Slik møter byråtoppene markedssjefens nye krav: - Det klassiske PR-byrået endrer seg

Etterspørselen etter byråtjenester er i endring. Markedssjefene i årets «The Nordic CMO survey» kjøper mindre sosialer medier-innhold, PR og kommunikasjonstjenester.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist
Anne Marte Bang Fossberg
Anne Marte Bang Fossberg Journalist
Ole Obitsø, Markedsføring (DK)
Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Kampanje er i disse dager ute med rapporten «The Nordic CMO-survey 2025» som er et samarbeidsprosjekt med våre søsterpublikasjoner i Sverige og Danmark, Resumé og Markedsføring, og mediebyrået Synlighet. Rundt 600 markedssjefer har svart på årets undersøkelse, og det er flere enn noen gang tidligere. Sist uke presenterte vi funnene som viser at rundt tre av fire markedssjefer bruker eksterne byråer i en eller annen grad, mens 21 prosent sier at de gjør alt internt.

Sosiale medier, PR og kommunikasjon gjøres i stor grad in house, mens de tjenestene som oftest kjøpes inn eksternt er mediekjøp, performance marketing og reklame. Det har fått flere store, nordiske byråer til å skifte strategi for å møte den nye etterspørselen til de nordiske markedssjefene.

Et byrå som de siste årene har utvidet sitt tjenestetilbud til å også omfatte mediekjøp er det norske byrået WAL. Nylig hanket byrået inn en av Norges aller største annonsører, dagligvaregiganten Coop. Reklamebyrået har dermed også blitt Coops mediebyrå. Herman Mueller Stormyr, byråleder i WAL, forteller at de valgte å utvide tjenestetibudet av den grunn at de hele tiden ønsker å identifisere hva de kan gjøre for kundene, for å øke deres konkurransekraft i markedet.

- Da vi satset tyngre på media var det for å effektivisere kampanje- og konseptutviklingsprosessen og øke effekten av investeringene kundene våre gjorde i media. Mye handlet om å jobbe raskere sammen, som er lettere når du sitter på pulten ved siden av, men også å kunne kjenne enda bedre til det kreative mulighetsrommet i flatene vi skal kommunisere i, sier Stormyr.

Les også: Seks av ti markedssjefer kutter og fryser markedsbudsjettene: - Det overrasker meg ikke

Vil du få siste nytt fra medie- og kommunikasjonsbransjen før alle andre? Last ned Kampanje-appen og få nyhetsvarsler rett på mobilen.

- Ikke lenger de eneste ekspertene

- Hvordan har dere ellers endret dere for å tilpasse dere annonsørenes behov?

- Vi jobber mye med å forstå hva som driver markedsutviklingen i bransjen kundene våre operer i og prøver å tilpasse våre tjenester slik at de kan levere godt på det. Det kan være alt fra AI-kompetanse, produkttesting til å hjelpe til med å utvikle konsepter og kampanjer som er mer tradisjonelle. De fire P’er og litt til, sier Stormyr.

Han mener alle selskaper kan ha godt av å ha en kreativ og kommersiell partner som ser ting utenfra og som samtidig kan bidra inn i arbeidsprosessen.

- Tiden er forbi der byråene sitter der som eneste eksperter. Jeg tror det er fint at annonsørene tar enda større eierskap til mange deler av prosessen. Også er min opplevelse at samarbeid som likeverdige er fantastisk effektfullt, sier Mueller Stormyr. 

Kilde: The Nordic CMO Survey 2025.

- Utkonkurrerer middelmådighet

Også byråleder i reklamebyrået Morgenstern, Camilla Kim Kielland, må møte den nye etterspørselen til annonsørene. 

- For Morgensterns del vil vi fortsette å styrke oss innenfor vår kjernekompetanse, og være aller best på det, fordi markedet fortsatt er der og vil være der. Og om kaken totalt sett blir mindre, er det desto viktigere å levere høy kvalitet for å utkonkurrere middelmådighet, sier hun. 

Når det gjelder mediekjøp og performance, sier Morgenstern at også de har denne kompetansen internt.

- Så må vi fremover se hvordan vi vekter vårt tilbud av ulike reklame- og mediebyråtjenester, i tråd med hva kundene og markedet etterspør, men enn så lenge har vi en tydelig strategi vi ikke ser akutt behov for å endre, sier hun. 

Kilde: The Nordic CMO Survey 2025.

Fra PR til historiefortelling 

Det måtte skje noe.

Dette innså byrået Help for noen år siden. Da hadde Help gjort seg bemerket som et av de beste PR-byråene i Danmark.

Men etter hvert som tradisjonelle medier har fått mindre betydning for dansker, svensker og nordmenn, har også behovet for klassisk PR-arbeid som pressemeldinger, mediekontakt og innsalg av saker avtatt. Samtidig har behovet for rådgivning og historiefortelling på alt fra plattformer som YouTube og LinkedIn til store events og arrangementer økt. Godt PR-arbeid skjer ikke lenger bare gjennom mediene i tillegg til at dette er oppgaver som bedrifter håndterer internt.

- Vi kunne se at markedet var i endring, sier Charlotte Correll, partner i Help.

Da Help ble grunnlagt for litt over 20 år siden, var det selvsagt at man kunne nå majoriteten av danskene ved å få sin historie på forsiden av en landsdekkende avis eller til og med i TV-nyhetene.

Kilde: The Nordic CMO Survey 2025.

- Vi måtte ligge et skritt foran

Men i dagens fragmenterte medielandskap ser det annerledes ut, sier hun.

- Det blir stadig flere kommunikatører, færre journalister, og folks medievaner endres. Det krever nye grep for å nå ut med historier. Vi måtte ligge ett skritt foran. Derfor var det klokt å utvide tjenestene våre i tide. Vi har ikke forlatt PR, men vi har utvidet vår kompetanse slik at vi kan nå ut på flere måter.

Konkret har Help styrket sin evne til å jobbe med historiefortelling, inkludert de kreative og strategiske delene som kreves for å utvikle en god fortelling.

- Vi har utvidet konseptet vårt til å også inkludere videoproduksjon, utvikling av digitalt innhold, kreative konsepter og arrangementer. Vi har ikke blitt et reklamebyrå. Vi har posisjonert oss et sted mellom PR og markedsføring, hvor kjernen fortsatt er den gode historien. Men kanalene vi opererer i, har endret seg, sier hun.

- PR-byråene endrer seg:

Byråleder Charlotte Correll i danske Help sier hun ser at det klassiske PR-byrået sakte men sikkert forsvinner eller transformerer seg.

- Mange blir kampanjebyråer

Help er langt fra det eneste byrået som har endret kurs som følge av annonsørenes endrede behov.

Charlotte Correll ser at det klassiske PR-byrået sakte men sikkert forsvinner eller transformerer seg.

- Om jeg ser det i fugleperspektiv, ser jeg at mange byråer som for ti år siden var kjent som PR-byråer, nå har blitt kampanjebyråer.

 

Slik møter byråtoppene markedssjefens nye krav: - Det klassiske PR-byrået endrer seg