- Vi prioriterer saker knyttet til koronaviruset hele veien, og det har vi gjort de siste to ukene. Det meste annet har vi lagt til side. Vi ser jo at det er der fokuset ligger i samfunnet nå, så det er der vi kan gjøre størst nytte, sier Faktisk-redaktør Kristoffer Egeberg til Kampanje.
Nå følger Faktisk-redaksjonen omtalen av koronaviruset – i likhet med store deler av medienorge – fra hvert sitt hjemmekontor. Egeberg sier at han og redaksjonen hos faktasjekktjenesten har fulgt omtalen av koronaviruset i sosiale medier tett siden i januar.
- Allerede da dukket det opp falske VG-forsider, som sa at viruset var kommet til Norge. Da var mest sannsynligvis snakk om «guttestreker», som først spredte seg på Snapchat, og så på Twitter, forklarer Egeberg og utdyper:
- På Twitter tok det en litt annen form, og det dukket opp konspirasjonsteorier om at de store avisene slettet nyheter om koronaviruset, og at myndighetene holdt tilbake informasjon.
Ifølge Egeberg dukket det allerede i januar også opp Twitter-meldinger der noen utga seg for å kjenne til noen som for eksempel jobbet på Ullevål Sykehus.
- Avsenderen påstod at flere hadde blitt innlagt med koronavirus, og skrev at de ansatte ikke fikk lov til å gå ut med det.
Egeberg beskriver de første tilfellene av spredning av feilinformasjon som «trolling» eller «spøker som ble dratt litt for langt», men sier at det etterhvert dukket opp et mønster som gjorde det mer uklart hvem avsenderen er. Om det var «bots» som stod bak meldingene, eller om det var organisert på noen måte, er ikke Faktisk-redaksjonen sikre på.