Har økt trafikken med 40 prosent - nå ber Sol-sjefen leserne om nødhjelp

Pengene følger ikke etter brukerne i koronakrisen. - Kan fort bli alvorlig for oss, sier Jan Thoresen.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Nyhetstjenesten Sol.no står til tjeneste for nordmenn som forsøker å orientere seg om siste nytt i den pågående koronakrisen. Forrige uke økte sidevisningene med 40 prosent sammenlignet med en gjennomsnittlig uke i februar, og Sol.no har nå 700.000 unike brukere i uken.

Trafikken kommer med en bismak for ansvarlig redaktør og administrerende direktør Jan Thoresen i Aller-eide Scandinavia Online i det han beskriver som et svært krevende annonsemarked.

Nå ber han derfor leserne om hjelp. På forsiden til Sol.no blir leserne nå bedt om å bli «støttemedlem» ved å gi et bidrag på 50 til 300 kroner i måneden for tjenesten som ellers er gratis å bruke.

- Hvor alvorlig er situasjonen for Sol.no nå?

- Det er så alvorlig at vi har valgt å sette opp denne løsningen nå. Vi ser at annonseinntektene er fallende og at det fort kan bli alvorlig, sier Jan Thoresen til Kampanje.

- Sliter med å få tallene til å gå opp

Ettersom Sol.no er en nyhetsaggregator, har ikke de et abonnementstilbud å tilby leserne sine. De er helt avhengig av annonseinntektene.

- Det som er situasjonen for Sol og Kode24 er at markedet har snudd helt på annonsesiden. Sol har fått en enorm trafikkvekst i disse koronatider og vi jobber mer enn noensinne. Men vi sliter med å få tallene til å gå opp når inntektene reduseres, sier Thoresen.

De fleste annonsene på Sol kommer fra programmatiske annonsebørser og markedsplasser.

- Selv om det er stor trafikkøkning, er det en reduksjon i priser. Det er markedet som styrer økonomien vår, sier Thoresen.

Sols søsterside Kode24, som er en nettavis for utviklere, innførte muligheten for brukerdonasjoner på fredag, og tilbakemeldingen fra deres lesere har vært god, forteller Thoresen.

- Det er en del av nettøkonomien at man frivillig betaler for det man liker og bruker masse av. Mange av leserne våre er kjent med det fra før, sier han.

Nå har flere enn forventet valgt å gi et bidrag til Sol.no, forteller redaktøren.

- Vi vet ikke hvor lang og dyr denne unntakstilstanden vil være, men vi vet at mange av de som leser Sol er faste brukere som bruker oss som sitt foretrukne nyhetsmedium. De er ofte innom 10-15 ganger hver dag og vi er viktige i livet deres. 

- Viser dette at også Sol har behov for et abonnementsprodukt?

- Det er vanskelig for oss å ta betalt for en aggregeringstjeneste. Det vi leverer er jo en sammenstilling av alt som skjer i nyhetsbildet i Norge. Det gjør vi 24 timer i døgnet. Vi skanner 5000 artikler hver dag og desken sorterer og prioriterer. Det er en berikelse og en tilgjengeliggjøring av det beste som ligger på nett i Norge. Men så lenge de ligger gratis ute hos kildene, synes ikke vi det er riktig å ta betaling fra brukerne våre. Det må i så fall være for ekstratjenester.

Ifølge en undersøkelse NHO har gjennomført, har en tredel av norske mediebedrifter gjennomført permitteringer. Foreløpig er det ingen som er blitt permitterte i Scandinavia Online.

- Vi håper å unngå det.

Les også: TV 2 tråkker lett på breksem, men gjør «ingen dramatiske tiltak på kostnadssiden»

Har økt trafikken med 40 prosent - nå ber Sol-sjefen leserne om nødhjelp