Spente på Gutta-effekten i valgkampen: - En vinn-vinn-situasjon

Valgkampen har for alvor startet på YouTube der Oskar Westerlin & Co rydder plass til politikerne. Men også anonyme sosiale medie-kontoer melder seg på.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist
Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger
Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Valgkampen er godt i gang og denne uken kunne Kampanjes valgkampjury utrope Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet som de to partiene som har gjort det skarpest under vårens landsmøter. 

Fremover vil valgkampen tilsspisse seg mot selve valgdagen syvende september. Politikerne vil ta i bruk alle kanaler de har for å nå ut til velgerne, i et løp hvor sittende statsminister Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet leder an. Én kanal som nå kan synes å bli viktig for å nå ut til de yngre velgerne, er ingen ringere enn Oskar Westerlin-kollektivet «Gutta» og deres Youtube-kanal. 

Der får nå nemlig en rekke profilerte norske politikere plass til å debattere, som Kampanje tidligere har omtalt. Fredag ble det kjent at Jonas Gahr Støre også skal besøke kanalen.

Les mer: Støre, Listhaug og Solberg takker ja til «Gutta»: - Et spennende konsept

- Det er spennende at «Gutta» med sin Youtube-kanal og podkast når mange unge. Oskar Westerlin, Henrik Viken, Snorre Klanderud og Sebastian Brevik inviterer til debatt med en ny vri. Videoen har kjempehøye seertall på Youtube og når et publikum politikerne vanligvis har vanskelig for å nå, sier Kampanjes valgkampjuryleder Elin Ludvigsen.

Les mer: Her er den nye valgkampjuryen: - Det blir en thriller

- Blir attraktivt inn mot valget

Først ut blant politikerne var Rødts Mimir Kristjansson, som stilte opp hos «Gutta» i videoen «1 Rødt politiker vs 20 FRP velgere». Den videoen har hittil høstet 220.000 avspillinger etter at den ble sluppet for halvannen uke siden. Tidligere har en kunnet se «Gutta»-medlem, Sebastian Brevik, debattere en rekke meningsmotsandere i et lignende format som det «Gutta» nå tilbyr politikerne.

Nestemann ut på kanalen er FPU-leder Simen Velle. Kampanje har tidligere fått bekreftet at både Sylvi Listhaug og Erna Solberg kommer til å ta turen innom Guttas Youtube-kanal fremover. 

- For Rødts Mimir Kristjansson og Fpus Simen Velle er det en vinn-vinn-situasjon å debattere med motstandere når videoene blir sett av over 200.000. Jeg tipper det blir attraktivt å være gjest hos «Gutta» inn mot valget, kommenterer Ludvigsen. 

Det tidligere nyhetsankeret i TV 2 gleder seg til fortsettelsen.

- Det blir interessant å se hvordan «Gutta» bruker populariteten sin på å nå unge velgere med politisk innhold i en tid der tilliten til redaktørstyrte medier er dalende.

Les også: Valgkampjuryen: - Ap og FrP er vinnerne av landsmøtesesongen

Anonyme kontoer sprer norsk politikk

Tidligere Høyre-rådgiver Christian Laland forteller at nå som landsmøtene er gjennomført, «så ser vi at partiene begynner å dra i gang valgkampmaskineriene». Laland er i dag PR-rådgiver i byrået Pressure, og slik som Ludvigsen er han spent på hvilken effekt Gutta-kanalen vil få på engasjementet blant velgere. 

- Oskar Westerlin og hans YouTube-konsept Gutta har gått tungt inn i politikk. De desker innholdet på en måte som sannsynligvis oppleves som svært pirrende for unge velgere, og de har hundretusenvis av visninger i forskjellige digitale kanaler, sier Laland til Kampanje. 

Han påpeker også et fenomen der flere tilsynelatende anonyme kontoer på sosiale medier får oppmerksomhet for å legge ut politisk innhold. Instagram-kontoen Klippcuts er en av disse. Kontoen sakser klipp og argumenter direkte fra debatter og tradisjonelle medier. 

På deres side kaller de seg for «Norges mest trafikkerte politiske side». Der tilbyr de synlighet til politikere og partier og sier at de totalt har 60 millioner visninger på Instagram siden kontoen ble åpnet i januar i år. 

- De sakser ofte rett fra debatter og klipper det på en måte som er optimalisert for engasjement. Det er tilsynelatende ingen politisk slagside, men det ryktes at de er i kontakt med politiske partier om å selge distribusjon via kanalen sin. Det er uklart om noen av partiene har hoppet på tilbudet, kommenterer Laland. 

Får ros av Gullbarbie-arrangør

- Det kan virke som de har tatt til seg rådene vi kom med og gjort noen grep for å virke mindre polariserende i den politiske debatten, sier Marius Sjølyst, leder for Press.

Press er Redd barnas ungdomsorganisasjon, som også står bak verstingprisen Gullbarbie. Kort fortalt blir prisen delt ut til den medie- eller reklameaktøren som får ungdom til å føle seg verst.

14. februar i år var det «Gutta Sprut AS» som mottok prisen. 

Les mer: Gutta vinner «verstingpris» - uenige i kritikken

- Jeg skal ikke være for rask med å rose hver eneste vending de tar, men de skal få ros for at de nå tar et standpunkt i egne kanaler i bedre grad enn da dem ble nominert, sier Sjølyst.

- De har blant annet hatt en video hvor de hadde en samtale om de fortjente Gullbarbien eller ikke. Det er et tydelig tegn på utvikling at de tar opp kritikken de har fått. Det står det både respekt og ros av, fortsetter han.

Sjølyst understreker at det ikke er Press som velger ut vinneren av Gullbarbien. Press mottar nominasjoner fra barn og unge fra hele landet, før landsstyret i organisasjonen velger ut tre finalister. Deretter er det opp til barn og unge igjen å stemme frem en «vinner».

- Tror du Gullbarien skal ha litt av æren for at innholdet har endret seg noe?

- Jeg tror kanskje det. Man skal være litt forsiktig med å gi én organisasjon æren for noe slikt, men hvis prisen har vært med på å bidra til endring, så er det en del av målet med utdelingen.

Spente på Gutta-effekten i valgkampen: - En vinn-vinn-situasjon