Slik skal hun markedsføre «nye» Schibsted: - Må finne en god balanse mellom VG og TikTok

Schibsted Marketplaces har fått nytt navn og visuell identitet. Nå starter jobben med å gjøre det nye navnet kjent for brukerne.

Publisert / Oppdater

Anne Marte Bang Fossberg
Anne Marte Bang Fossberg Journalist

- Vi har jobbet med dette veldig lenge, så det var utrolig deilig å endelig lansere det nye navnet, sier Janne Jacobsen, direktør for merkevarer i Vend, til Kampanje.

Forrige uke kunngjorde Schibsted Marketplaces sitt offisielle navnebytte til Vend. Samtidig ble selskapets nye visuelle identitet lansert.

Ifølge administrerende direktør i Vend, Christian Printzell Halvorsen, speiler den oppdaterte merkevareidentiteten selskapets sterke fokus på enkelhet, tillit og innovasjon.

- Vi er her for å muliggjøre smartere liv gjennom sømløse opplevelser og ansvarlig innovasjon. Dette handler om mer enn et nytt navn – det er et tydelig signal om vår ambisjon om å skape mer verdi for brukere, partnere og samfunnet, sier han.

Vend er nå hjemmet til noen av Nordens mest kjente markedsplass-merker, som Finn i Norge og Blocket i Sverige.

Les også: Investor etablerte Vend ti år før Schibsted: - Fikk et bud på 200.000 kroner

Vil du få siste nytt fra medie- og kommunikasjonsbransjen? Last ned Kampanje-appen og få nyhetsvarsler rett på mobilen.

Skal gjøre folk vant med Vend

Markedsteamet i Vend er nå i gang med å introdusere det nye navnet for brukerne.

- Navnet er fortsatt nytt, så det er viktig for oss å gjøre Vend kjent. Vi ser et stort potensial for å bygge en sterk identitet som et tydelig samlet nordisk markedsplass-selskap, sier Jacobsen.

Som en del av merkevarebyggingen har Vend lansert en nordisk kampanje med mål om å bygge kjennskap og trygghet rundt Vend som nytt morselskap sine kjente forbrukermerkevarer – i stedet for Schibsted Marketplaces.

- I første omgang fokuserer vi på interne kanaler, for å tydeliggjøre for brukerne at det nå er Vend man logger inn med, ikke Schibsted Marketplaces. Samtidig er vi synlige eksternt gjennom digitale utendørsflater, displayannonser og annonsering i sosiale medier og på LinkedIn. Målet er å gjøre overgangen enkel å forstå og skape trygghet rundt Vend som ny avsender, sier Jacobsen.

Les også: Dagbladet-redaktør ønsker ny tech-lov velkommen: - Håper norske medier styrkes

Kampanje:

Som en del av merkevarebyggingen har Vend lansert en nordisk kampanje. Her på Stortinget T-banestasjon. Foto: Anne Marte Bang Fossberg

Gjør folk vant med Vend

- Annonserer dere hos deres gamle søstermedier, som Aftenposten eller VG?
 
- Vi annonserer fortsatt hos våre tidligere søstermedier som Aftenposten, VG og flere andre i Schibsted-familien. Vi har et godt forhold til dem, og det ligger en god annonseavtale i bunn.
 
Som Kampanje tidligere har omtalt legger tech-gigantene Meta, Google, Snapchat og TikTok beslag på halve det norske annonsemarkedet, som ifølge analyseselskapet IRM i fjor var på totalt 26,6 milliarder kroner. Og der norske medier mister annonseomsetning, spiser de globale tech-gigantene mer av reklamemarkedet for hvert år som går.
 
- Ser Vend en verdi i å annonsere i norske redaktørstyrkte medier?
 
- Vi ser absolutt verdien av å annonsere i norske redaktørstyrte medier. De er viktige både for demokratiet og for tilliten i samfunnet, og ikke minst for å nå ut til folk i en trygg og redaksjonell kontekst. Samtidig må vi også være til stede der folk faktisk bruker tid, så vi jobber hele tiden for å finne en god balanse mellom det redaksjonelle og andre digitale kanaler. Mellom VG og TikTok, for å si det sånn.

- Har godt besøkte markedsplasser

- Hvordan vil Vends brukere merke navneendringen?

- Det mest synlige blir at man nå logger inn med en Vend-konto. I tillegg dukker det opp en boks der brukerne kan samtykke til cookies.

Kvartalsrapporten til Vend viser at selskapet brukte nærmere 100 millioner kroner på markedsføring i årets tre første måneder. Selskapet er børsnotert og har over 1700 ansatte. 

Les også: Kraftig reklamefall for Schibsted

- Hvor mye har det kostet å bygge opp merkevaren Vend?

- Jeg vil si at vi har brukt lite penger på selve merkevarebyggingen. Men vi er fortsatt tidlig i prosessen. Vi er heldige som har godt besøkte markedsplasser i alle markedene våre og bruker primært denne kanalen for å kommunisere endringen til våre eksistrende brukere. 

I 2024 brukte Schibsted Marketplaces 513 millioner kroner på markedsføring.

- Vil markedsbudsjettene øke i 2025?

- Vi holder oss på samme nivå som i fjor, så det blir ingen store endringer der.

Felles merkevare

Den visuelle identiteten og merkevareplattformen er utviklet i samarbeid med NoA-byrået Bold, mens kampanjens kreative budskap er laget av Morgenstern, og tilpasset de ulike markedene i samarbeid med Vends lokale team.

- Kampanjens mål er å bygge kjennskap og støtte lanseringen mot nøkkelgrupper – på en måte som utfyller og ikke konkurrerer med, de sterke lokale merkevarene. Det er viktig for oss å skape trygghet for eksisterende brukere og vise at Vend henger sammen med Finn – at det ikke er noe helt nytt, men rett og slett et nytt navn.

Kampanjen kombinerer en varm tone med et budskap som forener de nordiske markedsplassene under én felles merkevare. Eksempler på dette er uttrykk som «Både mysigt, hyggeligt og kodikas» og «I godt selskap.»

Les også: Big tech øker reklamesalget med nesten én milliard – norske avishus faller med 300 millioner 

Slik skal hun markedsføre «nye» Schibsted: - Må finne en god balanse mellom VG og TikTok