Norsk stjerneteam bryter opp: - Både trist og vemodig

Pol-gründer og en av Norges mestvinnende kreatører finner ut at tiden var inne for å prøve noe nytt.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

Art Director Stian Johansen har tilbakelagt 22 år i reklamebransjen som makker til Janne Brenda Lysø. Nå har Johansen tatt et karrierevalg som innebærer store endringer for ham.

- Jeg har kommet frem til at jeg har lyst til å prøve meg på noe nytt. Historien frem til nå har vært helt fantastisk, men jeg har hele tiden visst at det ville komme en tid der jeg ville noe annet, sier han.

Om 22 år er Pol-gründeren og en av landets mest premierte reklamemakere 67 år.

- Nå passer det godt å velge noe for de neste 22 årene, sier han. 

- Hvordan vil det være å ikke lenger være del av Pol?

- Det blir rart å ikke sette seg på bussen fra Drøbak hver morgen og dra inn til Pol, de har jo ikke bare vært kolleger, men like mye en gjeng med venner. Det er jo de folka jeg har hengt med de siste 5,5 årene – og flere av dem lengre enn det. Så det er klart at det er både trist og vemodig. Det er samtidig veldig spennende og litt skummelt å ha tatt denne beslutningen.

Bundet sammen:

Her er Stian Johansen og Janne Brenda Lysø fotografert i 2010 - symbolsk bundet sammen i forbindelse med et portrettintervju i Kreativt Forum. Foto: Aina Hole for Kreativt Forum

Holder mulighetene åpne

Til Kampanje forteller Stian Johansen at han holder mulighetene åpne for hvilken retning karrieren kan gå nå.

- Nå kommer jeg til å prate med folk og åpne de dørene som måtte dukke opp og se hva som er innenfor dem. Jeg har alltid vært sånn at jeg har elsket produksjonene mer enn den kreative prosessen. Det å gjennomføre produksjoner og sette ideer ut i livet gir meg puls og engasjement, forteller han.

Og han innrømmer at det er noen uprøvde oppgaver som frister mer enn andre.

- Jeg har en romantisk drøm om at jeg vil teste håndverkeren i meg og se om jeg kan få til noe innen filmproduksjon, som illustratør eller designer. Så jeg har bestemt meg for å holde alle muligheter åpne. Hvem vet, kanskje jeg prøver meg på regi, den biten har jeg alltid syntes har vært spennende. Samtidig er det jo markedsføring jeg kan, så jeg kommer nok ikke til å klare å la være å bryne meg på slike utfordringer om de kommer min vei, sier han.

Johansen understreker at han ikke har noen planer om å opprette et reklamebyrå som skal gå Pol «i næringa».

- Jeg slutter ikke i Pol for å skape noe som er likt som Pol, det er ikke det jeg vil. Jeg vet fremdeles ikke 100 prosent hva jeg vil bli når jeg blir stor, men jeg finner det vel ut i løpet av dette året her, tror han, men understreker at han ikke har satt noen «deadline» for seg selv.

- Jeg er en fyr som slipper alt jeg har i hendene og løper så fort jeg får los på noe. Men jeg tenker at det kommer når det kommer.

Foreløpig har han leid seg et kontor og så vidt sparket i gang et selskap. Da han skulle finne et navn til selskapet, gikk han til dyrenes verden.

- Det ble litt for pretensiøst å kalle selskapet «Stian Johansen AS», synes jeg. Og om fire uker skal vi få oss bikkje, så da blir det jo han og meg fremover, derfor har selskapet fått navnet «Stian & Meller». Det blir fint å ha et kontor hvor Meller og jeg kan finne ut av fremtiden.  

Det å gjennomføre produksjoner og sette ideer ut i livet gir meg puls og engasjement. Stian Johansen

- Fryktelig stolt

Å jobbe i team med noen i 22 år er nesten som et ekteskap å regne, og det er også det Stian Johansen velger å sammenlikne det med.

- Det har vært en helt fantastisk reise. Jeg har jo nærmest tilbragt mer tid med Janne enn min egen familie i disse 22 årene. Når jeg tenker på alt vi har fått vært med på – og oppnådd, er jeg fryktelig stolt. Jeg ville aldri vært det foruten, sier han.

Og han tror han har vært heldigere enn Janne Brenda Lysø i partnerskapet.

- Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg nok har vært heldigere som har jobbet med Janne enn hun har som har jobbet med meg. Alt som har ledet til at vi har kunnet komme i den posisjonen vi har kommet, er fordi hun er så fryktelig god. Jeg vet 100 prosent sikkert at jeg aldri hadde nådd så langt uten henne. Jeg er evig takknemlig for å ha fått være med henne disse 22 årene. Det høres kanskje ut som en takketale, men det er kanskje på sin plass også, sier Johansen.

Når han blir spurt om hva som er hans sterkeste minne etter alle årene i team med Lysø, svarer han;

- Her er det nok lett å relatere til bransjemessige og karrieremessige ting, som da vi vant Gullblyantens Ærespris. Det var et kjempestolt øyeblikk. Men det aller sterkeste minnet er nok da Janne var forlover i bryllupet mitt. At hun var med som venn da jeg skulle gifte meg, var ekstremt viktig for meg. For jobb er bare jobb, men venner og fine folk har man for livet. Sånn sett tar jeg også med meg mange nære og viktige vennskap , sier han.

Rent formelt forteller han at det er kontraktsfestet at hans eierandeler blir utløst når han nå velger å ikke jobbe der lenger.

Vi fikk jobbe med store kunder som SAS, Tine, McDonalds og Telenor, selv om vi ikke var tørre bak ørene. Janne Brenda Lysø

- Ikke uvennskap

I Pol avdramatiserer kreativ leder og makker Janne Brenda Lysø Johansens avgang.

- Det er ikke noe uvennskap som ligger bak her altså, Stian har lyst til å gjøre noe annet og slutter i full forståelse med byrået, understreker hun.

Johansen er én av seks gründere av reklamebyrået Pol, som ble startet sammen med Lysø, Thorbjørn Ruud, Petter Bryde, Monika Augustsson og Ole Jacob Bøe Skattum i 2013. Alle kom den gang fra Try Reklamebyrå, og den tidligere arbeidsplassen eier 51 prosent av Pol.

Les også: - Her blir det mye Try-sjel

Det er 22 år siden Stian Johansen og Janne Brenda Lysø gikk sammen på Westerdals og fant ut at de skulle dra på utplassering sammen. Det resulterte etter hvert i deres første jobb som team i BBDO. Deretter gikk de to til Leo Burnett, før arbeidsplassen ble McCann. Fra 2008 jobbet de i Try Reklamebyrå, og lenge har de to vært et av Norges mest meritterte, kreative team.

- Vi fikk vår første sølvfisk i Leo Burnett, og totalt har det blitt 25 sølvfisker siden, mimrer Lysø.

Og selv om reisen som team startet i BBDO; var det i Leo Burnett at de to for alvor fikk dreis på team-jobbingen.

- Det var der kimen til det teamet vi kom til å bli, ble sådd. De årene jobbet og jobbet vi, og den gullfisken vi fikk da, definerte oss som team. Der fikk vi jobbe med store kunder som SAS, Tine, McDonalds og Telenor - selv om vi ikke var tørre bak ørene, sier hun stolt.

Les også: Stjerne-team flytter fra Try

Les også: Vant æresprisen

Lysø synes det er trist at Johansen slutter i Pol.

- Det er kjempevemodig at han og jeg ikke skal jobbe i team lenger. Men jeg har masse pågangsmot, og det går fint, altså! Jeg har aldri lurt på om jeg skulle drevet med noe annet enn det jeg gjør nå og jeg skal nok finner noen nye å jobbe i team med. Å jobbe med kommunikasjon i 2019 er noe helt annet enn det var for bare et par år siden, og jeg synes det er mer spennende nå enn noensinne. Heldigvis. Jeg er så klar for fremtiden, og gleder meg til et nytt kapittel selv om det kanskje høres underlig ut. Stian er jo en del av livet mitt ennå, bare ikke her på jobben. Min erfaring er at når uventede ting skjer, har ting en tendens til å ordne seg, så jeg stresser ikke. Jeg gleder meg til det nye, og så ser jeg meg over skulderen med et smil, avslutter hun. 

Brøt ut:

Det var disse seks som startet Pol i 2013. Fra venstre: Petter Bryde, Thorbjørn Ruud, Stian Johansen, Janne Brenda Lysø, Monika Augustsson og Ole Jacob Bøe Skattum. Foto: Pol Reklamebyrå

Fakta: Stian Johansen

  • Med-gründer av Pol reklamebyrå og Art Director samme sted.
  • Uteksaminert fra Westerdals Oslo i 1997.
  • Har også jobbet i Missing Link (1997-1998), BBDO (1998-2000), Leo Burnett (2000-2004), McCann (2004-2008) og Try Reklamebyrå (2008-2013).
  • Mottok Kreativt Forums Ærespris i 2011 sammen med Janne Brenda Lysø.
  • Har jobbet i team med Lysø siden 1997.
  • Sammen med Lysø står han bak kjente reklame-jobber som «Doffen har daua» (Rema 1000), «Ost er ost» (Jarlsberg), «Bank fra A til Å» (DNB), «George Clooney» (DNB), «Syng inni deg» (NSB) og «Slappfisk» (Vipps). 
  • Slutter i Pol våren 2019.

Norsk stjerneteam bryter opp: - Både trist og vemodig