Trygdeskandalen, eller NAV-skandalen som den også kalles, har satt sitt preg på norsk offentlighet helt siden saken ble offentliggjort 28. oktober på en pressekonferanse. Stortinget, domstolene og en rekke organer i forvaltningen hadde feiltolket trygde-regler siden senest 2012, og minst 80 personer har blitt uriktig dømt og minst 2400 trygdemottakere har blitt bedt om å betale tilbake trygd de hadde krav på.
Hvordan håndterer man en såpass ekstrem og langvarig mediestorm som trygdeskandalen? Det fikk publikummerne under Kommunikasjonsdagen 2020 et innblikk i da NAVs kommunikasjonssjef Hege Turnes ble intervjuet av Skatteetatens kommunikasjonsdirektør Astrid Bugge Mjærum på scenen.
- Vi så jo ganske tidlig at dette kom til å bli veldig stort og veldig omfattende. Og at det antagelig kom til å vare i veldig lang tid, sier Turnes til Kampanje.
- Det viktigste vi tok tak i først, var å sørge for at vi hadde ressurser nok til å kunne løse oppgavene - å få mannskapet og ressursene på plass. I NAV har vi veldig mange kommunikasjonsfolk som jobber andre steder enn i direktoratet enn meg. Så vi var heldige med vi fikk hentet inn veldig mange ressurser. Det var det første grepet – så var det selvfølgelig å sette oss ned og lage en strategi, og så se på hva som var viktig for oss å få kommunisert i denne saken.
- Du delegerte deler av arbeidet videre?
- Det er ting ved denne hendelsen eller beredskapssituasjonen som er såpass omfattende og krevende at den også krever litt nye løsninger - og da må man også se på hvordan man organiserer seg for å løse oppdraget best mulig, sier Turnes og fortsetter:
- Vi tok den utviklingsmetodikken som mange virksomheter jobber med nå, tverrfaglig smidig utvikling. Og brukte denne metodikken i krisehåndteringen, ved å «teame opp» rundt de viktigste prosessene, for så å delegere mye beslutningsmyndighet til de som jobbet tettest på beslutningene.