Reklamebransjen har lønnsvinnerne

Taperne er ansatte i mediekanalene.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman, Erlend Fossbakken og Knut Kristian Hauger

Kampen om de flinkeste folkene setter press på lønnskostnadene i medie- og kommunikasjonsbransjen. Og det er i reklamebyråene lønnsveksten er størst mens de ansatte i mediekanalene har svakest utvikling. Det viser en ny rapport om lønnsutviklingen som rekrutteringsselskapet Mediabemanning har laget.

Her er noen av nyhetene om lønnsutviklingen: Det er særlig de store reklamebyråene som sender lønnsveksten i byråbransjen oppover. I fjor steg lønningene i reklamebyråene med 8,4 prosent. For byråene samlet sett var lønnveksten på 5,9 prosent. I mediebyråene var veksten på 4,2 prosent. Kommunikasjons- og content marketing-byråenes lønninger steg også med 4,2 prosent. Ansatte i mediekanalene kan vise til den laveste lønnsveksten i fjor, en økning på 3,9 prosent. På annonsørsiden var lønnsveksten på 4,7 prosent i fjor. Det er ansatte i denne delen av bransjen som er dårligst betalt. En forklaring på det er at det er overrepresentasjon av kvinner og at bare én av tre har resultatansvar.  Lederne i bransjen har hatt sterk vekst, opp 6,2 prosent, og det er en klar fremgang fra 2013 da veksten var på 3,8 prosent.

For hele bransjen økte lønningene med 5,6 prosent i 2014 mot 5,3 prosent året før. Gjennomsnittlig lønnsvekst i Norge i samme periode var på 3,5 prosent, ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB). Gjennomsnittslønnen for hele bransjen var på 610.000.

HER KAN DU LASTE NED HELE RAPPORTEN OM BRANSJELØNN, ATTRAKTIVE ARBEIDSPLASSER OG LEDERE

- Byråene strekker seg langt
Ole A. Janzso, partner og rådgiver i Mediabemanning, forteller til Kampanje at de dyktigste i medie- og kommunikasjonsbransjen nå trekker mot byråene.

 - Vi ser at en del av byråene er veldig opptatt av å få strategisk forretningskompetanse. De er villige til å strekke seg langt for å få forretningskompetanse fra annonsører og utvikling-  teknologikompetanse fra medieselskapene. Den kompetansen er de villige til å betale for. Samtidig er det viktig å påpeke at  byråene har veldig mange lojale arbeidstagere. De bidrar til å stabilisere lønnsutviklingen. I den andre enden finner vi de som rekrutteres og som da bidrar til å drive lønnsveksten oppover. Undersøkelsen er en refleksjon av de som er bevegelse i jobbmarkedet, sier Janzso til Kampanje.

 - Har byråene kontroll på lønnsfesten eller kan man få en kraftig bakrus i byråbransjen?

- Når vi ser på bransjens lønnsomhet, så har totalt 60 byråer en gjennomsnittlig driftsmargin på ti prosent. Mange av byråene går svært bra, men noen av de største byråene har hatt det tøft og har tatt store tap. En gjennomsnittlig bunnlinje på nesten 10 prosent blant selskaper som dessuten har investert i vekst og flere ansatte er slettes ikke dårlig, mener Janzso.

Undersøkelsen viser videre at det er de ansatte i byråene som har høyest forventning til ny lønnsvekst i 2015. Flertallet venter en vekst på mer enn fem prosent.

- Har de fulgt dårlig med på alle de nedslående nyhetsoppslagene om årets lønnsoppgjør og norsk økonomi eller har de grunn til å tro at lønnsveksten fortsetter?

- Så lenge byråene øker inntektene og ansetter flere folk, så vil de ansatte har vedvarende høye forventninger til ytterligere lønnsvekst, spår partner og rådgiver Ole A. Janzso i Mediabemanning.

Les også på Kampanje Premium: Økte lønna med 700 prosent

Artikkelen fortsetter under grafene.

Lønnsvekst 2014

Her ser du hvordan lønnsveksten har vært i prosent i 2014 sammenlignet med 2013 i medie- og kommunikasjonsmarkedet.

Lønnsnivå i byråene

Her ser du hvordan lønnsveksten har vært i prosent i 2014 sammenlignet med 2013 i de ulike typene byråer.

Jeg er ikke overrasket over at lønnsveksten er større i byråbransjen enn blant medieselgere. Medieindustriens lønnsomhet er under ekstremt press, så de må jo både kutte og holde kostnadene ned med alle tenkelige hjelpemidler Paal Fure

- Ikke overrasket byråveksten
- Jeg er ikke overrasket over at lønnsveksten er større i byråbransjen enn blant medieselgere. Medieindustriens lønnsomhet er under ekstremt press, så de må jo både kutte og holde kostnadene ned med alle tenkelige hjelpemidler, sier konsernsjef Paal Fure i Dentsu Aegis Norge.

I Mediabemannings store bransjeundersøkelse er Fure også en av de topplederne som er mest populær i bransjen. Fure sier han har merket seg at nye grupper som tidligere ikke har ønsket seg til byråer, nå søker dit.

- Jeg konstaterer at tidligere meget godt betalte selgere som ikke ville vurdert byrålønninger tidligere, nå søker til byråene. Medieselgere har tjent mer enn byråfolk tidligere. En vekst på 5,9 og 3,9 prosent er noe begge grupper skal være fornøyd med. En slik vekst tror jeg ikke det blir i markedet i år, for å si det sånn, sier han til Kampanje.

- Knapphet på kompetanse: Mediebyråansatte har ikke den største lønnsvekste i medie- og kommunikasjonsbransjen, men sjefen i Dentsu Aegis, Paal Fure, tror ikke lønn er det viktigste lokkemiddelet for å få tak i de rette folkene.

Selv om snittet for byrålønningene øker med 5,9 prosent, er det altså reklamebyråene som leder an i denne utviklingen med en lønnsvekst på 8,4 prosent. Både mediebyråene og kommunikasjon/PR-byråene hadde til sammenlikning en lønnsvekst på 4,2 prosent. Og nettopp denne forskjellen peker Fure på.

- Det som driver opp lønningene er knapphet på en del viktig kompetanse, for eksempel innen digitalt. Jeg synes Kjetil Try sa det godt i en sak på Kampanje om at det er dyrt å satse på ny kompetanse. Man må ha mer ressurser på oppgaver man klarte seg med færre før, sier Fure.

Når byråer skal lokke til seg nye ansatte, viser undersøkelsen at det er ønsket om faglig utvikling som er det viktigste for bransjefolk – både menn og kvinner. På andreplass følger lønn for kvinner og innovasjon for menn. Fure tror ikke lønn er det viktigste lokkemiddelet for å få tak i de rette folkene.

- Nei, langt i fra. Jeg vil jo hevde at den typen arbeidstakere som primært motiveres av lønn, er i mindretall i byråverdenen. De fleste blir nok motivert av spennende arbeidsoppgaver, stimulerende miljø, spennende kunder og selvfølgelig også betingelser. Men ikke nødvendigvis i den rekkefølgen, sier Fure.

Mener folk drives av lønn
I fjor vår meldte Beathe Stangeland Eide overgang med mediebyrået Mediacom til reklamebyrået SMFB. Hun sier til Kampanje at det nok er en del bransjefolk som drives av lønn i jobbjakten.

- For mange er det sikkert et veldig viktig kriterium. Men for meg handlet det om å få nye utfordringer etter å ha vært flere år i mediebyrå. Det handlet mest om hva SMFB kunne gi av kreative utfordringer, miljø og inspirasjon. I alle fall når man gjør et skifte fra én del av bransjen til en annen, tror jeg det handler mer om arbeidsoppgaver enn lønn, sier Stangeland Eide til Kampanje.

I bransjerapporten fra Mediabemanning kommer det frem at akkurat SMFB figurerer på listen over de ti meste attraktive arbeidsplassene. Og toppsjef Christian Steen figurerer også på listen over de mest populære sjefene i bransjen.

- Det var ikke så veldig viktig for meg at byrået var på en liste over de mest attraktive arbeidsplassene, men utenfra fremsto byrået som det mest spennende, kreative miljøet.  For meg personlig er det veldig viktig å ha en god leder, det er ingen enkeltperson som setter så stor preg på en organisasjon som lederen. Og i SMFB er Christian en suveren leder og en fin person å jobbe for, sier hun.

Byttet jobb: En av dem som byttet jobb i byråbransjen i fjor var digitalrådgiver Lina Aas-Eng. Hun mener det er flere forhold som spiller inn når hun skulle bytte jobb.

- Godt rykte mye å si
Lina Aas-Eng er en «digital native» og byttet i fjor høst arbeidssted. Etter flere år som digitaldirektør i Mindshare tok hun farvel med mediebyråbransjen for en rådgiverjobb hos Try/Apt i reklamebransjen.

- Jeg kikket ikke etter noe spesielt i utgangspunktet, men det er klart at det som trigger i en sånn sammenheng er hvordan man ønsker å utvikle seg.  For meg var det viktig at det var et arbeidssted som tok digitaliseringen på alvor og integrerte de nye kommunikasjonsprosessene. Det kunne derfor ikke være et for stort gap mellom de digitale nerdene og de som satt på de store strategiene, sier Aas-Eng til Kampanje.

Aas-Eng går dermed til et selskap som lenge har markert seg som ett av de mest attraktive arbeidsplassene i bransjen, viser undersøkelsen til Mediebemanning.

- Det har mye så si at det er et sted med et godt rykte og at det er flinke fagfolk på huset også må det være en dynamikk mellom det moderne og det tradisjonelle. Det er ingen tvil om at det sitter mye kunnskap i veggene i Try/Apt også er de flinke til å holde på de ansatte. Det er mange som har jobbet i Try lenge, sier Aas-Eng.

- Er det litt «kult» å si at man jobber i Try?

- Jeg har ikke jobbet i denne delen av kommunikasjonsbransjen før, så jeg forstod nok ikke helt omfanget av akkurat det. Jeg kjente jo til Try fra før men skjønte det nok mer og mer når jeg satt meg ned og diskuterte dette med mine nære og kjære. Det var selvsagt heller ikke var noe minus at Try har vunnet «Byråprofil» 12 år på rad. Sånt gjør jo inntrykk, sier hun.

I den store bransjerapporten til Mediebemanning kommer det frem at Try/Apt er den arbeidsplassen som folk rangerer som landets nest beste, kun slått av Schibsted (se egen sak). I samme rapport kommer det også frem at daglig leder av Try/Apt, Kjetil Try, troner på toppen over landets mest populære ledere.

- Hva betydde Kjetil Try for deg i valget av ny jobb?

- Det betydde mer enn jeg trodde på forhånd, og det var først da jeg møtte Kjetil Try første gang at jeg oppdaget at han var både åpen, nysgjerrig og ydmyk i forhold til de tingene som jeg kunne bidra med.  At sjefen er en hyggelig fyr som også er veldig hands on og engasjert hjelper selvfølgelig, sier hun.

- Mediebyråer ikke lønnsledende
Når det gjelder lønnsnivået sier Aas-Eng  at hun personlig ikke gikk rundt med «store tanker» om høyere lønn bare fordi hun byttet bransje og gikk fra et mediebyrå til et reklamebyrå.  I Mediebemannings undersøkelse kommer det frem at lønnsveksten i reklamebransjen har vært større enn veksten i både mediebyråbransjen og mediebransjen.

- Jeg vet ikke om jeg hadde noe inntrykk av lønnsforholdene, men er det et rykte der ute så er vel at mediebyråene ikke er lønnsledende i bransjen. Men lønn er uansett ikke det avgjørende. Det er andre ting som utfordringer, evne til å holde på ansatte og godt miljø som betyr mest. I Try er det en fantastisk god stemning og det gikk bare to uker i ny jobb så var jeg invitert på en jentetur med de andre på jobben, sier Lina Aas-Eng.

- Men fikk du en bedre lønnsavtale?

- Jeg er fornøyd med alt. Alt er tipp topp, sier Aas-Eng.

Reklamebransjen har lønnsvinnerne