvel er mor og manager for TikTok-fenomen.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

For mange, særlig de over 30, er TikTok fortsatt en lite kjent plattform, men for tidligere salgsdirektør i Bonnier er appen blitt en fast del av hverdagen. Ikke fordi Anne Kathrine Krøvel selv er en aktiv TikTok-er, men fordi datteren hennes Karoline Krøvel Midtbø er en av Norges mest populere skapere på kanalen.

- Karoline har vært på TikTok som Karokul i over fire år allerede, så dette har vi levd med en stund. Men det er først nå vi opplever stor interesse for TikTok  i Norge, sier Anne Kathrine Krøvel til Kampanje.

Krøvel er ikke bare mor, men også manager, PR og salgssjef for Karokul, datterens merkevare på Tiktok, så vel som i andre plattformer som Instagram, Youtube og Snapchat. Hun har merket seg at interessen for TikTok har skutt i været den siste tiden.

- Du ser det på alle seminarene folk har rundt omkring nå. Nå er det plutselig snakk om TikTok og det var det ikke for et år siden. Da ble det bare så vidt nevnt, nå blir det omtalt som det store «up and coming»-mediet. Det har skjedd en utvikling, sier Krøvel.

Merker stor interesse:

Anne Kathrine Krøvel forteller at de nå opplever stor interesse for TikTok i Norge.

De unge leser ikke blogg lenger. Det er nok for kjedelig. Anne Kathrine Krøvel

- TikTok har vært en naturlig del av mediemiksen

Anne Kathrine Krøvel har jobbet ti år i Bonnier Media, de siste seks som salgsdirektør. Der jobbet hun blant annet med kommersielle inntekter på annonsesalg, print- og digital annonsering og influencer-annonsering.

- Hvordan har veien vært fra å få annonsører til bladmagasiner til å jobbe med verdens mest populære app?

- Å få jobbe med Bonniers magasiner på print og nett i så mange år var i perioder fantastisk moro, og selvfølgelig enormt lærerikt på så mange måter. Nå jobbet jo vi i Bonnier mye digitalt og med influencere de siste årene, og det er klart at dette gir meg kjempefordeler som andre influencerforeldre ikke har. Nå har jo Karoline også en far som har vært i mediebransjen en årrekke så vi er godt skodd for denne noe spesielle oppgaven, sier Krøvel.

Hun forteller at Karoline begynte å bli ganske stor på Youtube og TikTok for et par år siden.

- Så det har jo vært et privilegie å ha mulighet til bruke mer tid sammen med henne dette siste året, sier Krøvel.

- Hvordan jobber dere med TikTok?

- Karoline er ganske aktiv på TikTok og synes det er et veldig morsomt medie som gir god kontakt med seerne som gir veldig mye respons der. Vi har prioritert å gjøre samarbeid som er lærerike og morsomme for Karoline. Hun er enda bare 15 år, og har vært 13 og 14 mens vi har holdt på med dette. Hun har vært i London med Disney, har jobbet som utegående reporter for Norway Cup, vi var i Dyreparken og hun lagde film og MeetUp for de. Hun fikk sitte i juryen som kåret Barnas Tale for UNICEF og TV 2, og hun har jobbet med NRK Newton for å nevne noe av det, forteller Krøvel.

Krøvel forteller at det var henvendelser fra internasjonale aktører som fikk henne til å innse verdien av Tiktok.

- TikTok har vært en naturlig del av mediemiksen i de fleste av samarbeidene, og det var henvendelser fra internasjonale aktører som Disney og Cartoon NetWork fikk meg til å skjønne verdien av TikTok for over et år siden. Vi vil vise en del case på MFO Case den 12. mars. Karoline skal også på ElleTech samme dagen — så for de som vil vite mer er de velkomne der, sier Krøvel.

Over 20 millioner likerklikk

Datteren Karoline har over 21 millioner likerklikk og over 173 000 følgere på Tiktok-profilen hennes @karokul. 

De mange hundre videoene på siden hennes er ofte korte humoristiske snutter med kreativ bruk av musikk og tekst. Ofte går det virale utfordringer på Tiktok, som brukere lager sin egen unike vri på. 

Her kan du se en snutt fra Karolines Tiktok profil, en utfordring kalt «#changeyourlook» hvor en har ti sekunder på å endre hvordan man ser ut. Videon er blitt sett over en halv million ganger.

 

- Hvordan har dere bygget opp @karokul?

- Karoline var i over ett år på TiKTok før vi som foreldre oppdaget det, så det er ikke noe vi bevisst har bygget opp akkurat. Men det er klart at vi har kommet med råd om hva som ikke er lurt å gjøre, sier Anne Kathrine Krøvel. 

Krøvel forteller at datteren intuitivt skjønte hvordan hun skulle drive trafikk mellom kanalene sine.

- Hun brukte TikTok til å bli stor på YouTube og på Instagram. Hun har jo 56.000 abonnenter på Youtube, og seertall på mellom 50.000 og 350.000 på filmene sine der, samt et stort engasjement og 40.000 følgere på Instagram. Hun har også mange seere på MyStory på SnapChat, sier Krøvel.

Datteren bruker navnet KAROKUL i alle kanaler.

- Det er selvfølgelig helt bevisst og vi har også bloggen www.karokul.com. Den er mest for oppsummering og informasjon. De unge leser ikke blogg lenger. Det er nok for kjedelig, sier Krøvel.

Det er vel en stund til Facebook-symptomet når TikTok, i alle fall i Norge. Anne Kathrine Krøvel

- Det kan ikke være kjedelig

65 prosent av norske barn i alderen 9-19 år bruker TikTok og sammen med Snapchat er TikTok den mest populære appen for ni- og tiåringer. Samtidig kommer stadig flere kjendiser og merkevarer på TikTok. Kampanje skrev tidligere i år om Obos sine blåkledde maskotter som tok av på plattformen.

- Ødelegger de voksne festen?

- Jeg har ikke hørt noe klaging på det enda fra Karoline, og det er vel en stund til det facebook-symptomet når TikTok, i alle fall i Norge. Det er mange eldre på TikTok også, og det blir nok flere. TikTok har også mulighet for reklame i feeden ala Instagram, og en del norske merkevarer er der, sier Krøvel.

- På Douyin, den kinesiske versjonen av TikTok, har andelen eldre brukere vært økende de siste år. Artister har brukt TikTok lenge, og flere dukker opp. Enn så lenge i Norge så er det vel et medie for å nå de unge. 65 prosent av de under 18 år er på TikTok, legger hun til.    

- Kan TikTok være lønnsomt direkte eller er det lønnsomt først og fremst gjennom merkevarebygging?

- Karoline har gjort noen samarbeid som går ut på mobilisere ungdom til arrangement - og det er opplagt at det virker. Vi skal fortelle mer om dette på MFOCase 2020 den 12. mars. Om du sikter til den mer uheldige trenden med at enkelte TikTokere innhenter gaver på Live-sendinger så tar vi sterkt avstand fra det selvfølgelig.

- Bør annonsører og kjente merkevarer være tilstede på TikTok?

- Politiet har for eksempel sett nytten av å være på TikTok. De vil være der de unge er.  Kjersti Løken Stavrum, som leder av Ytringsfrihetskommisjonen, sier hun skal på TikTok med en gang, for å nå de unge. Selv har jeg lagt merke til Dplay, Møller Bil og privatmegleren. Men, jeg tror ikke man som merkevare skal være på TikTok for enhver pris. Du må som i alle andre kanaler ha relevant innhold, noe å komme med, som er tilpasset kanalen. Det er video som gjelder, og det kan ikke være kjedelig. Selv om det er morsomt å lage noe, så betyr ikke det at det er underholdende å se på, sier Krøvel.

- Har Karoline noen tips til nybegynnere for å lykkes på TikTok?

- Karolines tips er alltid å prøve å være seg selv. TikTok er et medie som belønner kreativitet og humor. Så det er klart at det hjelper om du er kreativ og morsom, sier Krøvel.

Tidligere Bonnier-topp er TikTok-mamma: - Det er video som gjelder og det kan ikke være kjedelig