PR-byrået Nucleus: - Offentlige oppdrag gir for lite kroner i kassa

Vil vekte om fra offentlige til flest private oppdrag. Se 2018-tallene til selskapet her.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

I lyse og moderne lokaler med utsikt til Slottet og Oslofjorden, sitter kommunikasjonsbyrået som kanskje går litt under radaren; Nucleus med sine 32 ansatte.

- Her har vi 360 graders utsikt til Oslo, sier partner og seniorrådgiver Atle Hommersand og slår stolt ut med armene.

Byrået kunne selv påvirke planløsningen i lokalene før innflytting, og gikk for en egen variant av kontorlandskap.

- Tanken var jo egentlig å ha helt åpent landskap, men vi endte på en mellomting med stillerom, mange møterom og ulike soner. Vi kunne ikke sitte som de gjør i storbedrifter som DNB, forteller administrerende direktør Øyvind Løland.

Vi er bevisste på at vi nå ønsker å vekte ned andelen av inntektene kommer fra offentlige oppdrag. Atle Hommersand

Slår av på overskuddet

Byrået er akkurat ferdig med grov-utregningen som viser hvordan fjoråret ble for PR-byrået, og selv om tallene er noe ned fra 2017-tallene, er de godt fornøyde med tallene. Resultat før skatt endte på rundt 2,6 millioner kroner, mot 4,3 i 2017. Det er en nedgang på nærmere 40 prosent.

- Dette skyldes at vi bevisst har bygget om kompetansen i byrået og med det gjort mange ansettelser. Dette ser vi effekten av først i siste kvartal 2018 og første kvartal i år. Isolert hadde vi 30 prosent vekst i fjerde kvartal i fjor i forhold til 2017, forteller Løland stolt.

Av ansettelser har byrået blant annet hentet inn ansatte med kompetanse innen kreativitet, innhold og performance, slik at byrået nå i større grad kan møte kundens behov internt.

Byråinntekten gikk noe ned fra 33,5 millioner kroner i 2017 til 32,6 millioner kroner i 2018 – en nedgang på 2,7 prosent. Løland forteller at enkelte store kontrakter utløp i 2018, som gjorde at byrået tok en «fot i bakken» når det gjelder å delta i offentlige anbud.

- I løpet av våren i fjor gikk noen offentlige kontrakter ut, og de erstattet vi med oppdrag fra private kunder. Vi måtte vurdere hvor mye vi skal være med på. Offentlige anbud er ofte veldig interessante oppdrag, men det gir mindre kroner i kassa. Vi har derfor vektet oss bort fra dette. Det er på en måte trist, men sånn er det, sier han.

Hommersand supplerer;

- Vi er bevisste på at vi nå ønsker å vekte ned andelen av inntektene som kommer fra offentlige oppdrag, sier han.

Av nye kunder byrået har i porteføljen nå, er blant annet Academy, Elfag, Infinitum og Sporveien. De fikk også fornyet tillit fra Bymiljøetaten og Rustelefonen etter pitsjer.  

- Vi føler oss godt posisjonert etter å ha «tweaket» litt på kompetansen internt og har løftet det kreative oppsettet. Nå føler vi oss kompetente til å konkurrere med de fleste, sier en selvsikker Hommersand.

Se alle tall nederst i denne saken.

Tilbyr is:

Nucleus har isprodusenten Hennig Olsen på kundelisten, og har installert en egen frysedisk der ansatte og kunder kan forsyne seg av is - selvsagt av merket Hennig Olsen. Foto: Hilde Nyman

Et helt år med bursdagsfeiring

På veggen i møterommet henger ordene «Lyttende. Personlig. Utfordrende. Personlig» på magnet-veggen i fargerike fonter og størrelser. Og innerst i lokalet står en stor fryser fylt med is fra kunden Hennig Olsen – til glede for både kunder og ansatte.

I februar fylte byrået 25 år - byrået ble stiftet 1. februar 1994 av Geelmuyden Kiese-avhopperen Christian Sømme.

- Han startet et PR-byrå etter hans hode, og de første årene var de to-tre ansatte, forteller Hommersand, som selv har vært i byrået siden 2000 – og har også noen år bak seg som leder av byrået fra 2002 til 2011.

- I 2000 var vi nok et klassisk PR-byrå, så utvidet vi til også å tilby designtjenester, deretter mer kreativ kompetanse inhouse. Det dukket jo opp noen nye aktører på markedet rundt 2011, som Trigger og andre markeds-PR-byråer.

Feiringen av 25-års dagen har de valgt å strekke ut til å foregå gjennom hele året.

- Vi skal gjøre noe hyggelig sammen - alle ansatte – hver måned dette året. I januar badet vi på Tjuvholmen før jobb, i februar hadde vi stor fest for alle ansatte og partnere, så nå gleder vi oss til ytterligere ti feiringer i år, sier Løland. De har en egen festkomité som skal bestemme hvilke aktiviteter de skal gjøre.

Byrået har i økende grad satset på å delta i konkurranser – av flere grunner.

- Vi har satset bevisst på konkurranser den siste tiden. Da får vi benchmarket oss mot internasjonale byråer, men den viktigste effekten er å bygge stolthet i kundeforholdet. Det er viktig. Men vel så viktig er at det å bygge stolthet internt, forteller Hommersand.

For de har innsett at de ikke er kjent som det byrået som er mest «frempå».

- Vi er nok ikke det mest kjente byrået i bransjen, og har levd godt med det. Vi ønsker å være kjent for jobbene vi gjør, og har derfor valgt å ikke delta i fag- og bransjedebattene frem til nå, sier Løland.

Byrået har valgt å bygge en kultur som de tror skiller seg fra mange andre PR-byråer, ifølge Hommersand.

- Vi er nedpå og folkelige, og prøver ikke å være høye og mørke. Her er det fokus på trivsel og en jobb som lar seg kombinere med livet. Her skal ingen jobbe seg i hjel, avslutter han.

Skal lytte:

Verdiordene til Nucleus - «Lyttende. Personlig. Utfordrende. Personlig» - er festet på magnettavlen på ett av de mange møterommene til byrået. Foto: Hilde Nyman

Vi er nok ikke det mest kjente byrået i bransjen, og har levd godt med det Øyvind Løland

Resultater 2018:Slik ble året for Nucleus

Nucleus 2018 2017 Endring (%)
Omsetning 39,5 46 -14,1
Byråinntekt 32,6 33,5 - 2,7
Driftsresultat 2,65 4,3 - 39,5 
Resultat før skatt 2,6 4,3 -39,5

Foreløpige tall. Alle tall i MNOK. 

PR-byrået Nucleus: - Offentlige oppdrag gir for lite kroner i kassa