Romstad slår opp med Kitchen – nå forlater han den norske reklamescenen

Bendik Romstad legger bak seg et langt liv i norsk reklame.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Bendik Romstad gir seg i norske reklamebransje etter et langt liv og en omfattende karriere som tok tekstforfatteren både til Bates, Leo Burnett og etter hvert også Kitchen som har han var med å starte opp i 2002 sammen med kjente reklamenavn som Bjørn Polmar, Haakon Dahl, Rune Roalsvig og kona Anne Gravingen.

- Det blir veldig vanskelig å forlate annonsører og kollegaer, men jeg tror aldri det er en tid der det passer å «flytte hjemmefra». Å forlate alt dette, er det som gjør meg litt trist, sier Bendik Romstad til Kampanje.

Og Romstad går ut med et smell – i positiv forstand. For i februar var Romstad sentral da Kitchen for første gang gikk til topps i TV 2s reklamekonkurranse, der seerne stemmer frem den reklamefilmen de liker aller best. Her gikk Kitchen til topps med en film for Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) og det med Romstad som kreatør på kunden.

- Er det dette som kalles å gi seg på topp?

- Jeg tenkte i hvert fall at det var litt deilig for jeg hadde faktisk sagt opp dagen før Gullfisken og rakk også å få inn en stor kunde rett før jeg sluttet så det føltes fint, sier Romstad som overlater til Kitchen å fortelle hvem kunden er.  

Her kan du se vinnerfilmen som Bendik Romstad og art director Hans Moe laget for Bufdir og som gikk til topps i Gullfisken og som er sett hele 16.000 ganger bare på Kampanje TV. 

Skal jobbe i familiebedriften

Han skal være tilgjengelig for Kitchen frem mot sommeren, men fremover skal det handle mest om familiebusinessen Anne på landet som er et cafékonsept han startet med kona Anne Gravingen med lokaler både på stranden i Hvervenbukta, i Frognerparken og ved Sagene.

- Anne på landet har sakte, men sikkert gått fra å være noe vi skulle drive på med i helgene. Men nå har vi 50 ansatte, tre cafeer og en food truck. Det har blitt stort og noe som jeg kanskje må flytte fra venstrehånda til høyrehånda for å passe på at det går bra, sier han.

- Å si opp fast jobb og drive helt og fullt for seg selv i disse koronatider, er det lurt?

- Men er det noe som er lurt annet å selge Antibac i disse dager da? Jeg tror at det ikke bare er Hans Geelmuyden som kommer til å permittere i kommunikasjonsbransjen fremover. Det der kommer til å gjelde for flere, sier han.

- Hva tenker du om reklamebransjen i disse koronatider?

- Det er jo ikke alltid reklamebyråene som er de flinkeste på å takle sånne situasjoner, men det kommer veldig an på hvor mye du har på bok, hvor greie fettere du har, eller hvem andre som er rundt. Uansett må du klare å raskt ta de grepene som trengs, også er det litt avhengig av hvilke kunder du har. Men i all sorgen ser man jo at matbutikkene selger mer varer enn noen gang, sier han.

Startet opp Kitchen:

Her ser du den originale partner-besetningen i Kitchen. Fra venstre Bjørn Polmar, Rune Roalsvig, Haakon Dahl, Anne Gravingen og Bendik Romstad. Polmar og Dahl jobber fortsatt i byrået. Foto: Dag Thorenfeldt.

Tjente godt på Kitchen-salg

Bendik Romstad har mye erfaring med å jobbe med kona. Sammen var de «Anne og Bendik», et svært meritert og profilert reklameteam og nærmest et synonym på norsk reklame i mange år. Gravingen forlot Kitchen for et par år siden og det var pengene de fikk da de solgte Kitchen til Publicis i sin tid som har vært med å finansiere opp café-virksomheten.

- Det ble jo en del penger da vi solgte, og siden verken Anne eller jeg har vært så opptatt av fine biler, sletta vi lån og satte resten på bok og da fikk vi muligheten til å gjøre litt sånne ting som dette, sier han.

Nå følger han etter kona Anne Gravingen som forlot Kitchen for et par år siden.

- Anne og jeg fikk barn og var med å starte reklamebyrå samme år, så å se de to vokse opp side om side har vært spennende. Nå har de begge blitt voksne og klarer seg selv. De mulighetene Kitchen har gitt meg opp gjennom årene tror jeg ikke jeg kunne fått noe annet sted. Det har vært Gullblyanter, løver i Cannes, Energy Pool, samarbeidet med Leo Burnett og nå til slutt Gullfisken. Det er bare å si takk, takk og takk, sier han.

Her kan du se den første reklamefilmen Anne og Bendik laget da de jobbet for Bates Reklamebyrå. 

- Ganske unikt å holde ut så lenge i ett byrå

Reklamesjefen i Kitchen, Haakon Dahl, sier det «føles veldig at Romstad nå slutter» etter å ha drevet byrå i over 18 år.

- At et kreativt team som Anne og Bendik, og nå den siste tiden bare Bendik, holder ut så lenge i ett byrå er ganske unikt, og det er jeg uendelig takknemlig for. Samtidig har jeg stor forståelse for at man trenger noe nytt etter så mange år. Jeg ønsker Bendik all mulig lykke til fremover og ser slett ikke bort fra at vi kommer til å ha med hverandre å gjøre også i tiden som kommer, sier Dahl.

Tre leveregler som Bendik Romstad har fulgt i alt fra reklamejobbing, hus og hjem og Anne på landet har Anne og Bendik levd etter følgende tre livsregler.: Anne og Bendiks tre livsregler:

  • Ta gøy på alvor 
  • Alt vi gjør skal være bra, og i verste fall pent.
  • Du skal gjøre alt du har lovet så bra du kan til avtalt tid.
Alle som har jobbet med oss opp gjennom årene kjenner disse levereglene, og de har ført oss mange fine veier og til mye gøy. Bendik Romstad

Romstad slår opp med Kitchen – nå forlater han den norske reklamescenen