Seks av ti markedssjefer kutter og fryser markedsbudsjettene: - Det overrasker meg ikke

Her kan du også se hva nærmere 600 markedssjefer i Norden mener er den største utfordringen akkurat nå.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist
Samuel Beckmann, Resumé

Det er urolige tider med kriger, økte tollsatser og en svært uforutsigbar amerikansk president og nå strammes det inn på markedsbudsjettene. Det viser den nye nordiske markedsundersøkelsen The Nordic CMO Survey, gjennomført av Resumé, Kampanje, Markedsføring og Synlighet. Nærmere 600 markedssjefer har svart på hvordan de vurderer den økonomiske situasjonen i markedsføringen akkurat nå, og det er nedslående lesning. 

Over halvparten av markedssjefene (64%) må enten kutte i eller fryse markedsføringsbudsjettet i 2025. Kun én av tre planlegger å øke budsjettet.

- Det overrasker meg ikke. Det sier mye om hvilken rolle markedsføring faktisk spiller i bedriftene, sier Morten Friis-Olsen, markedsdirektør hos bilimportøren Semler Mobility Import, en av Danmarks største virksomheter med en årlig omsetning på 23,9 milliarder danske kroner.

Det sier Selmer til tross for at det er økende usikkerhet i markedet, og spesielt i Danmark. Det er i Norge at optimismen fortsatt er høyest.

- Personlig mener jeg markedsføring er en vekstmotor, ikke bare en utgift, sier Friis-Olsen

Han legger til at det krever innsats å tydeliggjøre verdien internt i organisasjonen dersom markedsføringen skal unngå kutt i turbulente tider.

- Vi har en god dialog med toppledelsen om hva vi faktisk bidrar med. Vi snakker konkret og jordnært om våre suksesser og bidrag. Jo tydeligere du er på verdiskapningen, jo større er sjansen for at man slipper nedskjæringer, sier han.

Les også: Nærmere 600 markedssjefer med klar beskjed: - Her er byråtjenestene vi helst kjøper inn

Vil du få siste nytt fra medie- og kommunikasjonsbransjen før alle andre? Last ned Kampanje-appen og få nyhetsvarsler rett på mobilen.

Kilde: The Nordic CMO Survey/Synlighet.

Klar til å satse

Mens mange opplever strammere rammer, har Morten Friis-Olsen mulighet til å øke markedsbudsjettet eller ansette flere hvis den rette muligheten oppstår, og hvis Semler fortsetter sin vekst. 

- Det kan bety økt bemanning eller nye kampanjer som ikke er planlagt. Kommer muligheten, vil jeg ikke avvise det, sier han.

Dermed skiller den danske markedsdirektøren seg fra trenden i rapporten. Her kommer det frem at det er færre som planlegger å rekruttere.

Foreløpig holder Semler seg til den planen de har lagt for 2025. Den bygger på en kraftig økning i både ordrer og salg og særlig for Skoda, Audi, Cupra og ikke minst Volkswagen, som igjen i 2024 ble det mest solgte bilmerket i Danmark.

- Vi holder oss til planen for 2025. Vi har hatt et fantastisk første kvartal, sier han.

Les også: Færre nordmenn vil kjøpe Tesla: - Elon og Donald er ikke et radarpar

Selger biler:

Markedsdirektør for VW, Audi og Skoda i Danmark, har vippet Tesla ned fra tronen. Det kommende året ser han muligheten til å ta en enda sterkere posisjon i det danske bilmarkedet.

- Vi må kunne snu oss raskt

Marianne Orderud er Vice President Marketing & Digital Sales i Petter Stordalens hotellkjede Strawberry. Hun følger selvfølgelig nøye med på den økonomiske usikkerheten som preger markedet.

- For vår markedsavdeling betyr det at vi blir enda mer presise og datadrevne i våre beslutninger. Vi fokuserer på å identifisere de mest effektive kanalene og budskapene, og vi jobber kontinuerlig med å optimalisere ROI (return of investment) på hver eneste krone vi investerer. Fleksibilitet i planleggingen er også avgjørende; vi må kunne snu oss raskt dersom markedssituasjonen endrer seg, eller hvis vi får en jækla god ide, sier hun.

- Øker eller minker din markedsavdeling investeringene i urolige tider?

- Strawberry har en langsiktig strategi, og vi vet at markedsføring er en investering i fremtidig vekst, også i urolige tider. Historien har vist at de som opprettholder eller til og med øker sin markedsandel i nedgangstider, ofte kommer styrket ut når økonomien bedrer seg, sier Orderud. 

I undersøkelsen kommer det frem at rundt 50 prosent av bedriftene bruker inntil fem prosent av omsetningen på markedsføring. Rundt 20 prosent bruker mellom seks og ti prosent på markedsføring. 

- Er det et tall du kjenner deg igjen i?

- Dette tallet er et interessant referansepunkt. Hvor stor del av omsetningen som går til markedsføring vil naturligvis variere stort mellom ulike bransjer og selskaper, avhengig av blant annet vekstambisjoner, markedsposisjon og digital modenhet. For Strawberry er vår markedsføringsstrategi dynamisk og tilpasses løpende etter både markedssituasjon og våre strategiske mål, sier hun. 

Guts og analyser:

Markedsdirektøren i Strawberry, Marianna Orderud, sier det er flere forhold som spiller inn med tanke på hvor mye penger hun bruker på markedsførijng. - En analyse av ROI og en dose guts ligger til grunn for våre investeringer, snarere enn en fast prosentandel av omsetningen, sier hun.

Venter tidenes sommer

For Strawberry handler det mer om å flytte investeringene til de områdene hvor de ser størst potensial og best effekt, og akkurat nå er det innenfor kundelojalitet og direktekanaler.

- Det handler om smartere investeringer, ikke nødvendigvis bare mer eller mindre.

Resultatene fra The Nordic CMO Survey viser at det er i Norge optimismen er størst akkurat nå. 31 prosent av de norske respondentene er optimistisk med tanke på den nasjonale økonomien, foran Sverige (30 prosent) og Danmark (26 prosent). 

Hos Strawberry er optimismen definitivt stor. De forventer en sterk sommer, faktisk den sterkeste noensinne.

- Vi har solgt betydelig flere rom for sommeren enn vi hadde regnet med fram til nå, så vi håper selvsagt at interessen for å besøke våre hoteller i sommer holder seg, sier Orderud.

- Hvor stort er markedsbudsjettet for 2025 og hvordan er det sammenlignet med i fjor? 

- Vi kommuniserer ikke konkrete budsjettall. Det jeg kan si, er at våre investeringer i markedsføring for 2025 er i tråd med våre vekstambisjoner og markedsstrategi. Vi fortsetter å prioritere investeringer i de områdene som driver direkte salg, styrker merkevaren og bygger kundelojalitet. I januar kommuniserte vi at vi gir gass inn i 2025 med lanseringen av Anycation, og det gjelder fortsatt, sier hun.

Les også: Stordalen «gir gass» med ny Strawberry-kampanje: - Var en underdog

Kilde: The Nordic CMO Survey/Synlighet.

- Sier mer om mentalitet enn evne

I årets utgave av det The Nordic CMO Survey er det også spurt om «hva som er den største utfordringen det neste året?». Her kommer det frem at kostnader og inflasjon er den største felles utfordringen på tvers av alle land.

Markedsdirektør i Carlsberg Sverige, Yiannis Evdokiadis, mener både krigen i Ukraina, Trumps toller, risikoen for lavkonjunktur og klimakrisen bidrar til å øke kompleksiteten i forbrukeratferd og forretningsbeslutninger.

- For markedsførere handler det om å kunne navigere med tydelighet i et landskap preget av usikkerhet. Enten det gjelder kostnadsøkninger som følge av geopolitiske hendelser, endrede handelsvilkår eller økt press på forbrukernes økonomi, gjelder det å holde fokus på det langsiktige målet: Å bygge merkevarer folk virkelig bryr seg om. I urolige tider blir sterke merkevarer viktige veivisere i forbrukernes beslutningsprosesser, sier Evdokiadis.

Han tror på kreativitet, en tydelig merkevareprofil, produktinnovasjon og kommunikasjon som vekker følelser når de skal fange forbrukernes oppmerksomhet, og spesielt i en lavkonjunktur.

- Et større budsjett gir ikke automatisk bedre resultater. Investeringsnivået har betydning, men det er minst like viktig hvordan pengene brukes – hvilket budskap man formidler, hvordan merkevaren er posisjonert, og hvor treffsikkert man kommuniserer i relevante kanaler.

Kilde: The Nordic CMO Survey/Synlighet

Seks av ti markedssjefer kutter og fryser markedsbudsjettene: - Det overrasker meg ikke