- Reklame er fortsatt ikke matematikk

Mad Men eller Math Men? Norges fremste kreative mennesker tror ikke data og algoritmer vil ta livet av kreativiteten.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Flere av årets Gullblyanten-vinnere tror kreativiteten vil overleve i et reklamemarked som blir stadig mer datadrevet og der det meste synes å handle om algoritmer og big data. For med stadig flere datadrevne digitale kampanjer, er reklamebransjen og den tradisjonelle reklamemannen som bare har gått under  navnet «Mad Men», blitt født på ny og døpt om til «Math Men».

Petter Bryde er en av landets fremste kreative personer, i hvert fall om en skal tro juryen i reklamekonkurransen Gullblyanten. Bryde vant den aller gjeveste prisen Grand Prix for NRK «Tv-aksjonen» som i fjor ble tildelt Kirkens Nødhjelp. Bryde  og makker Thorbjørn Ruud klarte å flytte rekrutteringen av bøssebærere over til det digitale. Han tror ikke det blir vanskeligere å være kreativ  i et reklamelandskap som er preget av big data, programmatic og personliaserte annonser som henvender seg til konsumentene på ned på minste individnivå.

- Nei, det tror jeg ikke. Jeg mener det blir lettere og mer interessant. Det stilles større krav til at det vi gjør fungerer og du får så brutalt fort vite om det du lager når igjennom. I dag får du tilbakemeldinger med en gang og det er med på å gjøre den kreative jobbingen enda mer morsom, men også mer utfordrende, sier Petter Bryde til Kampanje.

- Kommer det til å påvirke arbeidshverdagen din?

- Ja, det kommer jo til å gjøre det. Vi må forholde oss til det, men også utnytte det. Jeg tror faren ligger i å tro at det holder å vite hvor man når målgruppen, fordi det er fortsatt like viktig hvordan man skal nå den. Jeg opplever at det tidvis blir borte i debatten. Det er fortsatt ikke blitt matematikk, men det er det noen som tenderer til å mene, sier kreatør og Grand Prix-vinner i Gullblyanten, Petter Bryde, fra reklamebyrået T/A Pol.

- Du er ikke så glad i «Math men»?

- Nei.. altså, jeg er vel ikke det.

 

Petter Bryde jobber til daglig i T/A Pol, et reklamebyrå som spant ut av landets største  og beste reklamebyrå de siste 12 årene, Try/Apt. Men på rekordtid har lillebror markert seg både med kreative priser, lønnsomhet og flere store kunder. Men sånn går det kanskje når landets to beste reklameteam bestemmer seg for å starte byrå sammen. Under Gullblyanten tok byrået hele 15 priser hvorav én Grand Prix og seks gull.

Petter Bryde og resten av T/A Pol-gjengen høstet inn priser blant annet for sine reklamejobber for kunder som DNB og NSB i tillegg til Tv-aksjonen. Men å gå til topps i reklamekonkurransen Gullblyanten er ingen enkel jobb, ifølge noen av landets mest kreative mennesker. Av den samlede norske produksjonen av reklamejobber i løpet av et år, sendes rundt fem prosent – eller 650 arbeider - inn til Gullblyanten. 10-15 prosent av disse premieres i selve konkurransen med gull, sølv eller bronse.

- Det er kjempetøft å nå opp og veldig vanskelig. Det er brutalt vanskelig, sier kreatør Petter Bryde til Kampanje.

Det er fortsatt ikke blitt matematikk, men det er det noen som tenderer til å mene.

Gullblyanten er reklamebransjen egen kåring og har som formål å kåre landet aller mest originale og nyskapende reklamearbeider og dermed den beste kreative, kommersielle kommunikasjonen som produseres i løpet av et år

- Du konkurrerer i utgangspunktet med det beste som laget gjennom et helt år også skal du skille deg markant ut av det, sier han.

- Hva slags jobber er det som når opp. Er det fortsatt humor som er vinnerresepten?

- Nei, det vil jeg ikke si. Jeg tror egentlig aldri det har vært noen formel og jeg vil ikke si at det nødvendigvis er humor. Men det må være klokere og klokere tenkt ettersom årene går. Juryen i Gullblyanten er blitt mer profesjonell, og man ser mer og mer etter de kloke tankene og man ser etter kommunikasjon. Det holder ikke lenger med en fiks ting, sier Bryde.

- Nåløyet er trangt
En annen gullvinner fra årets Gullblyanten er den mye premierte, kreative lederen i Try/Apt, Øystein Halvorsen. Han sier at ofte blir de litt brede og humoristiske filmene dømt «strengt» i en konkurranse som Gullblyanten. 

- Nåløyet er trangt og det er ikke så ofte at humoren når helt til topps. Jeg synes vi noen ganger er litt strenge mot humoristiske arbeider i Gullblyanten-juryen, og at det ofte er arbeider som ligner litt på kunst som når opp. Humor kan vinne, det er ikke det, men blir det for bredt og folkelig, hender det at det faller igjennom i en konkurranse som Gullblyanten. Det er ingen automatisk diskvalifikasjon med humor, men har du en jobb med både smartness og godt håndverk så når du opp, sier han.  

Kreativ på morgenen: Gullblyanten-vinner Øystein Halvorsen fra Try/Apt sier han er mest kreativ tidlig på dagen. - Før lunsj, sier han.

Halvorsen er ikke i tvil om at arbeidsdagen som kreativ i et reklamebyrå har endrets seg voldsomt de siste årene med stadig flere digitalt orienterte kampanjer som tar i bruk flere stadig virkemidler for å nå forbrukeren. Try/Apt og Halvorsen forsynte seg også grovt av medaljene med hele 25 priser totalt.

- Hverdagen har endret seg radikalt, men jeg synes det bare er blitt morsommere. Selve idejobbingen er ikke så annerledes, men du involverer veldig mange flere. Du må plutselig høre med en utvikler om det er mulig og du må høre med mediekanalene om de kunne vært med på noe sånt. Det er den berømte bransjeglidningen, sier han.

- Har det blitt vanskeligere å være kreativ?

- Både ja og nei, men jeg heller nesten mot å si at det har blitt enklere. Før var disiplinene film, print, radio og egentlig var du litt bundet av de forskjellige disiplinene også var det om å gjøre og løse det best innenfor den kanalen. I dag er det mer «dette er problemet, hvordan løser vi det med de virkemidlene du har til rådighet?». Det er vanskelig nok det, men jeg har jobbet med Lotto i mange år tidligere og det med å komme opp med Lotto-ide nummer 49 er nesten vanskeligere, sier Halvorsen som vant gull i Gullblyanten for blant annet Volkswagen og kampanjen «Ladeapp».

- Når annonsene blir mer og mer personaliserte og styrt ned på individnivå, blir dere alle «Math Men» eller vil det være plass til det kreative?

- Ja, jeg tror jo det. Det er mye matematikk og mye algoritmer, men jeg husker Tord Grip, som var veldig fascinert av hvordan amerikansk fotball var styrt av matematikk og systemer, og der alt er planlagt på forhånd. Han sa at likevel er det det ene geniale trekket som kan avgjøre en match. Nå trodde jeg aldri at jeg skulle sitere Tord Grip noen gang, men han var uansett inne på noe. Kreativitet blir bare viktigere selv i en hverdag som er så planlagt og styrt med skreddersøm, sier han.

En annen gullvinner på Gullblyanten var McCann. Byrået hentet hjem fire gull blant annet for kampanjer for Widerøe og Ruter. Kreatør Ingrid Lea mener det å vinne i Gullblyanten er «noe av de gjeveste man som kreatør kan vinne». Men som sine bransjekolleger er det ikke nødvendigvis de humoristiske reklamefilmene man kjenner fra tv som går til topps i reklamekonkurransen Gullblyanten. McCann-kreatøren mener at underholdningselementet i dag må «bevege seg på et større plan enn det rent humoristiske».

- Det må være mer enn bare humring. Det skal også være engasjerende på en eller annen måte, kanskje ved at du får lyst til å delta, dele det med venner, like det eller vise det frem. Det må først om fremst være smart for å vinne i Gullblyanten, sier hun.

- Gjør det nye medielandskapet med sosiale medier, mindre skjermer på mobilen big data og personaliserte annonser, det mer vanskelig å være kreativ?

- Det blir jo på sett og vis det. Man må henge med hele tiden, men så lenge man lever i den hverdagen hele tiden selv, forstår man jo veldig godt hvordan andre også konsumerer innhold i dag. Når man lever i den verden selv klarer man fint å tilpasse seg, sier hun.


 

Jeg trodde aldri at jeg skulle sitere Tord Grip noen gang, men han var uansett inne på noe når det gjelder kreativitet.

- Så det vil være plass til kreativitet i en mer datastyrt mediehverdag?

- Ja, absolutt, jeg vil si det er desto viktigere med kreativitet i dag, ikke bare plass til det. Man må nok tenke mer helhetlig og være litt mer overalt hele tiden enn å bare blåse av alt et sted. Men uansett hvilken mediehverdag man lever i, vil innholdet i det vi lager alltid være det viktigste, sier Lea.

- Når er du mest kreativt selv

- Oj. Det var vanskelig spørsmål. Nei det er ikke noe bestemt tidspunkt.

- Kan du våkne opp midt på natta?

- Det er lite av det heldigvis! Jeg er igrunn mest kreativ når jeg og teamet mitt setter oss ned med en spennende problemstilling vi må løse, sier Lea.

Gulltabellen

Her ser du oversikten over hvilke reklamebyråer som vant flest gull på Gullblyanten i år.

Medaljeoversikten

Her ser du oversikten over hvilke reklamebyråer som tok flest priser på Gullblyanten i år.

Alle bilder Eivor Eriksen

- Reklame er fortsatt ikke matematikk