- Vi er det største byråmiljøet utenfor Oslo

TRONDHEIM (Kampanje): Men HK-gruppen sier de ikke har noen planer om å innta Oslo. Se tallene her.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

Det er historie i både vegger og tak der det Trondheimsbaserte reklamebyrået HK har installert seg. I det som tidligere var hovedpostkontoret i Trondheim - et bittelite steinkast fra promenadegata Nordre gate – har byrået tatt store grep med de historiske lokalene.

- Her har vi samlet fire byråer på én og samme flate, og allerede nå er vi veldig tilfreds med flyttingen. De nye lokalene gir oss en helt annen synergi og dynamikk, sier HK-leder Olav Svartøien til Kampanje.

I tillegg til HK Reklamebyrå sitter også søsterselskapene HK Link og Rosenborg Reklame under Posthusets høye glasskuppel, samt Tank Design Trondheim som HK eier 50 prosent av.

- Odd Reitan og Ivar Koteng eier Postgården, som hadde stått tom siden Posten flyttet ut i 2013. Vi holdt til i naboeiendommen og har siklet på denne gården lenge. Da vi endelig fikk ja til å ta over det vernede bygget var det bare å slå til. Her fikk vi 750 kvm med flott arkitektur og mye historie. Fra å være spredt over fire etasjer i de gamle lokalene, fikk vi nå samlet alle byråene på samme gulv, sier en stolt Svartøien.

Resultatet har blitt et unikt kommunikasjonshus i trønder-hovedstaden - med egen byråbar, søyler, minnetavle, møtebokser i signalfarger og Postens gamle skrankenummer som møteromsnavn.

Den gang da:

Slik så det ut i lokalene i 1920. Foto: HK

Nyoppusset:

Og slik ser det ut etter oppussingen. Foto: HK

Kjøpte ut gründerne

Det er tre eiere som kontrollerer HK-gruppen; foruten Svartøien er det tvillingbrødrene Dag og Bjarne Berg. De tre barndomskameratene gikk inn i byrået i 1999, som den gang het Hulaas & Kvarberg. De kjøpte senere ut gründerne, endret byrånavnet til HK og har siden styrt skuta.

- HK-navnet var allerede godt etablert i Trondheim, så vi valgte å beholde det, sier han.

Svartøien og Berg-brødrene eier én tredjedel hver av holdingsselskapet Montana Holding – som igjen kontrollerer 85 prosent av HK reklamebyrå. De resterende 15 prosentene kontrolleres av ansatte.

De fire byråene som er samlokalisert i Trondheim, samt HK Reklamebyrå Tromsø, omsetter for 115,4 millioner kroner. Totalt jobber det 50 personer i de fem byråene.

- Vi er det største kommunikasjonsmiljøet utenfor Oslo og sjette største i Norge, sier Svartøien ubeskjedent.

I 2018 fikk HK Reklamebyrå en byråinntekt på 25 millioner kroner, mot 21 millioner i 2017, noe som innebærer en vekst på 23 prosent. HK Link fikk en byråinntekt på 20 millioner kroner i 2018, noe som er en vekst på 55 prosent. Rosenborg Reklame fikk en økning i byråinntekt på 30 prosent til 7,1 millioner kroner.

Resultatene i HK-alliansen endte i pluss for alle, unntatt Tank Design Trondheim, som ble startet opp i 2017 og hadde sitt første hele driftsår i fjor. I 2018 er det spesielt HK Link og området performance som har vekst – og det på hele 65 prosent.

- Slik har det vært de siste fire årene. Mye av dette er jo knyttet til mediekjøp, men godt samarbeid på tvers av byråene har også bidratt til mer trøkk, tror Svartøien.

At man etablerte Tank Design Trondheim vil betale seg på sikt, mener han.

- Tank gjør oss attraktive for andre og større kunder, siden vi kan tilby et enda bredere spekter av tjenester, sier han.

Her ser du regnskapstallene til hele HK-konsernet for 2018. Alle tall i MNOK. Reklameallianse øker overskuddet

HK Alliansen*

 2018

2017 

Endring i % 

Omsetning

115,4

87

33

Byråinntekt

59,3

46

29

Resultat før skatt

5,7

3,7

54

* Inkluderer HK Reklamebyrå, HK Link, Rosenborg Reklame,  HK Tromsø og Tank Design Trondheim

 

 

Tror prispresset i Oslo er større

Svartøien tror ikke økonomien i reklamebransjen utenfor Oslo er dårligere enn i hovedstaden.

- I utgangspunktet vil du kanskje tro at det er lavere timepriser utenfor Oslo. Men faktum er at vi faktisk har vunnet anbud der vi skårer dårligere på pris, altså har høyere timepris, men skårer samtidig høyere på kompetanse.

En av grunnene til at det er slik, tror han at skyldes et større prispress i hovedstaden.

- Vi har lojale kunder og har jobbet med flere av dem i over 15 år. Ingen av de spurte HK-kundene som ble intervjuet til Årets Byrå-undersøkelsen, oppga at de planla å bytte byrå, forteller han.

På kundelisten står i dag nasjonale merkevarer som Bygger’n, Veidekke, Egon, Grilstad, NTNU, Kremmerhuset, Høie of Scandinavia, DNB Bank, Austmann og Trøndelag Kraft.  På kundelisten har de også et av de lokale spisestedene som nylig kunne innkassere en Michelin-stjerne; nemlig restauranten Fagn.

- Vi får flere forespørsler fra andre steder i landet, men har ingen ambisjoner om å «ta» Oslo. Vi kommer aldri til å etablere oss der, proklamerer han.

- Oslo-kunder er nok oppdratt litt annerledes. Suksessen i Posthuset er bygd på tett oppfølging av kunder vi sitter nært på og gjerne deler kultur og virkelighetsoppfatning med. Her oppe er langsiktighet en suksessfaktor både for kunden og oss. Det vi investerer i kunnskap og kompetanse om kunden, kan man ikke ta ut i løpet av to-tre år, sier Svartøien.

Her ser du regnskapstallene til HK Reklamebyrå for 2018. Alle tall i MNOK. Reklamebyrå øker omsetningen

HK Reklamebyrå 2018 2017 Endring i %
Omsetning 41 33,4 23
Byråinntekt  25  21 19
Resultat før skatt 1,8 1,4 29
Farger:

HK har gått for friske farger under de hvite buene. Foto: HK

Møterom i glass:

Midt i det store rommet er det bygget en glassboks som rommer et møterom. Foto: HK

Grønt er skjønt:

Grønne kontrast-vegger og grønne sofaer. Foto: HK

- Vi er det største byråmiljøet utenfor Oslo