Espen Egil Hansen, publisher i Aftenposten, ble utropt som opplagsvinner onsdag, og varslet kakespising og feiring. Men champagnen ligger på kjøleren, til tross for at avisens 17-årige nedgang er snudd til vekst.
- Bekymringene handler om at endringene i mediemarkedet ikke er over med dette. Vi har en stor og veldig god papiravis, men kostnadsbildet i årene framover blir svært krevende. Det står fortsatt monumentale utfordringer foran oss, sa Hansen til Kampanje onsdag.
Les mer: Etter19 år med opplagsfall, peker pilene oppover i Avis-Norge
Det er ansvarlig redaktør Gard Steiro i VG helt enig i.
- Papiravisen er en aldrende og syk pasient, sier han til Kampanje.
På den store tallpresentasjonen onsdag beskrev han papirfallet som alvorlig. Hans egen avis hadde størst opplagsfall av alle norske papiraviser i 2017 med et fall på 15,4 prosent til 82.015. Kraftig nedtur, med andre ord, men mindre enn tidligere år.
Samtidig økte i fjor antallet digitale abonnenter betydelig, og de digitale annonseinntektene nådde rekordhøyder. Det bidro til å gi VG et driftsoverskudd på 339 millioner kroner av en omsetning på 1, 746 milliarder kroner.
- Prøver du å fortelle bransjen og dine ansatte at man står overfor store kostnadskutt i nær framtid?
- Nei, overhodet ikke. Vi har ingen planer om store kostnadskutt, men vi jobber hele tiden med å effektivisere driften, sier Steiro.
Han mener VG til tross for gode økonomiske resultater i 2017 og økte inntekter «ikke står overfor store kostnadskutt, men store omstillinger.»
- Den norske mediebransjen har underliggende utfordringer som er alvorlige. Mediekrisen er ikke over om det kommer noen gode tall i dag. Hele forretningsmodellen som er knyttet til papiravisen er under press, den utgjør fortsatt brorparten av omsetningen til de fleste mediehusene. Papiravisens opplag og annonseinntekter faller, dette kommer ikke til å endres. Det betyr ikke at vi skal legge ned papiravisen, vi kommer til å satse på den, men inntektene kommer til å falle i VG og alle andre papiraviser, sier han.
Til tross for vekst i digitale brukerinntekter, mener VG-sjefen det fortsatt er en lang vei frem til «en bærekraftig forretningsmodell.»
- Vil det jobbe like mange i VG om fem år?
- Nei, færre.
- Langt færre?
- Færre, men det vanskelig å si fordi det kan komme nye forretningsområder. Mye av det som er knyttet til papiravisen vil være redusert om fem år. Der har vi allerede tatt en en del grep for å effektivisere driften, men om nyhetsrommet er mye mindre om fem år er jeg usikker på, det kan bli større.
- Lasse Gimnes, som en gang jobbet i VG, mener mediehusene nå er over den verste kneika, hva sier du om det?
- Det er jeg uenig i. Det er altfor tidlig å si at man er over kneika. Jeg er enig i at det ser lysere ut nå enn i 2014 og 2015, men om vi ser enden av tunnelen eller om det bare er et lysblaff skal ikke jeg si noe om. Det er en positiv utvikling i mange mediehus, noe man skal glede seg over, men branjen må ikke gjøre den feilen å tro at alle problemer nå er over. Det er mange piler som peker nedover, uten at man klarer å skape nok inntekter. Det er det vi prøver å fortelle politikerne. Omstillingen i bransjen kommer til å bli komplisert og vanskelig, frykter jeg.