- Det er som i Stigespillet, hvor du har kommet til rute 87 og plutselig ramler ned til rute 3

Norske foredragsholdere står helt uten jobb. Det rammer Nils Apeland og Talerlisten hardt.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie og Dag Robert Jerijervi

Nils Apeland har gjort god butikk av å være et bindeledd mellom arrangører og fordragsholdere. I 2018 omsatte hans selskap Talerlisten for 12,6 millioner kroner. Forrige uke, samtidig som regjeringen stengte Norge og forbød offentlige arrangement, sa det stopp.

- Vi påvirkes veldig sterkt. Alle oppdrag for våre foredragsholdere ut mai er utsatt, og også i juni er det mange utsettelser. Mens vi ellers får inn mange forespørsler hver dag, er det nå helt, helt stille, sier Apeland til Kampanje.

Foreløpig unngår han mange avlysninger, ettersom de fleste oppdragene utsettes.

- Jeg vil ikke gi detaljer på det, men vi snakker om en omsetning på flere millioner kroner som utsettes. Det er som i Stigespillet, hvor du har kommet til rute 87 og plutselig ramler helt ned til rute 3. Heldigvis har vi gode avtaler og en konstruktiv dialog med våre kunder, så de fleste oppdrag som utsettes blir fakturert nå og gjennomført senere, sier Apeland.

- Vi har også en sterk merkevare, mye strukturkapital og mange gode venner, så dette skal vi få til. Talerlisten skal komme styrket ut av denne krisen.

Nå jobber gründeren med å se på muligheten for foredrag over internett eller gjennom strømming.

- Vi har dette oppe i løpet av kort tid, og vil tilby nye og gamle kunder å se gode foredrag alene eller sammen på skjerm.

- Når tror du konferansemarkedet kan komme igang igjen? 

- Jeg tror vi er delvis i gang i juni, og for fullt i august, men det er jo vanskelig å si. Men så lenge det er i tråd med helsemyndighetenes anbefalinger, vil jeg oppfordre store bedrifter og offentlige virksomheter til å sette nye datoer for sine konferanser snarlig, slik at både hoteller, eventbyråer og foredragsholdere får noe håndfast å planlegge mot. De som har råd nå, kan vise et slags samfunnsansvar ved å bestille. Jeg sendte selv akkurat en forespørsel på et kurs for en av våre ansatte som nå har litt lite å gjøre.

Les også: Skred av korona-permitteringer i eventbransjen: - Det rammer oss fryktelig hardt

- Har mistet 70 prosent av inntektene

Hans-Petter Nygård-Hansen startet for seg selv i 2014 og baserer store deler av eget selskap på inntekter fra foredrag- og konferansier-oppdrag. Nå står kalenderen så å si tom.

- Når nærmere 70 prosent av inntektsgrunnlaget forsvinner «over natten», så kan du trygt si at koronakrisen har i stor grad påvirket både selskapet og meg personlig, sier han til Kampanje.

- Heldigvis har jeg fortsatt noen faste kunder, hvor jeg bidrar som deres kommunikasjonsrådgiver. Disse selskapene har bekreftet at vi fortsetter «som før». Det hjelper selvsagt litt, men ikke nok til å hindre at jeg ikke må ut i delvis permittering, og det på ubestemt tid, fortsetter han.

Også hos Nygård-Hansen er de fleste oppdragene blitt utsatt, ikke avlyst, og ettersom han ikke vet hvor lenge situasjonen varer, er det vanskelig å si noe om konsekvensene på sikt.

- Desto lengre tid det vil gå, og desto flere som blir enten permittert eller sagt opp, desto lengre tid vil det ta før noen som helst vil arrangere eller delta på seminarer og konferanser. 

Tror det tar tid:

Hans-Petter Nygård-Hansen tror ikke markedet vil begynne å rulle igjen før til neste år.

Frykter at krisen varer ut 2020

Kommunikasjonsrådgiveren, som tidligere jobbet i Geelmuyden Kiese, tror heller ikke videokonferanser står høyt oppe på agendaen i det norske næringslivet akkurat nå.

- For øyeblikket og i en god tid fremover, vil selskaper mest av alt være opptatt av å redusere kostnader for å redde selskapet og de ansatte. Når krisen så er avblåst, og ingen vet når det vil være, tror jeg ikke det vil være mange selskaper som da vil bruke tid eller penger på å arrangere eller sende ansatte på seminarer og konferanser. Da må mange jobbe med å ansette og ikke minst selge. Skaffe inntekter. Bygge opp selskapet på nytt igjen.

Nygård-Hansen tror derfor vi må vente helt til 2021 på oppturen.

- Jeg frykter at store deler, hvis ikke hele 2020, vil være et nærmest «dødt marked» for foredragsholdere og konferansierer. Om ikke helt dødt, så vil det ikke være langt unna døden. 

- Hvordan ser arbeidsdagen din ut nå?

- Nå spør du veldig tidlig. For under en uke siden så det fortsatt egentlig ganske «greit» ut for mitt vedkommende. I dag har jeg brukt mesteparten av tiden på å fylle ut skjemaer og melde meg inn i NAV-systemet. Siden jeg startet for meg selv, har jeg vært vant med å jobbe hjemme. Mitt hjemmekontor er mitt kontor. Men jeg har hatt det for meg selv. Nå jobber også min kone hjemme, og våre to barn er også hjemme. Derfor vil den første tiden også handle om å «kjøre oss inn» i en ny hverdag, hvor alle må jobbe med egen selvdisiplin og innsats for at dette skal «gå rundt», sier Nygård-Hansen.

- Det er som i Stigespillet, hvor du har kommet til rute 87 og plutselig ramler ned til rute 3