Flere av årets Gullblyanten-vinnere tror kreativiteten vil overleve i et reklamemarked som blir stadig mer datadrevet og der det meste synes å handle om algoritmer og big data. For med stadig flere datadrevne digitale kampanjer, er reklamebransjen og den tradisjonelle reklamemannen som bare har gått under navnet «Mad Men», blitt født på ny og døpt om til «Math Men».
Petter Bryde er en av landets fremste kreative personer, i hvert fall om en skal tro juryen i reklamekonkurransen Gullblyanten. Bryde vant den aller gjeveste prisen Grand Prix for NRK «Tv-aksjonen» som i fjor ble tildelt Kirkens Nødhjelp. Bryde og makker Thorbjørn Ruud klarte å flytte rekrutteringen av bøssebærere over til det digitale. Han tror ikke det blir vanskeligere å være kreativ i et reklamelandskap som er preget av big data, programmatic og personliaserte annonser som henvender seg til konsumentene på ned på minste individnivå.
- Nei, det tror jeg ikke. Jeg mener det blir lettere og mer interessant. Det stilles større krav til at det vi gjør fungerer og du får så brutalt fort vite om det du lager når igjennom. I dag får du tilbakemeldinger med en gang og det er med på å gjøre den kreative jobbingen enda mer morsom, men også mer utfordrende, sier Petter Bryde til Kampanje.
- Kommer det til å påvirke arbeidshverdagen din?
- Ja, det kommer jo til å gjøre det. Vi må forholde oss til det, men også utnytte det. Jeg tror faren ligger i å tro at det holder å vite hvor man når målgruppen, fordi det er fortsatt like viktig hvordan man skal nå den. Jeg opplever at det tidvis blir borte i debatten. Det er fortsatt ikke blitt matematikk, men det er det noen som tenderer til å mene, sier kreatør og Grand Prix-vinner i Gullblyanten, Petter Bryde, fra reklamebyrået T/A Pol.
- Du er ikke så glad i «Math men»?
- Nei.. altså, jeg er vel ikke det.