Ny rapport: Norske annonsører bruker milliarder på innhold - se hvor mye her

Ny stor undersøkelse slår fast størrelsen på content marketing-investeringene i Norge.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det begynner å bli noen år siden content marketing eller innholdsmarkedsføring slo ned som en bombe i Norge og debatten eksploderte både i reklame- og medieindustrien. Fem år senere er innholdsmarkedsføring blitt en naturlig del i markedsmiksen til norske annonsører, og en av dem som flytter penger fra tradisjonelle medier og over i bruk av innholdsmarkedsføring i sine kampanjer, er Thon Hotels.

- Innholdsmarkedsføring utfylte kampanjekonseptet «ThonTester» på en veldig god måte i markedsmiksen vår, sier markedssjef Hanne Hollstedt i Thon Hotels.

I kampanjen lot hotellkjeden det norske folk teste hotellrommene til Thon helt kostnadsfritt. Det eneste «ThonTesterne» trengte å gjøre av å skrive en anmeldelse og ta bilder av oppholdet

Kampanjen har nå blitt premiert både i «Native Advertising Campaign», «Digiday» og Thon Hotell har blitt nominert til den gjeve prisen «Årets markedsfører» for å nevne noe. 

- Vi var aldri drevet av at nå må vi ha noe content når vi jobbet frem «ThonTester», men forsøkte å finne ut hvor og hvordan vi skulle formidle konseptet på best mulig måte med best mulig effekt, sier Hollstedt.

Hollstedt gjestet også nylig Kampanjes konferanse «Content Marketing-dagen» sammen med byråpartnerne VG Partnerstudio og innholdsprodusent Marthe Berg.

- Var det første gang Thon tok i bruk content marketing?

- Vi hadde allerede etablert et partnersamarbeid med VG Partnerstudio som gikk på det samme behovet vårt. Vi ønsket å bruke andre stemmer enn våre egne til å fortelle det som er bra med hotellene våre, sier Hollstedt.

- Andre stemmer:

Hanne Hollstedt i Thon Hotels mener innholdskampanjen «ThonTester» hang godt sammen med den overordnede kommunikasjonsstrategien til hotellkjeden. - Men vi ønsket å bruke andre stemmer enn våre egne, sier hun. Foto: Eivor Eriksen.

Større enn tv-markedet

Hvor mye penger som brukes på disse markedsaktiviteten har så langt ikke vært mulig å tallfeste – inntil nå. For i en ny stor europeisk undersøkelse kommer det frem at det investeres store summer både i Norge og internasjonalt i denne nye formen for markedsføring. Her kommer det frem at markedet nå anslås å ligge på fire milliarder kroner i Norge, og dermed er innholdsmarkedsføring på kort tid blitt like stort som det betalte tv-reklamemarkedet og sponsormarkedet på henholdsvis fire og fem milliarder.

- Er pengene som går til innholdsmarkedsføring blitt like stort som tv-markedet, Anfo-sjef Jan Morten Drange?

- Nei, det blir ikke helt riktig, men fire milliarder er et veldig stort tall uansett hvordan du snur og vender på det. Virkemiddelet har funnet sin plass blant veldig mange andre og tar stor plass i annonsørenes og merkevarenes markedsmiks, sier administrerende direktør i Anfo, Jan Morten Drange.

Det betalte reklamemarkedet i Norge i dag er på rundt 20 milliarder kroner, men Drange mener det ikke går an å plusse på de fire milliardene og således få en større reklamekake.

- Det blir selvsagt ikke riktig å legge disse fire milliardene på toppen av dette, da tallene i denne undersøkelsen inkluderer både interne og eksterne kostnader knyttet til content marketing. Det er produksjon av innhold, interne krefter i bedriftene også kommer den kjøpte distribusjonen, sier Drange.

I de fire milliardene ligger det med andre ord både innholdsproduksjon og distribusjon av innhold på nettaviser, på Google og i sosiale medier.

- Vet vi noe om veksten årlig?

- Det vokser ganske bra og det er en bra veksttakt på dette. Det ser vi også av undersøkelsen, sier han.

84 prosent av de spurte i Norge mener at innholdsmarkedsføring vil bli en enda viktigere del av kommunikasjonsmiksen i tiden fremover.

Undersøkelsen det vises til er gjennomført at den internasjonale medlemsorganisasjonen International Content Marketing Forum (ICMF) med Anfo og Metro Brandig som norske partnere. Kim Nygaard som er Head of Content & Performance Marketing i Metro Branding mener norske annonsører har blitt flinkere til å produsere innhold av høyere kvalitet.

- Det synes jeg absolutt. Jeg synes vi kan se en endring og at det legges mer i produksjonen enn bare å skrive en artikkel basert på hva som trender på Google også gjøre en vri på det. Det er blitt en konkurranse om å ha det beste innholdet, sier Nygaard.

Undersøkelsen viser videre at norske virksomheter ser innholdsmarkedsføring i et mer strategisk perspektiv enn tidligere. I Norge svarer 76 prosent at de har en klart definert strategi for sin innholdsmarkedsføring. I 2016, som var sist gang undersøkelsen ble gjennomført, svarte 46 prosent det samme.

- Vi merker en større forståelse for at en vesentlig del av budsjettet må settes av til innsikt og planlegging, før vi kan begynne å produsere og distribuere innhold. Den gode historien er viktig, men den må også være riktig hvis den skal bygge omdømme og lønnsomhet over tid. Da kreves en god plan, sier han.

Vi begynner aldri å produsere innhold før den overordnede strategien er på plass.

En av dem som har vært kritisk er den nye byrålederen i Marvellous, Tor Anton Bjørge. I et innlegg på Kampanje etterlyser Bjørge at innholdsproduksjonen settes i den overordnede kommunikasjonsstrategien. 

Bjørge viser til Anfos store undersøkelse i fjor der 69 prosent av annonsørene sier de skal bruke mer penger på innholdsmarkedsføring neste, mens kun 30 prosent av annonsørene de har en overordnet kommunikasjonsstrategi.

- Hvordan kan man hevde og ha en kanal- og innholdsstrategi, uten en overordnet kommunikasjonsstrategi, spør Bjørge.

Nygaard i Metro Branding er enig.

- Her kan jeg bare snakke utfra vår erfaring, men vi ser mye av det samme. Mange kommer til oss og vil ha hjelp til produksjon og innhold samtidig som vi som byrå kjenner på dette med å ta et steg tilbake og at innholdet må henge på greip med merkevare- og kommunikasjonsstrategien for øvrig. Vi begynner aldri å produsere innhold før den overordnede strategien er på plass. Det ville være å begynne i helt feil ende. De fleste kundene erkjenner også det etter noen runder, men mange har nok fortsatt en del å gå på, sier Nygaard.

Vil fortsette med content-investeringen

Hanne Hollstedt i Thon Hotels mener kampanje «ThonTester» hang godt sammen med den overordnede kommunikasjonsstrategien.

- Det handlet om å bryte ned barrieren om at Thon-hotellene ble oppfattet som en billigkjede som var litt kjipt og trist og hadde et dårlig produkt. Vi skjønte at vi måtte ha et større merkevarebyggende fokus i kommunikasjonen vår og formidle at vi hadde pusset opp hotellene våre på en morsom og effektiv måte.

Hun sier videre at hotellkjeden kommer til å fortsette med content marketing så lenge de opplever at det gir effekt.

- Jeg tror det handler om å ha fokus på kvalitet. Blir det gjort for mange kompromisser på kvalitet vil man, som andre formater har gjort tidligere, miste mye av kraften sin, sier Hollstedt.

- Hva tenker du om at norske annonsører bruker fire milliarder kroner på innholdsmarkedsføring?

- Ha ha, det er et høyt tall som andre sikkert kan mene mer fornuftig om, men vi kommer til å fortsette investeringen vår så lenge vi ser effekt, sier hun.

Noen viktige funn fra undersøkelsen: : Mindre tro på influensere enn i Europa for øvrig

  • Norske virksomheter ser innholdsmarkedsføring i et mer strategisk perspektiv enn før.  76 prosent svarer at selskapet de jobber i har en tydelig definert strategi for innholdsmarkedsføring. I 2016 svarte 46 prosent det samme.
  • Norge bruker nesten 50 prosent av innholdsbudsjettet på distribusjon, og noe mindre på planlegging, produksjon og måling enn snittet i Europa.
  • Norge ligger langt fremme hva gjelder bruk av SoMe-plattformer til content marketing. Særlig høy intensitet på Facebook.
  • Vi har noe mindre tro på influensere enn gjennomsnittet i Europa: «Influencers are not a temporary trend – in future they will play a key role in content marketing.» Norge: 49 prosent. Gjennomsnitt Europa: 62 prosent.

Ny rapport: Norske annonsører bruker milliarder på innhold - se hvor mye her