Slik forberedte hun seg på å møte Trump: - Du må bare skrike

Aftenposten-kommentator Christina Pletten anslår at Donald Trump har svart på flere spørsmål fra norske journalister enn de ti siste presidentene til sammen. Likevel er han ikke medienes venn.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Aftenposten-kommentator Christina Pletten er blant de norske journalistene som har fulgt Donald Trump tettest de siste årene. Hun har også vært på plass i Det hvite hus flere ganger, sist da den amerikanske presidenten møtte den norske statsministeren forrige måned.

Hun anslår at Trump har svart på flere spørsmål fra norske journalister enn de ti foregående presidentene til sammen.

- Så han har en annen åpenhet for pressen, og han virker heller ikke innøvd. Han svarer ikke med sånne ferdigbakte fraser, sier hun til Kampanje.

Det står i skarp kontrast til tidligere presidenter, som Barack Obama, som kun svarte på ett spørsmål fra norske journalister da han var i Oslo for å ta imot Nobels fredspris i 2009.

- Resten var bare spørsmål fra pressekorpset i Det hvite hus. Jeg husker jeg var så provosert. Det var rett og slett respektløst, sier Pletten.

Les mer: Slår alarm om pressefriheten i USA: - Har vært en del bråk

- Mediene lar seg bruke

- Men hvordan henger det på greip med ideen vi har om at Trump fører en krig mot den frie pressen?

- Jeg tror ikke det er en motsetning. Det kan virke som et åpent demokrati samtidig som det ikke er det. Han bruker jo veldig mange midler for å prøve å undertrykke forskjellige institusjoner i samfunnet, men han gjør det åpenlyst. Han gjør det ikke i kulissene. Det betyr ikke at han er noe forsvarer av mediene. Tvert imot, han har jo gjort mediene til en spiller i showet sitt.

- Blir mediene brukt?

- Ja, absolutt, men det er jo mediene etter hvert klar over. De lar seg bruke. Men hvis du skal la deg bruke, så må du også heve «gamet» ditt.

- For oss på utsiden høres disse seansene ut som et kaos med journalister som skriker opp om oppmerksomhet. Er det et system i kaoset?

- Nei. Du må bare skrike, og så må du prøve å finne ut akkurat når det er en åpning, og så hugger du til. Og så prøver du å møte blikket hans.

Les også: - Pressefrihetens kår har gradvis blitt dårligere de siste årene

- Begynte å skjelve

Christina Pletten klarte kunststykket og fikk inn to spørsmål på pressekonferansen med Donald Trump og Jonas Gahr Støre. Men også den garvede Aftenposten-journalisten kjente på nervene.

- Jeg var egentlig ikke nervøs, men da jeg begynte å stille det første spørsmålet, så begynte den ene foten min å skjelve. Da stod jeg og skalv på beina og prøvde å snakke da.

En svensk journalist opplevde å glemme spørsmålet sitt da han fikk ordet.

- Da så du hvordan Trump samtidig kan vise en form for menneskelighet, for da var han sånn: «Slapp av, det går bra, ta din tid». Så han fikk gå inn på mobilen sin og finne spørsmålet sitt.

- Hva er tipset ditt til andre journalister som skal forsøke å få inn noen spørsmål til Donald Trump?

- Jeg tror det er veldig viktig å stille korte spørsmål. En av feilene folk gjorde i Trumps første periode var at man stilte veldig lange spørsmål. Da avbryter han deg midt i spørsmålet og begynner å prate, og da får du egentlig ikke inn poenget ditt.

Ville unngå tydelige anklager

Christina Pletten hadde forberedt seg til forrige måneds seanse i Det hvite hus med å formulere åpne spørsmål som var designet for å få Trump til å forklare mer, og som ungikk tydelige anklager som ville sende presidenten rett i forsvarsposisjon.

- Jeg spurte Trump om hvorfor USA ikke la mer press på Russland, i stedet for å si: «USA legger ikke nok press på Russland, hvorfor det?». For da kommer man med en anklage. Det er en anklage i spørsmålet mitt også, men den er mer åpen.

Dette er en metode som også fungerer på norske politikere.

- Absolutt. Politikere har jo noen kjepphester, de har jo faste ting som de sier og de har innøvde trekk for å endre tema. Så det å være bevisst på det og ikke bake inn noe i spørsmålet ditt som gjør at de kan gripe fatt i den ene tingen, det er bra.

Slik forberedte hun seg på å møte Trump: - Du må bare skrike