Skal forhandle opp lønna til journalistene: - Laveste i norsk arbeidsliv

Mandag møtes Norsk Journalistlag og MBL til et nytt lønnsoppgjør.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det har vært en travel mai for sjefen i Norsk Journalistlag, Dag Idar Tryggestad, som det nesten alltid er. For de siste ukene har NJ vært i forhandlinger om lønn med NRK-ledelsen og med Virke Produsentforeningen.

Etter ti på overtid var lønnsforhandlingene i NRK i havn, men i forhandlingene med Virke bærer det avgårde til Riksmeklingsmannen. Og om ikke det var nok så er det duket for et tredje lønnsoppgjør når Tryggestad og NJ tar imot Mediebedriftenes Landsforening (MBL) ved forhandlingsbordet.

- Du er forberedt på noen nye dager med lite søvn?

- Ja, det var noen som spurte om jeg var kvitt jeglagen etter ferien i Mexico i påsken og da svarte jeg at ikke visste hvilken tidssone jeg var i fordi da hadde jeg akkurat vært i oppgjørene med NRK og Virke, sier Tryggestad til Kampanje.

Les også: Brudd i NJ-forhandlingene med Virke: - Vi er svært skuffet

Vil du få siste nytt fra medie- og kommunikasjonsbransjen før alle andre? Last ned Kampanje-appen og få nyhetsvarsler rett på mobilen.

Det er de som har minst fra før, som også er de som føler mest press på økonomien. At det ikke er penger igjen på kontoen tre dager før lønningen kommer. Dag Idar Tryggestad, NJ-sjef

- Det er veldig skuffende

Det hele starter mandag klokken 11 på Lillestrøm og det er satt av tid til tirsdag klokken 20.  Da overrekker NJ-toppen sine krav til motparten og i år kommer det først og fremst til å handle om å få opp lønna til de som får mins og sikre at mest mulig av årets lønnsoppgjør kommer i form av de sentrale forhandlingene.

- Minstelønna til NJ er den laveste i norsk arbeidsliv. Ved siste lønnsoppgjør lå vi mellom renholderne og fiskeriindustrien. Ikke noe galt om de to yrkesgruppene, men det rimer ikke med at vi skal være en bransje som er en kunnskapsbasert bransje der det kreves flere års utdanning, sier Tryggestad.  

NJ-sjefen mener mediebedriftene ikke tar tak i dette lokalt når de ansetter nye folk.

- Man fortsetter å ansette på så lav lønn som mulig, og det er veldig skuffende, sier han.

Han vil derfor at mest mulig av pengene i årets oppgjør skal fordels sentralt og ikke lokalt og ute i mediehusene.

Brøt forhandlingene:

Denne uken var Dag Idar Tryggestad og nestleder Margrethe Håland Solheim i Bergen på Nordiske mediedager da de måtte gå ut med nyheten om at de brøt forhandlingene med VIrke. Foto: Eivor Eriksen

Var i Bergen på mediekonferanse

Dag Inge Tryggestad er i Bergen på Nordiske mediedager når Kampanje tar en prat med NJ-sjefen om lønnsvilkårene til norske journalister. Her kom det nylig frem at DN-journalistene er bransjens best betalte med en lønn som nærmer seg millionen. Men det er stort strekk i feltet og det er fortsatt mange aviser med snittlønn på godt under 600.000 kroner.

- Mange tenker at journalister tjener godt, men vi har alt for mange som per definisjon er lavtlønte og som tjener mindre enn gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Dette har vi brukt flere år på å løfte opp, men vi beveger oss altfor sakte. Dette blir tema også i årets oppgjør, sier han.

De siste par årene har det vært relativt gode lønnsoppgjør med en gjennomsnittlig vekst på henholdsvis 6,3 prosent i 2023 og på 5,2 prosent i fjor.

- Er det rom for et nytt godt lønnsoppgjør i mediebransjen?

- Jeg vil si vi har landet et par greie lønnsoppgjør. En må hele tiden se på utgangspunktet og vår bransje er en lavtlønnsbransje, sier Tryggestad til Kampanje.

- Kravene våre er edruelige

Rettesnoren for årets lønnsoppgjør er de såkalte frontfagene som forhandler gjennom LO og NHO. Der endte man opp med et resultat på 4,4 prosent lønnsvekst, men Tryggestad sier han ikke er bundet av frontfaget.

- Hvordan opplever du at medieøkonomien er akkurat nå?

- Jeg går jo rundt i gangene her i Grieghallen og snakker med medielederne som sier «det går ganske bra». Samtidig så er bildet fragmentert, og mange gjør det jo bedre fordi de har kuttet og effektivisert. Men da må i hvert fall vi sørge for at de som skal være igjen i bransjen har en lønn å leve av.

- MBL kommer til å møte et tydelig og kravstort NJ denne gangen?

- Jeg vil ikke si at vi er kravstore. Vi kommer til å presentere krav på mandag som er edruelige, men tydelige, sier han.

Hver gang vi møtes:

Om det er like hyggelig som når artistene samles i TV 2-programmet Hver gang vi møtes er usikkert, men MBL-toppen Pernille Børset og NJ-sjef Dag Idar Tryggestad pleier og møtes på denne tiden av året til lønnsforhandlinger.

- Økonomiske utfordringer

I lønnsforhandlingene med MBL møter NJ blant annet Pernille Arneberg Børset som er leder for juridisk avdeling. Hun har ledet forhandlingene på vegne av mediehusene i en årrekke.

- Vi går inn i forhandlingene med et bakteppe der det er økonomiske utfordringer i bransjen. Alt tyder på at inntektene vil gå ned eller stagnere og at kontroll på kostnadene blir viktigere og viktigere.  Samtidig er det stor strekk i laget, sier hun.

Men som tidligere år vil det bli en dragkamp mellom den sentrale og lokale potten.

- Vi er opptatt av at vi får et ansvarlig resultat som hensyntar utfordringene i bransjen og samtidig gir rom for lokale forhandlinger slik tariffavtalene legger opp til, sier Børset.

 

Skal forhandle opp lønna til journalistene: - Laveste i norsk arbeidsliv