DNB-Sandmæl i mobbe-debatt med gründer etter TV 2-intervju – banken tar henne i forsvar

Hans-Petter Nygård-Hansen er overrasket over svaret fra forbrukerøkonomen og banken.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

DNB fikk mye kritikk da det ble kjent at de ville vente med å sette ned boliglånsrenten til starten av mai, selv om andre banker satte ned renten tidligere.

Dette ble også tema da DNBs forbrukerøkonom Silje Sandmæl gjestet «God morgen Norge» på TV 2 tirsdag denne uken for å komme med råd til forbrukere i krisetiden. Der ble hun utfordret av programleder Vår Staude på hvorfor DNB ville vente så lenge med å sette ned renten. TV 2-programlederen mente dette var lite raust av banken. Svaret til Sandmæl var at dette blant annet henger sammen med varslingsfrister banken må forholde seg til.

Senere samme dag snudde DNB som kjent og varslet at de likevel ville kutte renten med effekt senest 5. april.

I et Facebook-innlegg som ble publisert torsdag morgen skriver gründer og kommunikasjonsrådgiver Hans-Petter Nygård-Hansen at «God morgen Norge» burde invitere Sandmæl tilbake for å forklare hva det var som førte til at DNB plutselig kunne sette ned renten mye raskere enn det som først ble kommunisert.

Både Silje Sandmæl selv og konserndirektør for kommunikasjon i DNB reagerer kraftig på innlegget til Nygård-Hansen. Sistnevnte skriver på Facebook at innlegget inneholder mobbing, mens kommunikasjonsdirektøren i DNB, Thomas Midteide, mener Nygård-Hansen henger ut Sandmæl.

Gjør endringer:

Hans-Petter Nygård-Hansen avviser at han mobber DNBs forbrukerøkonom, men han har likevel gjort endringer i sitt opprinnelige innlegg og nå beklager han også til Silje Sandmæl.

- Inneholder rett og slett mobbing

Nygård-Hansens innlegg inneholder både et klipp av Sandmæl på «God morgen Norge» og et ordrett sitat av forbrukerøkonomens svar, inkludert fyllord og stotring. Han har senere redigert innlegget og tatt bort fyllordene.

«At Vår Staude stilte meg spørsmålet er i utgangspunktet upassende siden jeg ikke har noe med rentesettingen i DNB å gjøre. Jeg kan ikke annet enn å forklare mekanismene. Og det er dessverre ikke så lett i en unntakstilstand som vi er i nå, hvor ting ikke oppfører seg som normalt. Det skjer endringer hver dag, også fra bankenes side», skriver Sandmæl i en kommentar under Nygård-Hansens innlegg.

«At du henger meg ut i sosiale medier på denne måten er sårende. Jeg forsøker etter beste evne å gi økonomiske råd, forhåpentligvis hjelper jeg mange. Innlegget ditt inneholder rett og slett mobbing Hans-Petter Nygård-Hansen. Dette trodde jeg ikke om deg», avslutter hun.

Hun får støtte fra kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide.

«Å henge ut en enkeltmedarbeider, som ikke har noe med dette å gjøre, synes jeg er ufint Hans-Petter. Uansett definisjon på mobbing», skriver Midteide. 

Svarene fra banken og forbrukerøkonomen har overrasket rådgiveren.

- Det gir meg bismak at Norges største bank trekker offerkortet og bruker mobbebegrepet på bakgrunn av saklig kritikk, sier Nygård-Hansen til Kampanje.

- Hvorfor siterte du henne ordrett i det opprinnelige innlegget?

- I utgangspunktet gjorde jeg det fordi jeg vet at veldig få ser videoen og at mange ser den uten lyd. Poenget mitt faller ikke vekk ved at jeg fjerner stotring, og jeg ser at det kan få folk til å reagere og tro at jeg driter henne ut. Men det er et poeng at hun stotrer også, fordi det viser at hun blir tatt på senga. Det jeg stiller meg undrende til er at en så synlig person som er forbrukerøkonom burde forstå at mange forbrukere lurer på hva som skjer med renta, sier Nygård-Hansen.

Her kan du se innlegget slik det står nå:

- Må tåle kritikk

Øyeblikket viser at DNB har mistet makten over ordskiftet og at de har blitt presset til å være rause, mener Nygård-Hansen.

- Jeg skal ikke bagatellisere presset de har vært under, men det har kanskje vært litt selvforskyldt, sier han.

Gründeren har nå lagt ut et nytt innlegg der han ber om unnskyldning for at Silje Sandmæl opplevde kritikken som uthengning og mobbing.

- Hvorfor sier du unnskyld?

- Jeg har bedt om unnskyldning til henne som privatperson, hvis hun opplever dette tungt. Som forbrukerøkonom og ansikt utad for DNB, og som en av Norges største kjendiser, mener jeg hun må tåle kritikk, spesielt når den er berettiget og saklig. Jeg vil ikke gå inn i en debatt om hva som er mobbing og ikke, det er et begrep som er lett å misbruke.

Kritisk:

Konserndirektør for kommunikasjon og marked, Thomas Midteide, mener Hans-Petter Nygård-Hansen henger ut kollegaen sin på Facebook. Foto: Mariam Butt/NTB scanpix

DNB: - Ferdig med saken

Kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide har takket nei til å kommentere denne saken. Han understreker dog at han ikke har beskyldt Nygård-Hansen for mobbing,

- Jeg er ferdig med saken for lenge siden, skriver han i en tekstmelding til Kampanje.

Det har foreløpig ikke lyktes Kampanje å få en kommentar fra Silje Sandmæl selv.

I sin kommentar på Facebook skriver forbrukerøkonomen og TV3-profilen at det i utgangspunktet var upassende av Vår Staude å stille henne spørsmål om boliglånsrenten, ettersom hun ikke har noe med den å gjøre.

Det er redaksjonssjef Sissel Randsborg i «God morgen Norge» uenig i.

- I «God morgen Norge» spør vi gjestene våre om det som preger nyhetsbildet og er relevant for seerne våre. I denne sammenhengen ville det være underlig å ikke stille dette spørsmålet til DNB. Silje Sandmæl er ofte gjest hos oss, og må tåle kritiske spørsmål når det er nødvendig, skriver hun i en tekstmelding til Kampanje.

DNB-Sandmæl i mobbe-debatt med gründer etter TV 2-intervju – banken tar henne i forsvar