Sier vi design, tenker du kanskje på Arne Jacobsen, Charles og Ray Eames eller Apple. Helt tilbake til 1950-tallet finner vi ikoniske designobjekter som har vært med å bygge nasjonal eller personlig identitet. Men også design endres med samfunnsutviklingen og har i de siste tiårene fått utvidet sitt virkefelt. Designfaget svarer på økende behov for kreativ problemløsning og tilbyr i dag metoder og verktøy for innovasjon, kommunikasjon, forvaltning og fornying, der fysisk form er én del av et resultat som også kan inneholde digitale interaksjonsløsninger, merkevarer, systemer, strategi eller effektivisert tjenesteorganisering. Så hvor står vi nå?
Vår verden blitt ufattelig kompleks. Vi møter store problemer hvor løsningene ikke er å finne i tidligere erfaringer eller data og statistikk. Vi kan ikke lenger bare lene oss på analytisk tenking som foredler eksisterende kunnskap og gjør små forbedringer i status quo. Det er et behov for mer utforsking. Designtekning representerer én måte å forstå verden på som gjør det mulig å se og håndtere store utfordringer.
Her har vi plukket ut noen eksempler som viser de endrede rollene designere har fått og tatt det siste tiåret. Hver for seg illustrerer de hvordan designtenkning kan bidra til å utforske komplekse problemstillinger som resulterer i verdifulle løsninger. Til sammen viser de hvordan designfaget har utviklet seg til å bli en pådriver for innovasjon og opphav til nye, attraktive løsninger i norsk og internasjonalt nærings- og samfunnsliv.
Her er dersigneres endrede rolle satt sammen i en tidslinje. Kilde: Norsk design- og arkitektursenter
Design gjør verden bedre
Fødselshjelpsutstyr som reduserer dødelighet blant barn og mødre i utviklingsland. Et biopapir som holder grønnsaker friske lenger og reduserer matavfallet. Smarte motorveier som kommuniserer med bilen og gir bedre trafikksikkerhet. Og en klimaplan for hele København. Det er bare noen av finalistene fra Index:Award, verdens største og viktigste designpris.
Siden 2005 har den danske non profit-organisasjonen Index:Award delt ut priser i de seks kategoriene Body, Home, Work, Play&Learning og Community til prosjekter som har bidratt til bedre liv og samfunn. Mottoet er «Design to improve life», og en utstilling av finalistene reiser verden rundt og stilles ut på offentlige plasser i partnerbyene.
Prosjektene i konkurransen har høy kvalitet og skaper imponerende resultater. Nominasjonsprosessen er åpen for alle, men fra og med i år hjelper utvalgte personer over hele verden til i arbeidet med å identifisere prosjekter som har forbedret folks liv i stor eller liten skala. Finalister og vinnere offentliggjøres i slutten av august. De mange Index:Award-prosjektene viser det store potensialet for positiv endring og forbedring med en designtilnærming. Det er bra for alle.
Index:Award synliggjør hvordan verdens store utfordringer kan adresseres på nye måter. Vi trenger ikke design av flere nye, hvite tekopper, men flere gode løsninger på samfunnsutfordringer.
Design utforsker problemer
På tross av at verden er i rask endring med stadig økende utfordringer, er næringslivet fortsatt dominert av en rasjonell-analytisk tilnærming. Det fungerer godt når målet er å forbedre eksisterende produksjonsmetoder, rutiner og tilbud, men er ikke like egnet for å fremme innovasjon og nytenkning eller for å analysere og forstå problemer. Forfatterne av boka «Lønnsom og bærekraftig», Jørgensen & Pedersen, mener strategiske beslutningstakere burde bli mer problemorienterte og mindre løsningsfokuserte. De understreker at strategiske prosesser handler om å identifisere, diagnostisere og løse problemer. Dette er vi også opptatt av i Norsk design- og arkitektursenter.
En slik tilnærming er bakgrunn for etableringen av selskapet SAFI International, som har bygget en hel verdikjede rundt bioetanolovnen SAFI. Over 70 prosent av afrikanske husholdninger sør for Sahara fyrer med ved eller kull når de lager mat, noe som resulterer i 600 000 dødsfall hvert år. Det gir omfattende avskoging og økt CO2-utslipp, og mange kvinner må bruke flere timer på å samle ved i farlige områder. SAFI International har en løsning på denne komplekse utfordringen. SAFI-ovnen er rimelig, effektiv, sikker og rentbrennende. Ovnen brenner bioetanol, og produksjonen av brennstoffet stimulerer lokal produksjon av etanol fra bioavfall. Det fremmer lokal verdiskaping knyttet til salg, både av brennstoff og ovner. For de fattigste tilbyr SAFI International også mikrofinansiering.
Bioetanol-ovnen til Safi. Foto: Facebook/Safi
Effekten av SAFI ovnen er særlig verdifull for kvinner og barn, som får bedre helse, sikkerhet og effektiv matlaging. Det blir mer tid til arbeid, utdanning og omsorg for barn og eldre.