Pierre Robert jubler over «Jenny-effekten» - mediekritiker mener NRK burde ha satt foten ned

Jenny Skavlan leder nytt NRK-program om mote samtidig som hun fronter en ny kleskolleksjon.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

For en drøy uke siden hadde NRK premiere på «Avkledd», en ny dokumentarserie der Jenny Skavlan retter et granskende blikk på motebransjen og klesindustrien for å finne ut av hvorfor nordmenn går kledd sånn som de gjør.

Programmet er produsert av NRK og består av åtte episoder som alle er tilgjengelige i NRKs strømmetjeneste NRK TV. Skavlan har blant annet deltatt i «Nytt på nytt» på NRK og «Senkveld» på TV 2 i forbindelse med lanseringen av programmet.

Samtidig er programlederen høyaktuell med en ny stor vårkolleksjon for Orkla-selskapet Pierre Robert, kalt «Jenny Skavlan X Pierre Robert». Kolleksjonen har ifølge Pierre Robert fokus på «bærekraftige materialer og plagg man kan bruke igjen og igjen».

Fjorårets ullkolleksjon med Skavlan skal ha omsatt for over 50 millioner kroner og betegnes som en suksess. Det gir mersmak for annonsøren.

- I Pierre Robert snakker vi om «Jenny-effekten» og vi opplevde gode resultater over hele fjøla, sier administrerende direktør i Pierre Robert Group, Tine Hammernes Leopold, i en pressemelding som ble sendt ut i forbindelse med lanseringen tidligere i februar.

- Burde vært i avtalen med NRK

Fagmedarbeider Trygve Aas Olsen i Institutt for journalistikk mener det er problematisk at de to lanseringene sammenfaller.

- Jeg synes ikke Jenny Skavlan burde ha frontet en reklamekampanje for klærs samtidig som hun leder et program for klær, sier han til Kampanje.

Aas Olsen sier det er «helt åpenbart» at Pierre Robert tjener på oppmerksomheten Skavlan får av NRK.

- Dette burde NRK hatt i avtalene sine med frilansere for å passe på at de ikke utnytter situasjonen, sier han.

Situasjonen ville stilt seg annerledes dersom Jenny Skavlan hadde stilt opp i en reklamekampanje for Pierre Robert etter at programmet hadde vært ferdig på TV, ifølge Aas Olsen. Han mener nemlig det er uunngåelig at NRK-programledere kapitaliserer på jobben sin på én eller annen måte.

- Å være programleder i NRK medfører en viss markedsverdi, og den markedsverdien kan man ikke avtale seg vekk fra, sier han.

Får ikke reklamere for Pierre Robert på Instagram

Fungerende redaktør i underholdningsavdelingen i NRK, Christina Rezk Resar, erkjenner at dette er en situasjon de helst skulle ha unngått. Hun forteller at NRK-programmet og Pierre Robert-lanseringen kolliderer fordi NRK måtte skyve på sendestarten for «Avkledd» på grunn av forsinkelser i etterarbeidet.

Jenny Skavlan er ikke ansatt hos NRK, men har vært på en freelance-kontrakt.

- Med freelancere er det slik at vi styrer så kommersielle avtaler ikke sammenfaller med sendinger hos oss. Hun er per 2020 ikke lenger på kontrakt i NRK, så hun er fri til å gjøre slike oppdrag, sier Resar.

Likevel har NRK og Skavlan blitt enige om at det ikke skal forekomme kommersielle innlegg på programlederens sosiale medier-kanaler i sendingsperioden. Skavlans siste reklameinnlegg for Pierre Robert ble publisert 7. februar. Siden 17. februar har hun delt seks innlegg om NRK-programmet «Avkledd» med sine 441.000 følgere.

Kommunikasjonsansvarlig Bettina Johnsen i Pierre Robert forteller at de i henhold til avtalen med Jenny Skavlan må begrense kommunikasjonen av kampanjen mens hun er aktuell med «Avkledd».

- Ser du på dette som en ulempe eller fordel?

- For oss er det selvfølgelig en fordel at hun er synlig, men det innebærer også en del restriksoner med henhold til timingen. Men det er ikke noe vi har gjort bevisst. Det er helt tilfeldig. Vi har jobbet med Jenny Skavlan lenge, sier Johnsen til Kampanje.

Hun ser likevel ikke mørkt på situasjonen.

- Kampanjen har så langt gått veldig bra. Vi har doblet salget av undertøy i nettbutikken.

I tillegg til å fronte kleskolleksjoner for Pierre Robert, er Jenny Skavlan også deleier og kreativ leder i gjenbruksappen Tise, som har funnet sin nisje i gjenbruk av mote.

- Hvordan har dere vurdert eierskapet hennes i Tise i forbindelse med denne serien?

- Jenny leder denne serien i kraft av hennes kompetanse på feltet og at hun selv er en aktør i klesbransjen, sier Christina Rezk Resar i NRK og fortsetter:

- Det har vært viktig for NRK at det ikke forekommer noen sammenblanding av hennes kommersielle aktivitet inn i den historien vi ønsker å fortelle på TV. Derfor har vi vært spesielt oppmerksomme på at det ikke skal forekomme noen eksponering av merkevarer hun eller personer i hennes nære relasjoner har noen økonomisk interesse i.

Kampanje har forsøkt å oppnå kontakt med Jenny Skavkan gjennom hennes management, uten å lykkes.

Pierre Robert jubler over «Jenny-effekten» - mediekritiker mener NRK burde ha satt foten ned