Norsk fotballapp ligger an til å omsette for nær 200 millioner kroner - gir gass inn mot sommerens EM

Det hele begynte som en SMS-tjeneste i 2004. Nå ligger fotballappen FotMob an til å omsette for nær 200 millioner norske kroner.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

- Idéen spirer tilbake til 2004 da gründer Christer Nordvik var i Thailand og ville få med seg resultatene i fotballkampene til Brann. Det var vanskeligere å få til enn han håpet på, sier markedssjef i fotballappen FotMob, Matias Høibraaten.

Etter Thailand-oppholdet startet Nordvik sammen med broren Tommy en SMS-tjeneste som skulle sørge for at fotballinteresserte fikk med seg fotballresultater uansett hvor de var i verden.

SMS-tjenesten har med årene fulgt de naturlige teknologiske fremskrittene, og er i dag en app med fotballresultater fra nesten alle ligaer og mesterskap over hele verden. FotMob, som selskapet heter, har 30 ansatte hvorav 25 er lokalisert i hovedsetet i Bergen, og resten i de største markedene de operere i.

- I forrige uke passerte vi en milepæl. Over 100 millioner personer har lastet ned appen, i tillegg til at vi passerte 20 millioner aktive brukere på en måned for første gang. Det var veldig morsomt at disse milepælene ble nådd samtidig, sier Høibraaten.

- Hvilke markeder er det dere er størst i?

- USA, England og Tyskland er markedene med flest nedlastinger. Og av en eller annen grunn er vi store også i Myanmar, det er litt rart, men veldig moro, sier Høibraaten.

FotMob omsatte i 2023 for 87,8 millioner kroner, og endte opp med et driftsresultat på 37,3 millioner. I 2024 landet selskapet på cirka 128 millioner kroner i omsetning. Inntektene kommer i hovedsak fra annonser på appen.

- I 2025 ligger vi an til 190 millioner i omsetning med samme prosent på avkastning som i 2023, sier Høibraaten.

Markedssjef:

Matias Høibraaten, markedssjef i FotMob, forteller at de satser hardt på de to neste store internasjonale mesterskapene i fotball. Foto: FotMob.

- For oss er fotball «fotball»

Selskapet har med andre ord akselerert i fart de siste årene, og denne sommeren skal de gjøre en ekstra innsats for å få et realt grep om sommerens EM i fotball for kvinner.

- Vi har allerede ansatt en dedikert medarbeider som kun skal fokusere på sommerens EM. Hun skal kjøre influenserkampanjer med profiler i Storbritannia og lage innhold med én tidligere fotballspiller, forklarer Høibraaten.

Samtidig lanserer FotMob konkurransen «Predictor».

- Det er en konkurranse vi har hvert mesterskap, men nå lanserer vi det i nytt format. Her kan man spå utfallet av de forskjellige kampene, hver dag gjennom hele turneringen, forklarer Høibraaten.

-Er det noen ekstra utfordringer knyttet til å dekke kvinnefotball sammenlignet med herrefotball?

-Utfordringene vi møter på i noen ligaer er at statistikkbanken hos kvinnene er langt mindre omfattende enn for herrefotball. Vi gjør det vi kan for å pushe statistikkbyråer til å forbedre statistikk i kvinnekamper. Vi kjøper statistikk av Opta, og vi maser på at dem, slik at vi kan fylle hullene i statistikken hos kvinnene, sier Høibraaten.

-Vil du si at dere dekker kvinnene på lik linje som herrene?

-Ja, absolutt. For oss er fotball «fotball». Vi gjør ingen forskjell på det, og dekker det vi kan av begge deler.

På SoMe:

FotMob har gitt gass for å bli store på sosiale medier. Blant annet med profiler som RBKs Ole Sæther (til venstre) i monitor. Foto: FotMob.

- Føler vi fortsatt har et stort potensial

Et annet stort mesterskap som til stadighet nærmer seg, er VM for herrer i 2026, i Mexico, USA og Canada. Høibraaten forteller at de allerede har planene klare for dette mesterskapet.

- Starten på Premier League-sesongen og VM neste år blir ordentlig store. Vi har ansatt enda en person på markedsføring, som blant annet skal være med på å dekke dette, sier Høibraaten.

Han forteller at de kommer til å være enda mer ute i markedet, for å sikre seg at enda flere laster ned appen.

- Vi begynte med sosiale medier i fjor, og kommer til å fortsette med det. Vi vil også være ute i markedet på flere forskjellige måter. Blant annet er vi sponsor av fotballklubben Brann, og er synlige på drakten deres, sier han og fortsetter:

- Når VM kommer til neste år skal vi bli enda mer synlig, særlig på sosiale medier. Målet under mesterskapet er å bli den mest nedlastede appen i verden, slik vi ble under herrenes VM i 2022.

- Hva er egentlig taket her?

- Det er vanskelig å si, men det er vel estimert til at over tre milliarder mennesker følger fotball i større eller mindre grad verden over, så vi føler vi fortsatt har et stort potensial, sier Høibraaten.

Norsk fotballapp ligger an til å omsette for nær 200 millioner kroner - gir gass inn mot sommerens EM